50 years Woodstock: 3 days of peace and music - Postzegelblog

50 years Woodstock: 3 days of peace and music

1

Het driedaagse Woodstock festival (15 tot en met 18 augustus 1969) staat te boek als het hoogtepunt van de hippiecultuur. Hoe herdenk je het jubileum van een popfestival? Welke bekende namen hebben 50 jaar geleden opgetreden op Woodstock? Hoe brengen de postadministraties de muziek van deze drie dagen in 1969 tot leven?

Woodstock (voluit Woodstock Music & Art Fair) was een muziekfestival dat van 15 tot en met 18 augustus 1969 gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland (240 ha). Het Woodstockfestival was een hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren zestig en van het hippietijdperk. Het festival werd Woodstock genoemd naar de gelijknamige plaats op een kleine 70 km afstand die bekend stond als centrum van de toenmalige hippiecultuur.

Het festival had als motto ‘3 Days of Peace & Music’ (= ‘drie dagen van vrede en muziek’). Het geldt als een van de belangrijkste en bekendste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek. Rolling Stone magazine noemde het evenement in zijn ’50 Moments That Changed the History of Rock and Roll’. Hoewel aanvankelijk 200.000 mensen werden verwacht, lag het uiteindelijke bezoekersaantal ruim boven de 400.000, van wie de meesten geen entreegeld hadden betaald. Hierdoor was het festival eerst niet winstgevend voor de organisatoren, maar dankzij de platenverkoop en inkomsten van de film werd het dat uiteindelijk toch nog.

Ondanks het gebruik van alcohol en drugs was er weinig misdaad en geweld op het festival. Er waren echter te weinig voorzieningen getroffen voor het onverwacht grote aantal bezoekers, waardoor de autoriteiten uiteindelijk besloten de noodtoestand over het festivalterrein uit te roepen. Er vielen drie doden: één gerelateerd aan insuline, één doordat een man in slaap was gevallen en door een tractor werd overreden en een andere festivalganger stierf aan een gesprongen blindedarm. Daarnaast werden er op het festival twee baby’s geboren en hadden vier vrouwen een miskraam. In 2017 werd de grond tot historisch erfgoed verklaard. Het werd opgenomen in het National register of Historic Places.

 

 

 

 

 

 

 

Het jaar betekende het einde van een turbulent decennium van stedelijke rellen, burgerrechten en feministisch activisme, moorden op opmerkelijke leiders (Robert Kennedy, Martin Luther King)  en een impopulaire kijk op de oorlog in Vietnam.

Rep de Guinee (1968): Herdenkingsserie voor John & Robert Kennedy, Martin Luther King

 

USA (1999 en 1995): Vietnam War / Prisoners of War (POW) en Missing in Action (MIA)

Het Woodstock-festival trok een jonge generatie Amerikanen aan, van wie velen gedesillusioneerd waren geraakt door de reguliere cultuur en een tegenculturele of ‘hippie’-levensstijl hadden aangenomen. Het gratis evenement, gehouden in Bethel, NY, bevatte meer dan 30 artiesten, waaronder Melanie, Janis Joplin, Grateful Dead, The Who, Sly and the Family Stone, Santana en Jimi Hendrix, wiens elektrische gitaarvertolking van ‘The Star-Spangled Banner‘ er één werd van de beroemdste momenten van het festival. De artiesten, die tijdens Woodstock optraden, werden veel later beroemde popmuzikanten.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix (1942 – 1970) was een invloedrijke Amerikaanse gitarist en singer-songwriter. Hij werd bekend door zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden en vernieuwende opnametechnieken. Zijn stijl kan omschreven worden als een creatieve, psychedelische verwerking van rock-, soul- en blues-invloeden.

  

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens Woodstock verraste Hendrix iedereen door zonder aankondiging (de presentator kondigde hen abusievelijk aan als The Jimi Hendrix Experience) opeens met een totaal andere band op het podium te verschijnen. Hij noemde de band Gypsy Sun and Rainbows, die tijdens het Woodstock-festival bestond uit onder anderen zijn oude legermaatje, de bassist Billy Cox, en Experience-drummer Mitch Mitchell. Verder was de band uitgebreid met een tweede gitarist en twee percussionisten. Zijn optreden op Woodstock wordt door veel mensen een van zijn beste liveoptredens ooit genoemd. In deze show bracht hij onder andere een beroemde controversiële versie van het Amerikaanse volkslied ‘The Star-Spangled Banner’ ten gehore.

