50 jaar Pinkpop: het oudste muziekfestival van de wereld - Postzegelblog

50 jaar Pinkpop: het oudste muziekfestival van de wereld

0

Pinkpop is een jaarlijks popfestival in Landgraaf, dat sinds 1970 normaal gesproken in het weekeinde van Pinksteren plaatsvindt. Het festival duurt drie dagen (sinds 1996) en trekt per dag ongeveer 68.000 mensen. Sinds de eerste editie heeft het festival ruim anderhalf miljoen bezoekers gehad en hebben er meer dan 500 verschillende artiesten en bands opgetreden. Welke iconische bands waren dat en was je erbij in dat jaar? En welke artiest is recordhouder optreden? Op 8-9-10 juni 2019 werd de 50e editie georganiseerd door Jan Smeets. Popmuziek is een veel gevraagd thema onder de jongeren.

De eerste Pinkpop in 1970

Jan Smeets en drie andere vrienden zijn de oprichters van Pinkpop. In eerste instantie heette het festival ‘Pinknick’ (1969) en werd gehouden op de Gulperberg. Vanaf de eerste editie in het sportpark Burgemeester Damen (Geleen) in 1970 kreeg het festival de huidige naam: Pinkpop. Wie waren de eerste bands in 1970? Keef Hartley, Golden Earring, George Baker Selection, De Dream, Opus, Livin’ Blues, Bismarck, Mr. Albert Show en Live. De Golden Earring was op het laatste moment toegevoegd aan het programma. Omdat de organisatie niet beschikte over een eigen geluidsinstallatie mochten alle bands gebruik maken van de geluidsapparatuur van de Earring. Golden Earring heeft de eerste Pinkpop gered. Ook stond Yes op het programma als afsluiter van de dag maar de band trad niet op.

Iconische artiesten

Anouk (Anouk Teeuwe (1975)) is recordhouder ‘all times’ met zeven optredens in de jaren 1998, 2001, 2003, 2009, 2012, 2015 en 2019. Anouk wordt gezien als de populairste rockzangeres van Nederland. Ze brak in 1997 door met de single ‘Nobody’s Wife’ en stond sindsdien met verscheidene nummers in de Nederlandse en Belgische hitlijsten. Enkele van haar andere hits zijn ‘R U Kiddin’ Me’, ‘Michel’, ‘Girl’, ‘Lost’, ‘Modern World’, ‘Three Days in a Row’ en ‘Woman’. Anouk bracht tot en met 2018 19 albums uit. Ze behaalde voor Nederland de negende plaats op het Eurovisiesongfestival 2013 met het nummer ‘Birds’.

 

Paul McCartney trad op in de 47e editie als afsluitende hoofdact op 12 juni 2016. James Paul McCartney MBE (1942) is een Brits popzanger en componist. Hij werd bekend als basgitarist, pianist, gitarist, zanger en songwriter van The Beatles. Sinds 1997 mag hij zichzelf Sir noemen. Behalve muzikant en songwriter laat Paul McCartney ook een andere kant zien van zijn creativiteit. Isle of Man vroeg aan hem of hij een postzegel kon ontwerpen, die te maken heeft met zijn jeugdperiode en zijn bezoek met zijn ouders aan het eiland Man tijdens zijn vakantie. Hij accepteerde deze nieuwe artistieke uitdaging. Uiteindelijk werden zes zegels uitgebracht op 1 juli 2002 als ‘Happy Memories of the Isle of Man‘. In 2002 werd Paul ook 60 jaar. Nadat zijn vrouw Linda in 1998 overleed aan borstkanker, trouwde McCartney in juni 2002 met Heather Mills, een ex-model en anti-landmijnactivist. Samen kregen ze op 28 oktober 2003 een dochter, Beatrice Milly. In mei 2006 werd bekend dat de twee besloten te gaan scheiden. Een percentage van de verkoop van de zegels was bestemd voor ‘Adopt A Minefield charity’, de anti-landmijnfondsen van Paul and Heather McCartney.

