Bohemian Rhapsody weer op nummer 1 in de TOP2000 - Postzegelblog

Bohemian Rhapsody weer op nummer 1 in de TOP2000

9

De stembureaus zijn gesloten. Opnieuw staat de mini rock-opera Bohemian Rhapsody (1975) nummer 1 in de TOP2000. Deze hitsingle van zes minuten en zes seconden staat al voor de 16e keer op nummer 1 in de TOP2000. Inmiddels is ook een film (biopic) verschenen in de bioscoop met de naam van de gelijknamige single. Hoe is Queen ontstaan en waarom is Freddie Mercury zo belangrijk voor de muziekwereld ? Als we de tekst van Bohemian Rhapsody analyseren, komen we bekende namen en gebeurtenissen tegen waar menig land zegels heeft uitgegeven.

Queen

Queen is een Engelse rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Met tientallen hits in de jaren zeventig, tachtig en negentig, is Queen een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis.  Het optreden tijdens Live Aid in 1985 werd 20 jaar later verkozen tot het beste liveoptreden aller tijden.

Tadjikistan (2000 ?); handelaren en verzamelaars zetten deze uitgave op de zwarte lijst.

Queens grote doorbraak begon in 1974 met de singles Killer Queen en Now I’m Here van het album Sheer Heart Attack en jaar later met het album A Night at the Opera met de nummer 1-hit Bohemian Rhapsody. Queen heeft in totaal vijftien studioalbums, zeven livealbums, twee ep’s, tien dvd’s, meerdere verzamelalbums en tientallen singles uitgebracht.

Zanzibar en Freddie Mercury

Freddie Mercury was geboren als Farrokh Bulsara (Stone Town, Zanzibar, 5 september 1946) en overleden in Londen op 24 november 1991).

Zanzibar

Stone Town is het oude centrum van Zanzibar-stad, de hoofdstad van het eiland Zanzibar in Tanzania. Tot aan de 19e eeuw was het een belangrijk handelscentrum voor kruidnagels en de Arabische slavenhandel. Stone Town staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst.

Tanzania (2014), Heritage Sites – Old Fort Zanzibar Stone Town.

Zanzibar is een eiland aan de oostkust van Afrika dat behoort tot Tanzania. Samen met het nabijgelegen eiland Pemba vormt het eiland de semiautonome staat Zanzibar. De eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia worden soms de Specerijeneilanden genoemd. Het aantal inwoners wordt geschat op 800.000 (1994). De belangrijkste stad, tevens het economische centrum, is Zanzibar met zijn vrijhaven en historische binnenstad Stone Town. Zanzibar heeft als belangrijkste bronnen van bestaan specerijen (waaronder kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en peper) en toerisme. Zanzibar is de enige streek waar de Zanzibarfranjeaap (Procolobus kirkii) voorkomt.

Historisch gezien heeft Zanzibar een lange geschiedenis achter de rug, ook filatelistisch. Voor 1895 werden  zegels van India gebruikt in Zanzibar.

Zanzibar (1895) zegels van Brits India overprinted

 

Zanzibar selectie zegels periode 1896 – 1961

Zanzibar was een British protectorate tot 10 december 1963. Daarna werd Zanzibar onafhankelijk. Na een coup in januari 1964 werd Zanzibar een republiek. Zanzibar ging daarna samenwerken met Tanganyika vanaf 26 april 1964 tot de ‘United Republic of Tanganyika and Zanzibar’, later bekend als het land Tanzania.

Freddie Mercury

Freddie werd bekend als de zanger en ‘frontman’ van de groep Queen en groeide uit tot een van de beste en populairste rockartiesten en popzangers aller tijden. Hij stond bekend om zijn extraverte podiumpersoonlijkheid en zijn explosieve optredens. Hij staat ook in de boeken als de man met een stembereik van vier octaven, wat buitengewoon is voor een mannelijke zangstem.

