Reis mee tijdens de 65e Kinderboekenweek - Postzegelblog

Reis mee tijdens de 65e Kinderboekenweek

0

Tijdens de 65e Kinderboekenweek (van 2 t/m 13 oktober 2019) ga jij op reis. Hoe? Met verhalen natuurlijk, over voertuigen, reizen in je dromen en fantasie. Laat je voorlezen door een bekende of minder bekende Nederlander. Of doe mee aan een van de vele andere activiteiten in de bieb. De slogan van dit jaar is: Reis mee! Reis je mee met verschillende transportmiddelen om je filatelistische bestemmingen te bereiken?

Kinderpostzegels 2019

Dit jaar staan de oude kinderboekhelden op de Kinderpostzegels. Waaronder ook Kruimeltje, het jongetje dat dakloos werd. Ieder jaar komen er in ons land ruim 8.500 kinderen, net zoals Kruimeltje, in de daklozen- en vrouwenopvang terecht. Deze kinderen hebben dan vaak al het nodige meegemaakt: mishandeling, verwaarlozing, bedreiging, honger of geweld tussen ouders. Geen eigen plek om je even terug te trekken, nooit een vriendje mee naar huis kunnen nemen, je huisdier achter moeten laten. Kinderpostzegels probeert met verschillende projecten waaronder: ‘Huisje Boompje Beestje’ en de ‘Warm Welkom Tas’ deze kinderen iets aangenamer te maken.

De afbeeldingen zijn van de volgende kinderboeken van uitgeverij Kluitman uit Alkmaar:

  1. Pietje Bell uit 1914
  2. De Drieling te paard uit 1987
  3. Uit het leven van Dik Trom uit 1948
  4. Kruimeltje uit 1923
  5. De schippers van de Kameleon uit 1948
De zegels zijn ontworpen door Rina van Maanen en Studio Henque uit Leiden. Dit jaar wordt er voor het eerst een postzegelvel met tien kinderzegels uitgeven in twee rijen van vijf kinderzegels in wisselende volgorde ten opzichte van elkaar. De prijs van een kinderzegel is €0,87 + €0,43 =  €1,30 en van een postzegelvel dus €13,00. De toeslag waarde is net onder de 50 procent van de frankeerwaarde. Volgens mij kunnen ook verzamelaars van paarden, honden en schepen dit velletje gebruiken voor hun thematische verzameling.
Op 3 oktober jl is bekend gemaakt dat de Kinderpostzegelactie dit jaar 8,2 miljoen euro heeft opgebracht, ruim 1 miljoen euro minder dan vorig jaar. Dat kwam door het gure herfstweer met harde regen tijdens de actieweek (25 september t/m 2 oktober jl.). Ruim 160.000 basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 gingen langs de deuren om Kinderpostzegels en kaarten, hippe shoppers, kleurrijke tulpenbollen en lekkere theepakketten te verkopen. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor de 8500 Nederlandse kinderen in vrouwen- en daklozenopvang.
Over de lagere opbrengst van dit jaar meldt Jeroen den Tex (directeur van Stichting Kinderpostzegels Nederland) dat behalve het weer ook een verschuiving is in interesse bij bestellers van het postzegelproduct naar andere producten. Deze trend is al langer gaande. De andere producten slaan goed aan en hebben een lagere prijs dan de postzegels. We zijn echt ontzettend trots op de kinderen die, ondanks het slechte herfstweer, toch de straat zijn opgegaan om geld op te halen om de kinderen in de daklozen- en vrouwenopvang te helpen.
Wat volgens mij ook speelt bij de lagere opbrengst is het dure velletje van €13,00. Het velletje is veel duurder dan de prijs van de velletjes van vorige jaren. Dat is niet te compenseren door verkoop van andere (goedkopere) producten. Volgend jaar maar weer kiezen voor een vel van zes zegels?
Thema Kinderboekenweek