De Rolling Stones traden op in de 45e editie als afsluitende hoofdact op 7 juni 2014. Smeets gaf aan dat dit de duurste act in de geschiedenis van Pinkpop was. The Rolling Stones is een Engelse rock-‘n-rollband die actief is sinds 1962. De band speelt, naast rock-‘n-roll en rock, ook stijlen als blues, country, hardrock, reggae en punk. Sinds The Rolling Stones in 1962 werden opgericht, hebben zij vele grote hits gehad, zoals Sympathy for the Devil, Angie, Paint It Black en (I Can’t Get No) Satisfaction. Zij hebben meer dan vijfentwintig studioalbums uitgebracht, waaronder de klassiekers Exile on Main St., Goats Head Soup, Beggars Banquet, Let It Bleed en Sticky Fingers.  The Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Charlie Watts (drums) en Ron Wood (bas/gitaar). De bekendste ex-leden zijn Brian Jones, Mick Taylor, Bill Wyman en, hoewel alleen in de beginjaren officieel, toetsenist Ian Stewart.

 

 

 

 

 

 

Op 7 januari 2010 gaf Royal Mail (Engeland) een set van 10 zegels uit van de zgn. Britse ‘Classic Albums’. De Rolling Stones ‘Let It Bleed‘ album was een van de 10 zegels. Behalve speciale uitgiften van ‘Let it bleed’ is ook een uniek rood stempel uitgegeven: rode lippen, ‘Olympic Studios, London, SW3’  waar het album was opgenomen en de datum van uitgifte van de zegel 07/01/2010.

Doe Maar trad drie keer op in de jaren 1982, 1983 en 2016. Doe Maar is een Nederlandse en Nederlandstalige popgroep, die invloeden uit onder andere ska, punk en reggae combineerde tot een eigen Nederpop-geluid. De band bestond oorspronkelijk van 1978 tot 1984. Het succes bij de overwegend jeugdige fans en de uitzinnige publieksreacties van vooral jonge tienermeisjes leidde regelmatig tot vergelijkingen met Beatlemania. Vanaf een eerste reünie in 2000 (met nieuw album) komt Doe Maar zo nu en dan bijeen voor concertreeksen (2008, 2012, 2013, 2016–2017, 2018).

Na het matig ontvangen debuut Doe Maar (uit 1979, nog zonder Henny Vrienten) haalden alle vier hun reguliere studioalbums de nummer 1-positie in de Nederlandse albumlijsten. In de loop der jaren haalden daarnaast acht verschillende verzamelalbums, drie live-albums en een studio-album met nieuwe versies de hitlijsten, waarvan het live-album met groot orkest Symphonica in Rosso (2012) ook weer op een kwam. Hiermee is Doe Maar een van de succesvolste Nederlandstalige groepen.

Doris Day en andere Stukken is een album van de Nederlandse popgroep Doe Maar, uitgebracht in maart 1982. Het was het derde studioalbum van de groep. Op het album staan o.a. de hits ‘Is dit alles’, ‘Belle Hélène’ en ‘Doris Day‘ (1982). Czeslaw Slania (1921-2005) was een Poolse postzegel- en bankbiljettenontwerper. Hij heeft in de jaren 1957-1962 een aantal van zijn favoriete actrices (Sophia Loren, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, Doris Day) als ‘labels’ op zegelformaat ontworpen. Hij gaf ze weg aan vrienden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk en geniet van de opnamen uit 1982 van Doe Maar, Doris Day: https://www.youtube.com/watch?v=4nIOOiGDNFE

Marco Borsato zong met Davina Michelle & dj Armin van Buuren de hit ‘Hoe het danst’ tijdens de 50e editie in 2019. Marco Borsato (1966) is een Nederlandse zanger en acteur. Hij zong aanvankelijk in het Italiaans, maar brak door toen hij in 1994 overschakelde naar het Nederlands.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoogte- en dieptepunten 1979

Pinkpop 1979 werd gehouden op maandag 4 juni 1979 op het Sportpark Burgemeester Damen te Geleen. Het was de 10e editie. Er waren circa 50.000 festivalgangers. Bekende namen waren Dire Straits en the Police. Beiden toen nog onbekend in de popwereld. Dire Straits had in 1978 hun debuutalbum uitgebracht. In 1979 volgde hun tweede album: Communiqué. The Police had hun eerste LP uitgebracht in 1978: Outlandos d’Amour.

