Landelijke dag tegen het pesten 19 april 2021 - Postzegelblog

Landelijke dag tegen het pesten 19 april 2021

1

19 april is de ‘Landelijke Dag tegen Pesten’. Op deze dag wordt in Nederland extra aandacht besteedt aan het stoppen van pesten. Er wordt bewust stilgestaan bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. Landen geven speciale postzegels uit en de ontwerpen worden steeds creatiever. De laatste uitgifte was van België.

Definitie pesten

Een vaak gebruikte definitie van pesten komt van Dan Olweus (1993, o.a. in Veenstra, 2005): ‘Iemand wordt gepest wanneer hij of zij herhaaldelijk en langdurig wordt blootgesteld aan negatieve handelingen door één of meer personen’. Deze definitie is door verschillende bronnen aangevuld met de volgende criteria:

  • er is sprake van een negatieve bedoeling;
  • de negatieve handelingen zijn structureel en tegen dezelfde persoon gericht;
  • er is sprake van machtsongelijkheid. Pesters staan hoger in de sociale groepshiërarchie en/of hebben meer medestanders dan de gepeste.

Spanje (2016): Tegen pesten.

De uitgifte van Spanje: Intolerantie voor pesten of intimidatie op school is het thema dat is gekozen voor de uitgifte van de serie Civic Values ​​School door de Spaanse postautoriteiten. De postzegel stelt een mens voor, gedrukt op glanzende folie, met als motto: ‘Je kunt pesten voorkomen, pesten niet toestaan’, nodigt je uit om mee te doen aan deze strijd tegen pesten op school. Pesten bestaat en is geen probleem dat kan worden genegeerd.  Onderwijs in morele waarde is essentieel om toekomstig agressief gedrag te vermijden. Ouders moeten grenzen en regels stellen en kinderen leren leeftijdsgenoten te respecteren en waarderen.

Een van de belangrijkste instrumenten tussen ouders en kinderen en leerkrachten en leerlingen is communicatie. Communicatie helpt bij het opsporen van feiten en attitudes die leiden tot episodes van intimidatie en misbruik. Veel gevallen zijn opgelost door erover te praten, wat aantoont dat je geen geweld moet tolereren. Communicatie is ook essentieel in het geval van het slachtoffer dat normaal gesproken zwijgt na pesten / intimidatie op school. Daarom moeten we met de kinderen praten en veranderingen in hun houding observeren om te begrijpen wat er gebeurt. Maar bovenal is het essentieel om degenen die het slachtoffer zijn van intimidatie van welke aard dan ook te ondersteunen en het probleem nooit te bagatelliseren. Dit is een plaag die klaslokalen wereldwijd doet schudden.

Finland (2014): The Dudesons (comics tegen pesten).

Wanneer er niet wordt voldaan aan één of meerdere van deze criteria kan er sprake zijn van plagen of ruzie. Dat is echt iets anders dan pesten, maar het verschil is niet altijd in één oogopslag te zien. Door alert te zijn op signalen en deze goed te interpreteren kan onderwijspersoneel beter inschatten of het gaat om pesten.

 

Online pesten

Deze manier van pesten bestaat een paar jaar maar is lang niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’.  Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft. De gevolgen bij online pesten zijn vaak groter dan bij het ‘gewone’ pesten. Je kunt je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering, omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen.

België (2021): Neen tegen pesten!

Elk jaar geeft bpost voor een sociaal thema postzegels uit. Dit jaar richten ze de blik op pesten. Wat dat betreft heeft bpost een mooi ontwerp afgeleverd voor de doelgroep en de verzamelaars. Het velletje bestaat uit een opengeklapte laptop. Op het toetsenbord zijn de symbolen van emoji-icoontjes toegevoegd die in de digitale wereld worden gebruikt. De postzegel bevat een verzameling van symbolen van verschillende sociale mediaplatformen (Facebook, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, Twitter, YouTube) vergezeld met een emoji en de titel ‘Think before your post’. Deze uitgifte past ook bij het thema ‘Computers’.

Online pesten kan voorkomen op alle social media, niet alleen in apps maar ook in games. De gevaren in de meest voorkomende platformen in 2020 zijn: SnapChat, TikTok, What’s app, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest en LinkedIn. Dit zijn de gevaren die wij tegen kunnen komen online.

Griekenland (2020): Stop met pesten.

De vier postzegels tonen verschillende vormen van pesten en benadrukken de problemen van sociaal isolement, cyberpesten, pijn, eenzaamheid, wreedheid en marginalisering. Tegelijkertijd verbindt Hellenic Post zich door middel van deze postzegels met kinderen en stuurt het een boodschap dat we moeten opkomen voor het goede en degenen moeten verdedigen die zwakker zijn dan wijzelf. Het is een set postzegels die medeleven, respect, vriendschap en eerlijkheid onder kinderen aanmoedigt. Voor een betere toekomst. Voor een samenleving zonder geweld en angst.

Er zijn ongekend veel mogelijkheden met Online Pesten. Zo zijn er ook veel kinderen die online spellen doen en tijdens het samen spelen met een vriend of vriendin geven ze even hun wachtwoord. De volgende dag blijkt dat alles waar ze hard voor gewerkt en gespaard hebben kwijt is,  het account blijkt te zijn gehackt door dit vriendje. Dit gebeurt ook met online vrienden die worden gemaakt, die zeggen dan bijv: wil jij mijn kampioenspunten hebben want ik speel dit spel niet vaak meer? Vol enthousiasme reageert de ander, ja graag! Dan zegt deze persoon (de zogenaamde vriend) oooh wacht het omzetten van het account lukt niet zoals ik dacht. Ik moet eerst jouw login en wachtwoord intypen voordat het werkt. En ze raden je aan om gelijk offline te gaan om ervan verzekerd te zijn dat als je inlogt je alle kampioensspullen in je account hebt staan. Dit is een leugen! Je account wordt volledig van je afgepakt, de ander heeft jouw wachtwoord veranderd en jij kunt nooit meer op je eigen account inloggen want je weet het wachtwoord niet (die heeft die ander veranderd tezamen met het contactadres).

 

Tenslotte

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pestgedrag alleen maar erger wordt naar mate we ouder worden. Op scholen wordt één op de tien leerlingen gepest. Op het werk één op de acht en in het bejaardentehuis één op de vijf mensen. En toch blijven veel mensen zeggen dat pesten een kleuterding is. Laten wij verantwoorde-lijkheid voor onszelf en onze eigen acties nemen en de wereld leuk en gezellig maken voor onszelf en iedereen om ons heen.

Honduras (2017): Basta de Bullying (International Plan).

 

Misschien een idee voor PostNL in combinatie met de Kinderpostzegels voor 2021 of 2022 een maatschappelijke uitgifte, zie de video van de Griekse post:

https://www.youtube.com/watch?v=7OO6nw4TH0U

 

Meer info:

https://www.stoppestennu.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Finland Griekenland Nederland Spanje ComputersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)