Engeland (1999): Freddie Mercury (onderdeel van de Millennium uitgaven)

In 1975 schreef Freddie Mercury zijn grootste hit aller tijden: Bohemian Rhapsody. Het lied bestaat uit zes delen waarin verschillende muziekstijlen aan bod komen en duurt 6:06 minuten. Erg lang voor een single. Het lied is verder afwijkend qua opbouw doordat het geen refrein kent. Tevens komt geen enkel couplet een tweede keer voor en komt de titel niet voor in de songtekst.  De titel verwijst naar de wereld van de bohemiens, meer in het bijzonder het individualisme en de daarmee samenhangende creativiteit. De term Rhapsody komt uit de klassieke muziek en is een muziekstuk dat uit contrasterende delen bestaat. In de Nederlandse Top 40 had Bohemian Rhapsody een nummer 1 notering en bleef 24 weken in de hitparade.  In de TOP2000 behaalde dit nummer 16x de nummer 1 plek en 4x de nummer 2 notering.

Op het vel van Madagascar (1995) staat Freddie niet op de zegel maar op het midden tab. De ‘show must go on’.

Toen Queen in 1989 het album The Miracle uitbracht, verscheen er dan ook voor het eerst geen tour. Freddie verklaarde dat hij en de andere bandleden te oud waren om nog te touren, maar dat was niet de werkelijke reden. De werkelijke reden was dat Freddy toen al problemen met zijn gezondheid had. Inmiddels werden de geruchten dat Mercury aan aids leed steeds sterker, mede vanwege het feit dat hij zelden in het openbaar te zien was. Op 23 november 1991, één dag voor zijn overlijden, maakte Mercury officieel wereldwijd bekend dat hij leed aan aids. Mercury stierf op 24 november 1991 in zijn Londense huis aan een longontsteking. Hij werd 45 jaar oud.

Analyse Bohemian Rhapsody

Over de betekenis van de weinig samenhangende tekst heeft Freddie Mercury nooit duidelijkheid willen geven. De tekst bevat veel filosofische en religieuze elementen. Volgens één van de vele theorieën is Bohemian Rhapsody geïnspireerd op het 18e eeuwse boek Faust van de Duitse literaire schrijver Goethe waarin de hoofdpersoon een pact sluit met de duivel.

Monaco (1969): La damnation de Faust

Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landslide
No escape from reality
Open your eyes
Look up to the skies and see
I’m just a poor boy, I need no sympathy
Because I’m easy come, easy go
A little high, little low
Anyway the wind blows, doesn’t really matter to me, to me

Meteen in de intro wordt de vraag gesteld of het leven zoals wij dat ervaren echt is (“Is this the real life? Is this just fantasy?”), waarna wordt geconcludeerd dat er aan de realiteit geen ontsnappen mogelijk is. 

Mama, just killed a man
Put a gun against his head
Pulled my trigger, now he’s dead
Mama, life had just begun
But now I’ve gone and thrown it all away
Mama, ooh
Didn’t mean to make you cry
If I’m not back again this time tomorrow
Carry on, carry on, as if nothing really matters

Vervolgens lijkt het te gaan om een jongen uit een arme familie die terechtstaat wegens het doodschieten van een man, en mogelijk geëxecuteerd wordt. De jongen beseft dat hij zijn leven, dat nog maar net was begonnen, vergooid heeft en dat niemand nog van hem houdt.

Too late, my time has come
Sends shivers down my spine
Body’s aching all the time
Goodbye everybody I’ve got to go
Gotta leave you all behind and face the truth
Mama, ooh (anyway the wind blows)
I don’t want to die
I sometimes wish I’d never been born at all

I see a little silhouetto of a man
Scaramouch, scaramouch will you do the fandango
Thunderbolt and lightning very very frightening me
Gallileo, Gallileo
Gallileo, Gallileo
Gallileo Figaro, magnifico

‘Scaramouche’ is een karakter in het Italiaanse commedia dell’arte (improvisatietheater) en staat voor een valse clown. Scaramouche zou in dit geval dan ook verwijzen naar de duivel.