Veel mensen dachten dat dit een protestlied was tegen de Amerikaanse regering, maar Hendrix zelf zei dat dit eigenlijk niet het geval was. ‘I thought it was beautiful’, zei hij glimlachend.

Voorkant vel van 16 zegels.

 

Achterkant vel van 16 zegels.

USPS bracht de Jimi Hendrix zegel uit op 13 maart 2014. De waarde was 49¢ en maakte uit van de ‘Forever’ zegel uit de Music Icons series. Zegels werden uitgegeven in een velletje van 16 zegels. Als je goed kijkt dan zie je op het vel de vorm van de single.

Janis Joplin

Janis Joplin (1943 – 1970) was een Amerikaanse zangeres. Joplin was een van de publiekstrekkers op het Woodstock festival. Uiteindelijk werd Joplin op 4 oktober 1970 dood gevonden in haar hotelkamer in Los Angeles, overleden aan een overdosis heroïne. Een groot deel van haar leven had zij te kampen met een drugsprobleem. Als kind had ze al de bijnaam ‘speedfreak’ en dat was zeker niet voor niets; op haar dieptepunt woog zij nog maar 40 kilo. Joplin is een van de originele leden van de 27 club: binnen een periode van enkele maanden overleden vier bekende artiesten op 27-jarige leeftijd. Sindsdien wordt de term 27 club veelal gebruikt voor elke artiest die op die leeftijd overlijdt. Bekende andere overleden artiesten zijn Brian Jones, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse.

 

USPS bracht de Janis Joplin zegel uit op 8 augustus 2014. De waarde was 49¢ en maakte uit van de ‘Forever’ zegel uit de Music Icons series. Zegels werden uitgegeven in een velletje van 16 zegels.

(Carlos) Santana

Carlos Santana (1947) brak door met een optreden tijdens Woodstock met zijn band Santana. Deze band experimenteerde met rock, latin en jazz fusion en maakte vooral naam met de lange gitaarsolo’s van Carlos. In 2003 plaatste het blad Rolling Stone hem op nummer 15 op de lijst van de 100 beste gitaristen aller tijden. Verder won hij 10 Grammy Awards en 3 Latin Grammy Awards.

25 jaar Woodstock in 1994

Voor het 25 jarig jubileum werden drie albums als CD’s uitgebracht.

The best of Woodstock (1CD).

Woodstock: Three Days of Peace and Music (4CD).

Woodstock Diary (1CD).

Montserrat (1994) gaf twee zegels en een velletje uit.

 

Guyana (1994) gaf zilveren en gouden velletjes uit.

50 jaar Woodstock in 2019

Michael Lang een van de organisatoren van 1969 (toen 24 jaar oud en nu 74 jaar) wilde het 50 jarig jubileum van Woodstock opnieuw organiseren. Michael wilde graag de artiesten van 1969 opnieuw uitnodigen: John Fogerty (van Creedence Clearwater Revival), Carlos Santana (van Santana), David Crosby (van Crosby, Stills & Nash), Melanie, John Sebastian, Country Joe McDonald, drie Grateful Dead leden (als Dead & Company), Canned Heat, en Hot Tuna (leden van Jefferson Airplane). Het festival zou worden gehouden op de locatie Watkins Glen International, New York. Groot genoeg voor 600.000 bezoekers. Net als in 1969 was het een financieel en organisatorisch moeilijk te organiseren festival. Toen de investeerders terugtrokken, moest Michal Lang toegeven dat het 50 jarig jubileum Woodstock festival niet werd gehouden in 2019.

Alleen de USPS gaf een zegel uit. De Woodstock zegel heeft een duif en de woorden ‘3 Days of Peace and Music’, een slogan die een eerbetoon is aan de originele promotieposter van het festival. USPS markeert het 50-jarig jubileum van Woodstock met de uitgifte op 8 augustus 2019. De zegel komt uit in een vel van 20 zegels. Antonio Alcalá (art-director USPS) ontwierp de Woodstock zegel, met een afbeelding van een duif samen met de woorden ‘3 Days of Peace and Music’, een slogan die een eerbetoon is aan de originele promotieposter van het festival.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Woodstock

https://en.wikipedia.org/wiki/Woodstock_(film)

https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/media-cultuur/dieuwertje-blok-presenteert-het-moment-woodstock/

https://www.npostart.nl/het-moment-woodstock/14-08-2019/POW_04415150

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Verenigde staten VietnamNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)