De metro, het snelste transport in de stad

Een metro (ook wel ondergrondse) is een vorm van OV in grote steden of agglomeraties, die gebruikmaakt van een conflictvrije baan (ongelijkvloerse kruisingen). Dat betekent dat de lijn meestal is aangelegd in een tunnel of op een viaduct. De metro kenmerkt zich door een hoge rijfrequentie en een grote reizigerscapaciteit en houdt zowel wat betreft snelheid als stationsafstand en gewicht van het rollend materieel het midden tussen trein en tram. In Nederland rijden metro’s in Amsterdam en Rotterdam. Sinds kort is de metro Hoekse Lijn operationeel. Het is dan mogelijk om vanaf het centrum van Rotterdam te reizen naar het strand van Hoek van Holland  Bekende metro’s zijn die van Londen en Parijs.

 

De Bus van Fiep uit 2016

 

 

 

 

 

 

Dubbeldekker bussen uit Londen en uit de Harry Potter films.

De rode draad in de Fiep Westendorp-viering (1916-2016) is de gedecoreerde Fiep-bus, waarmee vijftig theaters, festivals, bibliotheken en scholen in het land worden bezocht. Toen we bij elkaar waren, zagen we voor het eerst een netjes getekende lijntekening van de Fiep-bus (met alle meerijdende karakters keurig achter de ramen zitten). ’t Was echter stijf en weinig levendig. Toch besloten we: ‘Die Engelse oldtimerbus willen we ook op de postzegels! En zo is het gebeurd.’

 

Kinderpostzegels 2016

Grafisch ontwerpster Wietske Lute:

  • Het is heel bijzonder dat we alle Fiep-karakters tegelijk zien. Ze staan nu alle herkenbaar op de postzegels. Achter de ramen van een gefotografeerde Engelse dubbeldekker (op elke postzegel zijn twee ramen aanwezig) vieren de bekendste karakters van de tekenares feest.
  • Te zien zijn onder meer Jip & Janneke met hond Takkie en poes Siepie, Otje met vader Tos, Floddertje met hondje Smeerkees, Pluk, Aagje, Krullevaar, Stampertje, dames Groen en dominee en vader Stamper.

De opbrengst van deze actie uit 2016 was 9,2 miljoen euro.

  

 

 

 

 

 

Thomas de stoomlocomotief 

Thomas de stoomlocomotief of Thomas de Trein, in Engeland bekend als Thomas & Friends of Thomas the Tank Engine, is een Brits TV-programma van Britt Allcroft voor peuters. De animatieserie is gebaseerd op de boeken The Railway Series. 

De serie is vertaald in 26 talen, is in 130 landen te zien en wordt in Nederland uitgezonden door RTL Telekids (RTL 8) en in Vlaanderen op VTM Kids Jr.. Elke aflevering duurt vijf à tien minuten. De originele Engelstalige verhalen werden in de eerste jaren door Ringo Starr ingesproken.

Tijdens Hemelvaartweekend organiseert het Spoorwegmuseum (Utrecht) elk jaar het Thomas event:

https://www.spoorwegmuseum.nl/#!/evenementen/dagje-uit-met-thomas

De ruimte in met Laika

André het astronautje op zoek naar Laika

Help! Laika is er met een raket vandoor! Vinden André het astronautje en Valentina hun liefste hond ooit terug in dat grote heelal? Hoe komen ze daar eigenlijk zonder raket? Samen met Astromuis bedenkt het duo een slim plan waarvan niet alleen Laika heel blij zal worden…

André Kuipers

Toen André Kuipers twaalf jaar was en sciencefictionboekjes van zijn oma kreeg wist hij het zeker: ooit zou hij zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. Na een studie geneeskunde werd hij in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronauten corps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Kuipers was de tweede Nederlandse astronaut die de ruimte inging. Missie DELTA duurde elf dagen. Op 21 december 2011 verliet hij de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen. Tijdens de langste Europese ruimtevlucht ooit, schreef Kuipers het prentenboek, André het astronautje (Moon, 2012), voor zijn kinderen. Hierna volgde nog drie prentenboeken van André het astronautje, die hij samen met illustrator Natascha Stenvert maakte. Afgelopen september kwam André het astronautje; hoe word je astronaut? uit (Fontaine, 2018).

