Rocket Man: the trilogy around the world - Postzegelblog

Rocket Man: the trilogy around the world

3

Elton John, wie kent hem niet? Als de jongeren hem niet kennen, dan is de biopic film Rocketman een must-see glamrock film, waarbij zijn grootste hits worden gezongen. ‘Rocket Man’ komen we meerdere keren tegen in de wereldgeschiedenis: lied en film, de Apollo 16 en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgt u de filatelistische wereld van Elton John en zijn lied?

Rocket Man als de wereldhit en de film (biopic)

Australie (2002): Persoonlijke zegels ivm nieuwe CD Songs From The West Coast.

Elton Hercules John, geboren als Reginald Kenneth Dwight (1947), is een Engelse popzanger, componist en pianist.  Er werden van hem meer dan 300 miljoen opnamen verkocht. Hiermee is hij een van de best verkochte artiesten aller tijden. Van zijn singles belandden er 56 in de Amerikaanse top veertig, zestien in de top tien, vier op de tweede plaats en negen op de eerste. Hij won zes Grammy Awards, een Academy Award, een Golden Globe en een Tony Award. Hij werd ook bekend vanwege zijn extravagante brillen.

Single hoes Rocket Man.

Rocket Man is een lied geschreven door Elton John (muziek) en Bernie Taupin (tekst) uit 1972. De tekst van het nummer is geïnspireerd op het verhaal ‘The Rocket Man’ in ‘The Illustrated Man’ van Ray Bradbury. De tekst gaat over een astronaut die zijn gezin op aarde achter moet laten om op missie naar Mars te gaan. Rocket Man staat op het album Honky Château uit 1972. Het was toen getiteld ‘Rocket Man (I Think It’s Going to Be a Long, Long Time)’, maar voor de singleversie is voor de kortere titel ‘Rocket Man’ gekozen. Het nummer bereikte de tweede plek in de Britse hitlijsten en de zesde plek in de Verenigde Staten.

San Marino (2017): 70 jaar David Bowie.

Er zijn verhalen dat het lied deels aansluit op ‘Space Oddity‘ van David Bowie. Bowie heeft daarbij zelf ooit de link gelegd toen hij na diverse uitvoeringen van Space Oddity riep ‘Oh rocket man‘.

Welke zaken zijn te vinden in het door Jonathan Barnbrook ontworpen San Marino velletje uit 2017?

1e zegel: De jonge Bowie als astronaut ‘Major Tom’ (uit ‘Space Oddity’) en rechtsboven de zwarte ster van zijn laatste album ‘Blackstar’.

2e zegel: interpretatie van het album ‘Aladdin Sane’ met de welbekende ‘Ziggy Stardust’s flash’.

3e zegel: profielfoto van het album ‘Low’ en poster van ‘The Man Who Fell to Earth’, de kroon heeft te maken met zijn karakter uit ‘The Thin White Duke’.

Op velrand: logo geeft aan Bowie’s naam en zijn 70e verjaardag.

Het is bekend dat Elton John zich begaf onder de royalties. Hij mocht vaak optredens verzorgen voor hen.

Niger (1997): Elton John en prinses Diana.

In 1997 zong hij op de begrafenis van prinses Diana een aangepaste versie van Candle in the Wind (origineel uit 1973). Met 33 miljoen exemplaren werd de studioversie de best verkochte single aller tijden.

Malta (2003): Elton John zingt in Malta.

In 2003 heeft Elton John opgetreden tijdens een tour in twee continenten, 15 landen en 53 steden. Het optreden in Valletta (Malta) was op 6 juli 2003 reden voor de Maltese post om een mooi velletje uit te brengen.

Gibraltar (2004): Elton John

Op 4 augustus 1704 werd de zuidelijke rots onder Spanje door de Britten bezet en werd Gibraltar. Er wonen nu 30.000 inwoners in Gibraltar. In 2004 werd het 300 jarig jubileum van Gibraltar groots gevierd, zeer tegen de zin van de Spanjaarden. Een van de hoogtepunten was het optreden van Sir Elton John in het Victoria Stadium op 10 september 2004 (Gibraltar’s National Day).

Tsjaad (2019): Elton John laatste concerten en van jong naar oud (check de brillen).

Elton John treedt nog een keer op wereldwijd (300 concerten, 8 september 2018 – 16 december 2020) onder de naam ‘Farewell Yellow Brick Road’. Hij trad ook op in de Ziggo Dome (Amsterdam) op 15 mei en 8 juni 2019.

Zijn film ‘Rocketman’ (biopic) draait zeer succesvol in de bioscopen, zie trailer: https://www.youtube.com/watch?v=H-uOrrRQqmM

Grenada (1988): Elton John.

