Eurovisie Songfestival 2019 Tel Aviv: Dare to dream - Postzegelblog

Eurovisie Songfestival 2019 Tel Aviv: Dare to dream

3

Het grootste muziekfestival in Europa is gestart deze week. De twee halve finales (14 en 16 mei 2019) en daarna 18 mei 2019 de grote finale.  ‘Dare to dream‘ is de slogan en dat geldt zeker voor elk deelnemende artiest. Deze week kijken we massaal naar de tv en stemmen we op onze favoriete artiesten in Tel Aviv. We hopen na 44 jaar (na Teach-In, Ding-a-dong) weer een Nederlandse winnaar, Duncan Laurence, te kunnen feliciteren. We gaan terug in de tijd en lezen wat het Eurovisie Songfestival filatelistisch heeft opgebracht. Er zijn vele aanknopingspunten zoals de Nederlandse bijdragen, de Ieren die de meeste eerste plaatsen hebben behaald en natuurlijk gaan we in op het grote succes van Zweden (ABBA). Ook andere landen zoals Finland en Azerbeidzjan geven veel zegels uit voor dit festival.

Historie van het Songfestival

Het begin in 1956 

Het eerste songfestival, gebaseerd op het Italiaanse Festival van San Remo, was een geesteskind van de Europese Radio Unie (EBU).

Het eerste festival vond plaats op 24 mei 1956 in Lugano, Zwitserland, toen zeven landen meededen, ieder met twee liedjes. Deelnemers: België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Duitsland en Zwitserland. Nederland had de eer het allereerste lied ooit op het Songfestival te mogen brengen. Het was ‘De vogels van Holland’ gezongen door Jetty Paerl. De tweede Nederlandse zangeres was Corry Brokken met het liedje ‘Voorgoed voorbij’. Het liedje ‘De vogels van Holland’ werd geschreven door Annie M.G. Schmidt en gecomponeerd door Cor Lemaire.

Radio Oranje (Jetty Bantzinger-Paerl).

Henriette Nanette (Jetty) Paerl (1921 – 2013) was een Nederlandse zangeres, die in de jaren veertig en vijftig populair was in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Jetty Paerl later als Jetje van Radio Oranje mee aan het cabaret de Watergeus van Radio Oranje dat vanuit Londen uitzendingen voor het bezette Nederland verzorgde. Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt kennen Jetty Paerl waarschijnlijk nog van de liedjes die zij zong tussen 1940 en 1942 tijdens uitzendingen van Radio Oranje vanuit Londen. De simpele spot-, treiter-, opjut- en troostliedjes, zoals ‘Op de hoek van de straat staat een NSB’er’, werden geschreven door haar vader op wijsjes van Dirk Witte en Louis Davids. Toen de bezetting harder en grimmiger werd, schrapte de regering het cabaretprogramma.

CD Jetje van Radio Oranje (19 tracks).

Winnaar in 1956 was gastheer Zwitserland met het nummer ‘Refrain’, uitgevoerd door Lys Assia:

https://www.youtube.com/watch?v=poBnCh_7vHs&feature=youtu.be

Nederland

Nederlandse winnaars

Door de jaren heen heeft Nederland zeer wisselende successen gekend op het songfestival. Vaak eindigden de Nederlandse inzendingen in de middenmoot, met soms een uitschieter naar boven, maar vaker naar beneden toe. Vier keer werd er gewonnen:

1957: Corry Brokken – Net als toen: 

https://www.youtube.com/watch?v=gTQtjqotFAg

1959: Teddy Scholten – ’n Beetje: 

https://www.youtube.com/watch?v=LCw9FDD-Q3k

1969: Lenny Kuhr – De troubadour: 

https://www.youtube.com/watch?v=7NDkJsPdLN8

1975: Teach-In – Ding-a-dong: 

https://www.youtube.com/watch?v=sI78Bqp6z6g

Persoonlijke zegels ‘De jaren ’70’: Teach-In wint.

1964

Het Eurovisie  Songfestival 1964 was het negende Eurovisie Songfestival en vond plaats op 21 maart 1964 in Kopenhagen. Van de 18 deelnemende landen won Italië met het nummer Non ho l’età, uitgevoerd door Gigliola Cinquetti. Anneke Grönloh deed mee met het liedje ‘Jij bent mijn leven’:

https://www.youtube.com/watch?v=tDQpvM-Vg5g

Ze was, daar als Indonesische, de eerste artieste van niet-Europese komaf. Het liedje eindigde met 2 punten op de 10e plaats.

Uitreiking velletjes aan Anneke Grönloh.  Foto: PostNL.