Laika de hond

Laika was een Russische hond en het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde. Al eerder waren er zowel door de Sovjet Unie als door de USA dieren de ruimte ingeschoten maar die hadden geen omloop volbracht. Laika was 3 jaar oud en woog ca. 6 kilogram. Ze reisde met de Spoetnik 2 die op 3 november 1957 werd gelanceerd. Spoetnik 2 was niet ontworpen om weer te landen en verbrandde bij terugkeer in de atmosfeer op 14 mei 1958, maar Laika was lang voor dat moment al dood. Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan  oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was.

André het astronautje op zoek naar Laika is tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar voor €7,25.

De kleine Prins (= Le Petit Prince) van Antoine de Saint-Exupéry

We blijven nog in de ruimte met verre planeten en een favoriet kinderboek aller tijden! Luchtvaart en ruimtevaart zijn essentieel in dit verhaal.

Oorspronkelijk ontwerp en definitieve uitgave zegel.

 

 

 

 

 

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry (Saint-Maurice-de-Rémens, 29 juni 1900 – bij Marseille, 31 juli 1944) was een Franse piloot en schrijver die in 1944 om het leven kwam bij een militaire actie boven de Middellandse Zee.

Vooral door zijn laatste ‘daad’ bleef zijn naam voortleven: op 31 juli 1944 keerde hij niet terug na een vlucht met een Lockheed Lightning P38J, waarmee hij vanaf Corsica verkenningen had uitgevoerd boven het Rhônedal, een onderdeel van de geallieerde voorbereidingen voor de invasie in Zuid-Frankrijk. Lang bleef zijn verdwijning een mysterie, omdat zijn lichaam noch zijn vliegtuig werden teruggevonden. Daardoor speculeerde men over een mogelijke wanhoopsdaad van de piloot. Op 7 april 2004 vond men voor de kust van Marseille op 60 meter diepte de wrakstukken van zijn toestel, waarmee officieel is komen vast te staan dat hij daar is neergestort en omgekomen.

De kleine prins (= Le Petit Prince), is een poëtisch verhaal van de hand van schrijver en piloot Antoine de Saint-Exupéry, gepubliceerd in 1943. De illustraties, van de hand van de auteur zelf, zijn minstens zo bekend geworden als het verhaal zelf. Antoine de Saint-Exupéry schreef dit moderne sprookje toen hij in een hotel in New York verbleef. Het is zijn bekendste boek en geldt als het vaakst vertaalde boek uit de Franse literatuur. In 1999 eindigde het boek op de vierde plaats in de verkiezing van de 100 beste boeken van de eeuw van Le Monde. Na de Bijbel is dit het meest vertaalde boek ter wereld in 398 talen en dialecten. Wereldwijd zijn er circa 200 miljoen exemplaren verkocht.

Ogenschijnlijk is ‘De kleine prins’ een kinderboek. Er worden echter verscheidene diepzinnige en idealistische punten over het leven aangekaart, die door het hele boek verweven zijn. In het boek stelt de schrijver zichzelf voor in de Sahara, waar hij een jonge buitenaardse prins tegenkomt. In hun gesprek openbaart de schrijver zijn eigen visie op de eigenaardigheden van de mensheid. Hij laat de eenvoudige verstandigheid zien die volwassenen lijken te vergeten wanneer ze opgroeien.

 De verhaallijn laat zien een eenzame jongen die diverse planeten afstruint op zoek naar vriendschap.

Meer info

https://www.kinderboekenweek.nl/

https://www.kinderboekenweek.nl/kinderboekenweek-2019-met-anna-woltz-andre-kuipers-en-natascha-stenvert/

https://www.kinderboekenweek.nl/school/

Kinderboekenruil op 13 oktober 2019 op de stations Utrecht Centraal en Amsterdam centraal:

https://www.ns.nl/uitgelicht/tijd-voor-lezen/kinderboekenruil.html

https://www.kinderboekenmuseum.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Boeken Honden Kinderpostzegels RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)