Typisch Nederlands - hagelslag: bijzonder boterhambeleg - Postzegelblog

Typisch Nederlands – hagelslag: bijzonder boterhambeleg

3

Postzegel Typisch Nederlands - hagelslag Typisch Nederlands – hagelslag is de derde placemat-postzegel van ontwerper Edwin van Praet uit de reeks Typisch Nederlands. De postzegel met daarop een boterham bedekt met boter en chocoladehagelslag komt qua ontwerp, opbouw en uitvoering geheel overeen met beide voorgaande postzegels met daarop afbeeldingen van een rookworst en een drietal wortels.

Afgezien van de postzegel met hagelslag op een boterham en een stilleven daarvan op de velrand komt de beschrijving van het compositorische hagelslag-ontwerp feitelijk geheel overeen met die van de rookworst van het postzegelblog-artikel van 5 januari 2020.

Typisch Nederlands-hagelslag: uitgiftedatum 23 maart 2020

Typisch Nederlands - hagelslag

Levendige afbeelding op postzegel en velrand

 1. Een bruine boterham, knipbrood qua vorm het mooist ogende brood, ligt op een wit bord en is met boter en chocoladehagelslag bedekt. Nog wat losse korreltjes hagelslag liggen op het bord verspreid. In forse letters is boven het bord “Mmm . . . Hagelslag” geschreven.

  NVPH 1436 - Kinderzegel 1989

  NVPH 1436 – Kinderzegel 1989

 2. Op het bovenste deel van de velrand ligt ook een boterham met boter en chocoladehagelslag op een bord, maar nu op een bord met blauwe motieven. Onder het bord met boterham ligt een dubbelgevouwen linnen servet. Uit de boterham is een grote hap genomen.
  Rechts van het bord met boterham staat een blauw gerand kommetje, dat gevuld is met hagelslag met daarin een zilveren lepeltje. Rondom het kommetje is met hagelslag gemorst. Écht een levendige vertoning van dit onderbroken ontbijt[stilleven].
 3. De lichtblauwe kleur van postzegel en velrand is een afgeleide van het blauw van het bord.
 4. Hagelslag als boterhambeleg is alleen in Nederland, Indonesië, Suriname en België bekend en is in verschillende variaties als chocoladehagelslag, vruchtenhagel en anijshagel er te koop.

 

Postzegel Typisch Nederlands - hagelslag

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 2,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Maxim van Ooijen op 8 maart 2020 om 12:14

  Is ie er ook in melk? Ik hou niet van pure chocolade.

 • Hans van den Berg op 13 maart 2020 om 12:12

  Typisch Nederlands…..
  Behalve dat het een lelijke serie is, zijn van de eerste drie uitgaven er al twee helemaal niet typisch “Nederlands”
  Bestel een ontbijt in een goedkoop hotelletje in Indonesie en je krijg zacht klef witbrood met “muisjes” oftewel…inderdaad, hagelslag.

  De uitgave met wortelen is al helemaal onzin. De halve wereld eet en verbouwt wortelen, dus wat is daar typisch Nederlands aan? Hutspot is dat wel, maar dat is weer een combinatie van producten. Ik werk zelf bij postnl, maar ik ben net zo verbaasd over al haar maakwerk als over het maakwerk van bijv. Burundi BNP

 • Hiske Prins op 29 maart 2020 om 13:50

  Ik vind de nieuwe zegels ,zoals wortelen,hagelslag en straks tompouche heel leuk bedacht. Weer eens wat anders dan de gewone zegels. Helaas kan ik de hagelslagzegels niet kopen want de Bruna die dit verkoop is te ver van mijn huis nu. Ik schrijf met veel penvriendinnen en die stuur ik dan de nieuwe zegel op de enveloppe.die sparen ze. vr,gr. Hiske

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)