Op 10 augustus 2012 werden in een Indonesisch restaurant in Den Haag de eerste velletjes Grenzeloos Nederland & Indonesië uitgereikt aan Anneke Grönloh door Annerie Lekkerkerker, directeur retail & consumentenmarkt PostNL. Zangeres Anneke Grönloh was indertijd het tieneridool van vele jongeren. Ze heeft gezongen met onder andere The Blue Diamonds.

Op de drie velletjes wordt aandacht besteed aan personen en onderwerpen op het gebied van de Architectuur, Literatuur en Podiumkunsten. In de randafbeeldingen worden bijzondere zaken belicht uit de Nederlands-Indische en Indonesische tijd. De afgebeelde personen zijn: bij de architectuur Hendrik Petrus Berlage (‘De Algemene’ in Soerabaja, tekeningen van de Borobudur en Missigit in Djokjakarta) en Charles Prosper Wolff Schoemaker (Villa Helly in Semarang en Bioscooptheater en Jaarbeurs in Bandung); bij de literatuur Hella Haasse (Heren van de Thee en foto’s uit haar kindertijd) en Jan Boon (tijdschrift Tong-Tong en in Nederland als mede-initiatiefnemer van de bekende Pasar Malam in Den Haag); bij de podiumkunsten is dit Andy Tielman (van de bekende Tielman Brothers), waarmee Anneke Grönloh is afgebeeld op de postzegel van Andy Tielman. Verder op de andere postzegel de Kantjil, dwerghertje, en wajang-voorstelling. Bij de randafbeeldingen Anneke en The Blue Diamonds in Jakarta en onder andere verschillende muziekinstrumenten.

2013

Het Eurovisie Songfestival 2013 was de 58e editie en werd gehouden in Malmö, dankzij de overwinning van Loreen uit Zweden op het Eurovisie Songfestival 2012. De zangeres Emmelie de Forest won met het nummer Only teardrops voor Denemarken de finale op 18 mei 2013.

Voor Nederland deed Anouk mee met het liedje (ballade): ‘Birds‘:

https://www.youtube.com/watch?v=B6Jcv1l0srU

Met dit nummer is het Anouk gelukt de 9e plaats in de finale te halen. Sinds 2004 waren de Nederlandse inzendingen hier niet meer in geslaagd. Het nummer staat op Anouks achtste studioalbum ‘Sad Singalong Songs’. Ik vraag me af of de vogelfilatelisten deze zegel hebben opgenomen in hun verzameling.

2019

Wist u dat Davina Michelle (van ‘Duurt te lang’) gevraagd was in december 2018 voor het songfestival en een eigen nummer mocht kiezen? Ze bedankte voor de eer omdat ze het te vroeg vond in haar carrière. Wellicht volgend jaar, zei ze. Nu staat de grote onbekende Duncan Laurence (24) met het lied Arcade in Tel Aviv. Duncan Laurence heet Duncan de Moor en deed in 2014 mee met aan talentenjacht The voice of Holland, met Ilse DeLange als coach. Hij reikte tot de halve finales. De eindzege ging naar een andere latere Songfestivalact OG3NE. Bij de bookmakers staat Duncan met Arcade nummer 1. Duimen dat hij veel ‘douze points’ krijgt van de andere 40 landen.

Videoclip Duncan Laurence – Arcade: https://www.youtube.com/watch?v=Eztx7Wr8PtE

Bij winst van Duncan zal  PostNL  zeker een zegel uitbrengen, want winnaar worden is niet elk jaar weggelegd voor Nederlandse artiesten.

Enkele bijzondere songfestival landen

Ierland

Zeven keer won Ierland het Eurovisie Songfestival met de volgende artiesten:  1970: Dana, All kind of everything, 1980: Johnny Logan, What’s another year, 1987: Johnny Logan, Hold me now, 1992: Linda Martin, Why me?

Linda Martin (links) in 1984 (2e) en in 1992 (1e).

1993: Niamh Kavanagh, In your eyes, 1994: Paul Harrington & Charlie McGettigan, Rock ‘n’ roll kids, 1996: Eimear Quinn, The voice. In 2010 werd een serie van 4 zegels uitgebracht van legendarische Ierse showbands. Dickie Rock & The Miami Showband was een van de zegels.

Dickie Rock & The Miami Showband in 1966 (4e).