Frankrijk (2013): Masker Commedia dell’arte

De Fandango is een uit Spanje afkomstige 18e eeuwse dans. 

Spanje (2009): El Fadango.

De donder en bliksem creëren een angstaanjagend sfeertje.

Polen (2008): Thunder and lightning

‘Galileo’ verwijst naar Galileo Galilei, een briljante astronoom die door de Katholieke kerk werd vervolgd voor zijn revolutionaire wetenschappelijke conclusies.

San Marino (2014): Herdenking 450 jaar Galileo Galilei (1564-1642)

Dit komt niet alleen overeen met de rol van Goethes Faust in de historische legende, maar ook met de strijd voor de acceptatie van homoseksualiteit door Mercury. 

Zuid Korea (1999): Herdenking 250 jaar Goethe

Dat ‘Figaro magnifico’ verwijst naar Mozarts klassieke opera The Marriage of Figaro lijkt niet alleen een logische verklaring vanwege de opera-achtige sound van dit couplet, maar ook door het feit dat Mercury zijn leven lang groot operaliefhebber was. Denk aan het duet ‘Barcelona (1988)’ met operasopraan Montserrat Caballé.

Yemen (1971): Mozart’s The marriage of Figaro

I’m just a poor boy and nobody loves me
He’s just a poor boy from a poor family
Spare him his life from this monstrosity

‘Monstrosity’ zou weer naar duivel kunnen verwijzen.

Belgie (1897): St. Michael overwint de duivel

Easy come easy go, will you let me go
Bismillah! No we will not let you go, let him go
Bismillah! We will not let you go, let him go
Bismillah! We will not let you go, let me go
Will not let you go, let me go (never)
Never, never, never, never, never let me go
No, no, no, no, no, no, no
Oh mama mia, mama mia, mama mia let me go
Beelzebub has a devil put aside for me
For me
For me

‘Bismillah’ betekent ‘In naam van Allah/God’ in het Arabisch.

‘Mamma mia’ betekent letterlijk ‘mijn moeder’ in het Italiaans en volgens sommigen is het een verwijzing naar Mary Austin, de vrouw met wie Freddie Mercury jarenlang samen was voordat hij uit de kast kwam.

Poster film Bohemian Rhapsody

‘Beelzebub’ is een Hebreeuws woord dat naar Satan zou verwijzen.

Canada (1991): The Witched Canoe/Chasse-galerie sprookje met de duivel.

Hiermee wordt het derde couplet afgesloten en gaan we over naar het vierde couplet, waarin de (interne) strijd van de hoofdpersoon plaats maakt voor boosheid:

So you think you can stop me and spit in my eye
So you think you can love me and leave me to die
Oh, baby, can’t do this to me, baby
Just gotta get out, just gotta get right outta here

Ooh yeah, ooh yeah

En het liedje sluit af met acceptatie (of is het ontkenning?):

Nothing really matters
Anyone can see
Nothing really matters nothing really matters to me

Anyway the wind blows

 

De film Bohemian Rhapsody

Wie nog niet genoeg heeft van Queen kan nu in de bioscoop de film Bohemian Rhapsody zien. De recensies in de pers zijn niet erg lovend (weinig nieuwtjes en vlakke film) maar de film is een must-see voor de echte Queen fans.

Poster film Bohemian Rhapsody

 

Meer info

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bohemian_Rhapsody

https://nl.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mercury

https://www.youtube.com/watch?v=fJ9rUzIMcZQ

https://www.foxmovies.com/movies/bohemian-rhapsody

Met dank aan Nolala.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot Brittannië India Apen Boeken Kerst UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (22 stemmen, gemiddeld: 4,95 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (9) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)