Wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland - Postzegelblog

Wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland

0

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2023 is de negende editie van het wereldkampioenschap voetbal vrouwen. Er doen voor het eerst 32 teams mee, in 2019 deden er nog 24 landen mee. Het toernooi wordt in Australië en Nieuw-Zeeland gehouden. Het toernooi wordt voor het eerst gehouden in het zuidelijk halfrond en georganiseerd door twee landen.

Australië

De FIFA Women’s World Cup Australië en Nieuw-Zeeland 2023™ is de eerste die wordt gehouden in de zuidelijk halfrond en de eerste die wordt gehost door twee landen. Van 20 juli tot 20 augustus 2023 een record tweeëndertig landen zullen strijden om de felbegeerde trofee op locaties in heel Australië en Aotearoa Nieuw-Zeeland.

De officiële mascotte van de FIFA Women’s World Cup™ is Tazuni™, een energieke, voetbalminnende pinguïn gebaseerd op de endemische soort naar de regio, Eudyptula minor of kleine pinguïn. Tazuni’s naam is een combinatie van haar thuis in de Tasmanzee en ‘eenheid’, een kernwaarde van de gebeurtenis.

 

Voor alle FIFA uitgiften, zie Stamp Bulletin nr 384/2023:

https://australiapostcollectables.com.au/content/dam/auspost_corp_microsites/collectables/documents/stamp-bulletins/2023/stamp-bulletin-384.pdf

 

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland geeft een mini-sheet uit met twee zegels met het logo van het toernooi, voetballende dames en de bokaal. Verder de slogan van het toernooi: ‘Beyond Greatness’

 

USA

Op 16 februari 2023 heeft de US Postal Service een postzegel uitgegeven ter herdenking van Women’s Soccer in het Exploria Stadium, een locatie voor de SheBelieves Cup en de thuisbasis van de Orlando Pride van de National Women’s Soccer League. Deze postzegel eert meer dan een sport; het eert de vrouwen wier leiderschap de generaties achter hen blijft inspireren, aldus Amber McReynolds, een lid van de US Postal Service Board of Governors. Of het nu op het veld is of op het podium, Amerikaanse voetbalvrouwen vechten voor meer dan overwinningen. Ze hebben gevochten voor eerlijkheid en gelijkheid. En daarbij hebben ze vrouwen overal ter wereld geholpen om de bal over het veld te krijgen bij tal van kwesties. De Women’s Soccer-postzegel zal onze sport meer onder de aandacht brengen, zegt Morgan Wright, speler van Orlando City Youth Soccer Club. Ik hoop dat deze postzegel meer jonge vrouwen zal inspireren om dit prachtige spel te spelen.

Deze nieuwe Forever-zegel viert het vrouwenvoetbal in de Verenigde Staten. Van jeugdcompetities tot het elite US National Team, miljoenen meisjes en vrouwen in het hele land doen mee aan deze snelle, competitieve sport. Voetbal, internationaal ook wel voetbal genoemd, is de meest populaire sport ter wereld en wordt in bijna elk land door honderden miljoenen mensen gespeeld. In de Verenigde Staten heeft het vrouwenvoetbal vaste voet aan de grond gekregen in sport en populaire cultuur. Decennia lang waren atletiekprogramma’s voor vrouwen zo goed als onzichtbaar op de campussen van hogescholen en universiteiten in de VS, en kregen ze heel weinig geld en geen erkenning van hun mannelijke tegenhangers. In 1972 wijzigde het Congres de federale onderwijswet door titel IX toe te voegen, die discriminatie op grond van geslacht verbiedt van elk educatief programma of elke activiteit die federale financiële steun ontvangt.

In 1985 konden vrouwelijke voetballers eindelijk op internationaal niveau strijden. Dat jaar speelde het Amerikaanse nationale damesteam zijn eerste officiële wedstrijden in Italië. In 1991 nam het team deel aan de eerste officiële FIFA Women’s World Cup, gehouden in China – en won het kampioenschap. Ondanks de internationale concurrentie bleef het vrouwenvoetbal relatief onbekend. Het kreeg pas echt aanhang tijdens de Olympische Zomerspelen van 1996, toen vrouwenvoetbal voor het eerst als sport werd opgenomen. De VS wonnen de gouden medaille en versloegen China in een internationaal uitgezonden spel. Sindsdien hebben tientallen vrouwelijke eliteatleten het shirt van het Amerikaanse damesvoetbalteam aangetrokken en gedomineerd in wedstrijden over de hele wereld. In 2019 schreven de Verenigde Staten geschiedenis als het enige team dat vier FIFA Women’s World Cup-titels won (in 1991, 1999, 2015 en 2019). Tijdens de 1/8 finales werd het damesteam Verenigde Staten verslagen door Zweden via penalty’s.

Jeugdvoetbal heeft door de jaren heen een grote stijging gezien in de deelname van meisjes. De US Youth Soccer Association had in 1974 ongeveer 100.000 spelers geregistreerd, van wie slechts een fractie meisjes waren. Tegenwoordig loopt dat aantal in de miljoenen, niet in de laatste plaats dankzij het enorme succes van professionele spelers en betere toegang tot competitief spel. Het ontwerp toont een vrouwelijke voetballer in actie, die een bal slaat met een zijsalvo. Illustrator Noah MacMillan (1988–2022), die de esthetiek van het ontwerp uit het midden van de eeuw oproept, gebruikte vereenvoudigde vormen en gedurfde kleuren om de hoge energie en snelle beweging van de sport over te brengen. Amerika gaf geen zegels uit voor FIFA Women’s World Cup 2023, maar wel een mooi ontwerp voor de Forever-zegel.

 

Duitsland

Duitsland gaf een speciale cover van het WK-voetbal. Helaas bleken de Duitse vrouwen niet zo sterk en overleefden de groepsfase niet. Colombia en Marokko werden 1e en 2e in de poule. Duitsland als 3e in de poule gaat naar huis.

 

Meer info:

FIFA Women’s World Cup 2023:

https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/womens/womensworldcup/australia-new-zealand2023

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Duitsland Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)