Zweden

Zweden won zes keer het festival maar iedereen kent natuurlijk de grote naam:

1974: ABBA, Waterloo: https://www.youtube.com/watch?v=3FsVeMz1F5c

 

 

 

 

 

ABBA is een Zweedse popgroep, die in 1972 in Stockholm gevormd werd door Agnetha Fältskog (zang), Björn Ulvaeus (gitaar en zang), Benny Andersson (piano en zang) en Anni-Frid Lyngstad (zang). ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums (en ruim 370 miljoen platen in totaal). Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer Waterloo. De naam ABBA is een acroniem, bestaande uit de eerste letters van de voornamen van de leden.

ABBA museum: https://www.abbathemuseum.com/en/

Vervolg 1e plaatsen: 1984: Herreys, Diggi-loo diggi-ley, 1991: Carola, Fångad av en stormvind, 1999: Charlotte Nilsson, Take me to your heaven,  2012; Loreen, Euphoria, 2015: Måns Zelmerlöw, Heroes.

Overige Zweedse songfestival artiesten

Lotta Engbergs in 1987 (12e)

Lill-Babs in 1961 (14e).

 

 

 

 

 

 

Alice Babs in 1958 (4e)

Noorwegen

Drie keer heeft Noorwegen gewonnen met het songfestival: 1985: Bobbysocks, La det swinge, 1995: Secret Garden, Nocturne, 2009: Alexander Rybak, Fairytale. Alle Noorse winnaars staan op de zegels uit 2010: Bobbysocks in 1985 (1e); Secret Garden in 1995 (1e); Alexander Rybak in 2009 (1e) en in 2018 (15e); Jahn Teigen in 1978 (20e), in 1982 (12e), in 1983 (9e).

Finland

Finland doet sinds 1961 mee. In 2006 wonnen ze verrassend met de metalband Lordi met het liedje ‘Hard Rock Hallelujah’. In 2007 gaf de Finse posterijen een velletje uit met diverse Finse bijdragen vanaf 1961. Dit zijn Laila Kinnunen in 1961 (10e), Marion Rung in 1962 (7e) en in 1973 (6e), Kirka in 1984 (9e),  Katri Helena in 1979 (14e) en in 1993 (17e), Lordi in 2006 (1e). Lordi als groep en als zanger in het velletje. Verder een zegel met het Eurovision logo. Als winnaar van 2006 organiseerde Finland het songfestival in 2007.

Daarna zijn verschenen van twee andere artiesten zegels in 2012.

Laura Voutilainen in 2002 (20e) en Jari Sillanpää in 2004 (geen finaleplaats)

In 2015 verscheen een velletje van de inzending van de Finse punkband Pertti Kurikan Nimipaivat (PKN).  De band behaalde geen finaleplaats.

Azerbeidzjan

Running scared‘ was het winnende liedje van Ell & Nikki, oftewel Nigar Camal en Eldar Qas?mov uit Azerbeidzjan. Zij wonnen het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf op 14 mei 2011.

In 2012 werd in Bakoe het songfestival gehouden. Het leverde een tsunami aan zegels voor Azerbeidzjan: 2 velletjes met elk 1 zegel en 3 velletjes met elk 6 zegels (met toeristische plekken van het land).

1 van de 3 velletjes met elk 6 toeristische zegels.

Israël 2019

Israël heeft sinds 1973 deelgenomen aan het festival. Hoewel Israël een Aziatisch land is, kon het toch deelnemen aan het songfestival dankzij het EBU-lidmaatschap. Israël heeft tot nu toe vier keer gewonnen in de jaren: 1978: Izhar Cohen & The Alphabeta, A-ba-ni-bi, 1979: Milk & Honey, Hallelujah, 1998: Dana International, Diva, 2018: Netta, Toy.

Ofra Haza in 1983 (2e)

 

Tsjaad (2018): Netta en ABBA.

Tel Aviv

Tel Aviv (Hebreeuws: ?? ????) of Tel Aviv-Jaffa is een stad en een metropool in de centrale kuststreek van Israël aan de Middellandse Zee. Het ligt in het Tel Aviv district. De naam betekent ‘Lenteheuvel’. Tel Aviv is begonnen als een nederzetting ten noorden van Jaffa. Tijdens de eerste immigratiegolf van Russische Joden in 1887, werd ten noordoosten van Jaffa de wijk Neve Zedek gebouwd. Neve Zedek werd modern opgezet, met straten die van noord naar zuid en van west naar oost liepen. In de daarop volgende jaren werden meer wijken gebouwd.  In 1906 werd the ‘Ahuzat Bayit Association’ gevormd.  In 1909 bestond de groep uit 60 families. Ze kochten 12 acres land van de Bedouinen en wilden dat land verdelen onder de leden van de groep.  De methode om het land te verdelen, werd the ‘Land Lottery’ of the ‘Seashell Lottery’ genoemd. De voorzitter van de ‘Ahuzat Bayit Association’ haalde 60 witte schelpen en 60 grijze schelpen. In de 60 witte schelpen werden de namen en in de grijze schelpen de nummers 1 t/m 60 geschreven. Nadat elke familie een witte en een grijze schelp hebben geselecteerd, werden op deze wijze het land eerlijk verdeeld. In 1911 werden de 60 stukken land bebouwd en zijn daarna gegroeid tot het huidige Tel Aviv.