De films ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘Rocketman’ zijn geregisseerd door de Britse Dexter Fletcher. Alleen is eerstgenoemde film veel beter. Zowel Freddy Mercury als Elton John veranderden van schuchtere pubers in extravagante podiumbeesten. Allebei worstelden ze ook met hun roem, homoseksualiteit en gemis aan liefde welke ze compenseerden met alcohol, drugs en andere buitensporigheden. Maar waar Mercury aan aids stierf, kwam Elton John er gelouterd en afgekickt vanaf. Rocketman is ook veel openhartiger en rauwer dan Bohemian Rhapsody en toont onverbloemd Elton Johns homoseksualiteit en excessen, wat de film dan ook veel aangrijpender maakt. Daarnaast is de film veel inventiever gemaakt met fantastische scènes die Elton Johns meest populaire songs begeleiden. In één van de eerst scènes zien we een waanzinnig uitgedoste Elton John aanschuiven voor groepstherapie om af te kicken van zijn vele verslavingen. In dat kader wordt teruggeblikt op ondermeer zijn turbulente jeugdjaren. Taron Egerton, die Elton Johns songs zelf meeslepend vertolkt, is meer dan overtuigend als alter ego van de vermaarde singer-songwriter.

In Rusland zijn bepaalde gay scènes eruit gehaald:

https://winq.nl/articles/230371/rusland-knipt-gay-scenes-uit-rocketman-elton-john-en-taron-egerton-zijn-boos/

Rocket Man en Apollo 16

De song ‘Rocket Man’ werd uitgebracht op 3 maart 1972. De lancering van Apollo 16 was op 16 april 1972. De maanlanding was op 21 april 1972. De terugkomst van Apollo 16 was op 27 april 1972. De song ‘Rocket Man’ was duidelijk het lijflied van Apollo 16.

Apollo 16 was de vijfde missie van het Project Apollo waarbij op de maan werd geland. De landingsplaats was in ‘Descartes Highlands’. De bemanning bestond uit John W. Young (commandant), Charles Moss ‘Charlie’ Duke, Jr. (piloot maanlander) en Thomas K. Mattingly (piloot commando-module).

De landing liep bijna op een ramp uit. Tijdens de laatste meters was het zicht nihil door opstuivend maanstof (door de gassen uit de daalmotor). Na de landing bleek dat één poot slechts drie meter naast een diepe krater was geland.

De maanwagen werd ook bij deze missie gebruikt en uitvoerig getest. Er werd een maximumsnelheid van 17,7 kilometer per uur mee gehaald. Tijdens deze missie werd bijna 96 kg aan gesteentemonsters van de maan mee terug genomen naar de aarde en er werd voor de laatste keer een seismometer op het maanoppervlak geplaatst om maanbevingen te registreren. Na landing in de Stille Oceaan 345 km ten zuidoosten van Kerstmiseiland werden ze opgepikt door de USS Ticonderoga. De capsule wordt tentoongesteld in het U.S. Space and Rocket Center te Huntsville, Alabama. De maanlander sloeg na ongeveer een jaar stuk op het maanoppervlak.

Rocket Man en Kim Jong-un

Noord-Korea (2017): ‘Hwasong-14’ intercontinental ballistic missile.

Donald Trump speech over ‘Rocket Man’: https://www.youtube.com/watch?v=8mstcJDHaGE

Op 12 juni 2018 werd de eerste top ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un gehouden in Singapore, zie eerdere blog:

https://www.postzegelblog.nl/2018/10/19/noord-korea-en-de-topontmoeting-tussen-kim-jong-un-en-trump/

Daarna volgde de tweede top ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un gehouden in Hanoi (Vietnam) op 27 en 28 februari 2019. Deze ‘summit’ werd op de tweede dag afgebroken en leverde geen resultaten op.

De zegel met waarde 4000 Dong werd ontworpen door Nguyen Du en To Minh Trang (Vietman Post) en uitgegeven in een velletje van 8 zegels. Vietnam Post meldde dat vanaf het ontwerp, het drukken tot en met het uitgeven van de zegels vijf dagen duurde. Er zouden 2 miljoen zegels worden gedrukt. Op de uitgiftedag van 27 februari 2019 was de eerste oplage van 800.000 stuks uitverkocht.

Het ontwerp bevat diverse symbolische elementen. Prominent aan de linkerbovenzijde staat de Vietnamese vlag. De vredesduif onder de vlag en de hart vorm ‘handshake’ in de vorm van de vlaggen van beide landen. Dan nog een aantal beelden van Vietnam. Een bamboe bos (rechts) en de Khue Van Cac, paviljoen in de Tempel van literatuur’ als symbool van Hanoi in 2012. Verder de tekst ‘Partnership for Sustainable Peace’ onder de duif en  ‘DPRK-USA Hanoi Summit Vietnam’ aan de rechterkant.

Noord-Korea (2017): ‘Hwasong-15’ intercontinental ballistic missile.

Parodie Rocket Man en Kim Jong-un: https://www.youtube.com/watch?v=P0MYrPsgsyo

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Malta Noord Korea Vietnam Populaire Muziek RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Lars op 1 augustus 2019 om 11:20

  Het velletje met de naam van Tsjaad erop gedrukt is nep.

 • Cees op 1 augustus 2019 om 16:09

  @Lars, wat is je mening over Fujeira en Ajman?

 • Lars op 1 augustus 2019 om 17:22

  @Cees, Dat is ook grote rommel, maar de meeste van die uitgaven (tot ergens in 1971) hadden nog frankeergeldigheid.
  Die met de naam Tsjaad hebben dat niet. Dat zijn illegale uitgaven gedrukt door criminelen waarschijnlijk ergens in Rusland.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)