Piano Man een nieuw nummer 3 in de TOP2000 - Postzegelblog

Piano Man een nieuw nummer 3 in de TOP2000

2

De afgelopen jaren waren de nummers 1, 2 en 3 onveranderd in de TOP2000 met respectievelijk Queen, Eagles en Led Zeppelin. Dit jaar staat het cultnummer Piano Man op nummer 3. Een nummer met een historie van de beginjaren van componist en pianist Billy Joel (bekend van Goodnight Saigon). Waar gaat ‘Piano Man’ over? Waarom speelt ‘Piano Man’ een grote rol bij de NS? Wie is de bekendste Nederlandse piano man? En wat is de relatie met het Diabetes Fonds? Reist u mee voor alle antwoorden?

Billy Joel

Billy Joel (1949) is een Amerikaanse pianist, singer-songwriter en componist. Vanaf 1972 produceerde hij veel hits tot zijn afscheid in 1993. In totaal bracht hij 18 studio (en live) albums uit. Bekende singles in ons land waren ‘Just the way you are’, ‘She’s always a woman’, ‘Honesty’, ‘Goodnight Saigon’, ‘Uptown Girl’.

Tsjaad (2018) Bekende popartiesten, Billy Joel als 12e zegel rechtsonder

Piano Man en de TOP2000

Billy Joel schreef toen hij 24 jaar oud was het nummer ‘Piano Man’, van het gelijknamige album in november 1973. Het nummer is autobiografisch. Billy Joel wilde van platenmaatschappij veranderen en moest daarvoor muzikaal onderduiken. Hij speelde om geld te verdienen als barpianist onder de schuilnaam Bill Martin in Los Angeles. De Piano Man verwijst naar die periode.

De coupletten van het lied worden gezongen vanuit het perspectief van een pianist in een bar. Hij omschrijft in het lied de mensen voor en achter de bar vanuit zijn positie als pianist. Teleurstellingen, niet uitgekomen dromen en vastgelopen levens komen aan bod. Een oude man, de barkeeper, de vrouwelijke ober, een zakenman, stamgasten en een United States Navy-marinier komen voorbij in het lied. De pianist ziet het als zijn taak om hun leven even op te vrolijken en ze hun problemen te laten vergeten. Het refrein wordt gezongen vanuit het perspectief van het barpersoneel en de gasten, die de pianist aanmoedigen nog wat voor ze te spelen.

Sing us a song, you’re the piano man
Sing us a song tonight
Well, we’re all in the mood for a melody
And you’ve got us feelin’ alright

 

In Nederland haalde het lied niet eens een notering in de TOP40, zelfs niet in de Tipparade. Wel haalde het nummer hoge noteringen in de TOP2000. In 2014 steeg het liedje zelfs voor het eerst naar de top 10 van die lijst, dankzij een commercial van de NS waarin het prominent te horen was. De 3e plek in 2018 is vooral te danken aan het stemgedrag van studenten en jongeren.

Meer info:

https://www.nporadio2.nl/nieuws/13403/billy-joel-over-piano-man

https://muziek-en-film.infonu.nl/artiesten/149584-billy-joel-piano-man.html

NS-reclame Piano Man

Vanaf 2014 is de NS actief met commercials op TV met het thema ‘Waar ga jij naartoe vandaag?’. In de reclamespotjes wordt gewezen op het bestaan van diverse soorten dagkaarten en abonnementen. Elke reclame filmpje vertelt zijn eigen verhaal en wordt ondersteund door een bekend liedje. De eerste reclame clip is met ‘Piano Man’.  Een jongeman verlaat zijn huis en luistert met zijn oordopje naar ‘Piano Man’. Via een station in West-Friesland neemt hij de trein naar Haarlem.

Uitgave 175 jaar Spoorwegen (2014) met station Haarlem

Vanaf Haarlem (met 5 minuten vertraging) reist hij verder naar Rotterdam en checkt uit. In Rotterdam krijgt hij opeens een impuls en vertrekt met de Eurostar naar Londen. Hij belandt met de taxi in Ricky’s Pianobar. In deze bar speelt de pianist ‘Piano Man’.

Belgie (1998): Cinderella Eurostar en Thalys.

In deze commercial zegt de NS in feite ‘Carpe Diem’ (dat wil zeggen ‘Pluk de dag’). In NS termen gesproken, kan je op reis gaan naar een willekeurige bestemming.

Kijk en luister: https://www.youtube.com/watch?v=ShS0m0eDwfk

Een leuke parodie op de reclame van de NS is deze clip gefilmd op station Horst-Sevenum, Blerick en Venlo: https://www.youtube.com/watch?v=_GjOAYMMyhs

Onze bekendste piano man

Op alle 16 NS treinstations staan piano’s. Bas Schipper (12) had het idee voor de recordpoging om op alle 16 stationspiano’s te spelen om geld op te halen voor zijn zusje Laura. Bas: ‘Zij heeft diabetes type 1 en ik hoop met het geld dat ik via deze actie ophaal ervoor te zorgen dat mijn zusje en alle andere mensen die diabetes hebben misschien wel kunnen genezen’. Uiteindelijk haalde Bas met zijn actie aan het einde van de dag (22 december) in totaal ruim 61.000 euro op voor het Diabetes Fonds. In 18 uur en 10 minuten heeft hij op 16 stations op de piano gespeeld, een record.

Uit serie Kinderzegels 1992

Zie de opnamen van zijn actie:

https://www.ad.nl/binnenland/bas-12-speelt-op-16-treinstations-50-000-euro-bij-elkaar-voor-zieke-zus~ace8aa5a/

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/ruim-61-000-euro-opgehaald-door-pianojongen-bas/

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/pianospelende-bas-verbreekt-alle-records-voor-zusje-met-diabetes

Diabetes Fonds

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders leiden aan diabetes. Dat wil zeggen een ziekte die 1 op 14 Nederlanders treft. Diabetes mellitus is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden. Beter bekend onder de naam ‘suikerziekte’.

Transkei (1990): Aretaeus (130-200) en samenvatting van diabetes.

Diabetes is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit glucose (suikers) kan halen. Suikers kunnen in de meeste cellen (insulineafhankelijke cellen) alleen opgenomen worden in aanwezigheid van voldoende insuline als er tevens werkende insuline-receptoren op die cellen aanwezig zijn. De precieze oorzaak van diabetes is nog niet bekend. De bekendste problemen bij diabetes zijn:

  1. onvoldoende of geen productie van insuline (bekend als diabetes type 1).
  2. een probleem met betrekking tot de insuline-receptoren (bekend als diabetes type 2).

Diabetes duikt al op in oude geschriften uit India, Egypte en Griekenland. Het zijn beschrijvingen van mensen die lijden aan een geheimzinnige ziekte waardoor hun lichaam wegteert. Het valt op dat mieren en bijen afkomen op de zoete urine van de zieken. Men probeert van alles om de mensen te helpen: van kruidendrankjes, honing en wijn tot aderlaten. Niets helpt.

Egypte (1971): WHO World Health Day, Hesy Re en papyrus

Er is veel geld nodig voor nieuwe onderzoeken. Uitwisselen van kennis en ervaring gebeurt via internationale congressen bijvoorbeeld tijdens dit congres in Japan.

Japan (1994): Insuline kristallen tbv 15e Internationaal Diabetes Congres in Kobe

 

Meer info:

https://www.diabetesfonds.nl/home

https://www.diabeatit.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Egypte Japan Nederland Kerst Gezondheidszorg Populaire Muziek SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,77 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)