Inmiddels heeft Tel Aviv een metamorfose ondergaan en is een moderne stad geworden. Tel Aviv is met 410.000 inwoners de tweede stad van Israël, na Jeruzalem.

 

Witte stad

De Witte stad (White City) is een verzameling van meer dan vierduizend gebouwen in de stad Tel Aviv. Deze werden vanaf 1930 gebouwd door de vele Duitse joden die gevlucht waren en in het Mandaatgebied Palestina een veilig onderkomen zochten. Destijds had men het plan opgevat om ten noorden van de oude stad Jaffa een nieuwe tuinstad te bouwen. Hiervoor werd de Schotse planoloog Patrick Geddes in de arm genomen. Hij tekende een stratenplan voor deze stad die later Tel Aviv zou gaan heten. De gebouwen die binnen dit plan werden gebouwd, werden opgebouwd in de stijl volgens de principes van Bauhaus. In 2003 werden deze gebouwen opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

 

 

 

 

 

 

 

De meeste artiesten zullen landen op het internationale vliegveld ‘Ben Gurion Airport’.

Slogan ‘Dare to Dream’

De 64e editie van het songfestival wordt gehouden in het Expo Tel Aviv, het congrescentrum van de stad. Er doen 41 landen mee en de finale wordt gehouden met 26 landen. Een overzicht met korte videoclips van alle 41 landen: https://www.youtube.com/watch?v=WdLQtXHWpNQ&feature=youtu.be

Verklaring ‘Dare to Dream’ logo. Het zijn drie driehoeken die als ze samenkomen, schijnen als een gouden ster:

https://www.youtube.com/watch?v=9I7LmOksTXs&feature=youtu.be

 

Israël (2019): Dare to Dream

 

De Israëlische staatsomroep KAN die samen met EBU het festival in Tel Aviv organiseert, geeft tekst en uitleg bij het pas onthulde logo: ‘De driehoek is een van oudste vormen ter wereld. Het is als symbool een hoeksteen die voorkomt in de kunst, muziek, ruimte en natuur. De vorm staat voor verbinding en creativiteit. Als de driehoeken samenkomen en je ze combineert, vormen ze een nieuwe entiteit die de sterrenhemel reflecteert. Zoals de sterren van de toekomst die samenkomen op het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv.’

Madonna

Madonna zal optreden tijdens het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Dat heeft KAN, de Israëlische staatsomroep, bevestigd. Eerder gingen al geruchten dat de zestigjarige Madonna een show zou geven in Tel Aviv, maar later werd gezegd dat de zangeres zich had teruggetrokken omdat er discussie was over haar liedkeuze. Madonna wilde een nieuw nummer over de Amerikaanse politiek zingen, en daar zou de organisatie niet van gediend zijn. Naar verluidt zingt ze dat nummer nu toch en brengt ze daarnaast een oude hit ten gehore. Ze zou 1 miljoen dollar (bijna 890.000 euro) voor het optreden krijgen en vergezeld worden door een 160 man tellende entourage, aldus de Israëlische krant Haaretz.

Het wordt de vierde keer dat Madonna optreedt in Israël. Eerder gebeurde dat in 1993, 2009 en 2012. Ze heeft het land vaker bezocht wegens haar interesse in de Joodse leer Kabbalah.

Eurovision zegels

Het Eurovisie Songfestival trok in totaal 186 miljoen tv-kijkers in 2018 in 42 landen. Het Eurovisie Songfestival kan voor wat betreft het aantal kijkers zich meten met andere grote evenementen zoals de nieuwjaarsshow van de Chinese staatszender CCTV, de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap Voetbal. Iedereen heeft zijn muzikale mening net als over het weer. Landen die meedoen willen graag ook het toerisme stimuleren door het festival onder de aandacht brengen. En dat lukt zeker ook met speciale postzegeluitgiften.

Frankrijk 1980.

 

Joegoslavië 1990.

Oekraïne 2005.

Griekenland 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

Finland 2007.

 

Servië 2008.

Oostenrjk 2015.

 

Macedonië 2015.

 

Meer info

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Finland Israël Indonesië Noorwegen Nederland Zweden Architectuur Populaire Muziek RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)