Kaas heeft een gigantische impact op klimaat - Postzegelblog

Kaas heeft een gigantische impact op klimaat

0

Dat was de kop van het artikel uit Trouw van 19 maart 2024. Dat meldt Frank Holleman (32) van zijn bedrijf Fork Ranger. We weten dat vlees slecht is voor de ecologische voetafdruk, maar dat het ook geldt voor kaas was voor mij nieuwe informatie. En wat heeft Beemsterkaas te maken met oud worden met een kort verhaal van Bart Chabot (Boekenweek)?

Kaas en de impact op het klimaat

Frank Holleman (32) van zijn bedrijf Fork Ranger eet per dag maximaal 175 gram kaas per dag. Veel mensen denken dat het goed is om vlees of kip op brood te vervangen voor kaas, maar de klimaatimpact van boterham met kaas is even groot. Voor 1 kilo kaas is tien liter melk nodig. Bijna net zoveel als rundvlees (koeien die broeikasgas (methaan) uitstoten). Dit wordt ook bevestigd door Milieu Centraal.

Er zijn wel verschillen tussen de kazen als we de ecologische voetafdruk vergelijken. Jonge kazen hebben een lagere impact dan oudere kazen. Oude kazen moeten langer rijpen en verliezen meer vocht. Dus meer melk nodig voor dezelfde hoeveelheid kaas. Volgens analyse van RIVM: 1 kilo jonge 20+kaas levert 10 kilo CO2-equivalent, oude 48+kaas is dat 13 kilo. Minder klimaatimpact hebben de zachte kazen zoals mozzarella, geitenkaas die minder melk nodig hebben: 8,5 kilo. Echte klimaatwinnaars zijn: zuivelspread, hüttenkäse, zachte geitenkaas. Er is minder nodig voor een goede smaak. Vervangers van kaas zijn bv. hummus, pindakaas van peulvruchten.

 

Lang Leve Oud (een ode aan oud in 10 korte verhalen)

Lang Leve Oud is een verhalenbundel over de schoonheid van ouder worden. 10 Nederlandse schrijvers (jong en oud) geven in 10 verhalen hun kijk op het oud van nu. Met een bijdrage van Bart Chabot, Elke Geurts, Marcel Möring, Auke Kok, Shira Keller, Pauline Slot, Joris van Casteren, Sanneke van Hassel, Manon Uphoff, Thomas Heerma van Voss. Uitgave van Beemster Kaas (2016).

Lang leve oud: een ode aan oud in 10 korte verhalen. Beemsterkaas, 2016 (58 pagina’s.)

Bart Chabot signeerde dit boekje uit 2016 in boekwinkel Broese in Utrecht op 21 maart 2024. Zie onderaan foto links: Leve de Kaas ! met paraaf Bart Chabot. Bart schreef het eerste korte verhaal ‘De Vogeltjesmevrouw’.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boekje kwam uit in 2016, het Jaar van het Boek. Toeval? PostNL bij monde van Leo Voorn: ‘Een groot aantal organisaties besteedt dit jaar extra aandacht aan lezen en schrijven. Zij organiseren daarvoor verrassende festivals, tentoonstellingen en boekverkiezingen. Met deze postzegeluitgifte levert PostNL ook een bijdrage. Daarbij geven wij aandacht aan de belangrijke rol die boeken spelen bij de culturele vorming van mensen. Op het postzegelvel staan tien bijzondere boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB).

 

 

Meer info:

Trouw, Groene Gids: https://www.trouw.nl/dossier/groene-gids

Fork Ranger: https://www.forkranger.com/nl/blog/

Milieu Centraal en zuivel:

https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/zuivel/

Beemster Kaas: https://beemsterkaas.nl/

Eerdere Boekenweek en boeken blogs:

https://www.postzegelblog.nl/tag/boekenweek/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,89 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)