1985

Met 15.000 bezoekers een waar dieptepunt, zeg maar rampjaar van Pinkpop. Een slechte line-up met o.a. Steel Pulse, Chris Rea, Stranglers, China Crisis, Yngwie Malmsteen, King, Jason & the Scorchers. Bands die bijna allemaal zijn vergeten. Het festival werd afgesloten met een financieel tekort.

De helpende hand voor het vervolg van Pinkpop 1986 was het organisatiebureau Mojo. Smeets en Mojo besloten samen te werken. De deal: fiftyfity. Inmiddels bestaat Mojo 50 jaar en omdat de eigenaren Delftse roots hebben is een expo te zien in het museum Prinsenhof t/m 1 september 2019:

https://prinsenhof-delft.nl/uitgelicht-tentoonstellingen/mojo-backstage-delftse-meester-in-de-muziekindustrie

Willem van Oranje vermoord in Prinsenhof op 10 juli 1584.

Logo Pinkpop

De naam en het logo (een roze pop) van Pinkpop, verwijzen naar de combinatie van het Engelse woord pink (roze) met het Nederlandse pop. Pinkpop is zelf een samentrekking van de woorden Pinksteren en popmuziek. De kleur roze is voor Pinkpop iconisch. Veel bezoekers dragen het officiële roze Pinkpop-petje, roze kledingstukken of geheel roze outfits. De petjes worden in samenwerking met Amnesty International verkocht op het festivalterrein.

De pop is ontworpen in 1973 door Bert Abell en in 1974 het officiële logo geworden. De pop bestond in eerste instantie uit een pop met de armpjes en beentjes naar voren gestoken en wijd zwart haar. In 1999 is het logo aangepast, waardoor het lichaam van de pop (met armpjes en beentjes) niet meer zichtbaar is. 

De 50e editie van Pinkpop 2019

Een mooi velletje om de sfeer tijdens Pinkpop te illustreren met de bekende posters onderin, de organisator Jan Smeets als stralend middelpunt bovenaan het vel en centraal in het vel het Pinkpop logo . Ben benieuwd of het velletje uitverkocht is. Pinkpop is het oudste muziekfestival van de wereld. Smeets meldde op de laatste festivaldag, dat er circa 80.000 bezoekers waren geweest. Niet helemaal uitverkocht, want de concurrentie van pop- en muziekfestivals is groot dit jaar. Er worden namelijk circa 1100 festivals georganiseerd. De begroting  wordt geschat op negen miljoen euro voor de bands. De totale begroting van dit festival bedraagt 16 à 17 miljoen euro.

Artiesten van de 50e editie Pinkpop (selectie)

Natuurlijk heeft Golden Earring het bekende ‘Radar Love‘ gezongen. In totaal heeft Golden Earring vier keer opgetreden op Pinkpop (1970, 1977, 2005 en 2019).

Fleetwood Mac trad eerder in 1971 en in deze 50e editie als hoofdact op. Helaas geen postzegels van Fleetwood Mac maar wel van een onbestaand land Touva van zangeres Stevie Nicks.

Voor wie nog niet genoeg heeft van Pinkpop gadgets kan nog de 50e editie Pinkpop penning van de Koninklijke Nederlandse Munt aanschaffen.

Tot kijk bij de 51e Pinkpop editie van 12 tot en met 14 juni 2020 !

Bronnen / Meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pinkpop

https://www.pinkpop.nl/2019/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,69 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)