Van Zoutelande naar het einde van de Tweede Wereldoorlog - Postzegelblog

Van Zoutelande naar het einde van de Tweede Wereldoorlog

2


Wordt u al gek gemaakt met de jaarlijkse lijstjes en overzichten? Bijvoorbeeld de beste boeken, de slechtste films, de beste tentoonstellingen. Heeft u in de hete zomer meegezongen met BLØF grootste hit Zoutelande (Ik ben blij dat je hier bent, blij dat je hier bent). Heeft u het oude strandhuis gevonden? Via een reis van Zoutelande (Zeeland) belanden we in Frankfurt an der Oder en dan zijn we opeens beland bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Reist u mee terug in de tijd?

BLØF

BLØF (uitspraak: ‘bluf’) is een Nederlandse band, afkomstig uit Zeeland. De groep heeft een Nederlandstalig repertoire. BLØF bestaat uit de bandleden: Paskal Jakobsen (gitarist en zanger), Bas Kennis (pianist en gitarist), Peter Slager (bassist) en Norman Bonink (drummer). BLØF heeft in totaal 18 albums (incl. live en verzamel) en 46 singles uitgebracht. Voorbeelden van hits zijn ‘Liefs uit Londen’, ‘Aan de kust’, ‘Harder dan ik hebben kan’, ‘Dansen aan zee’, ‘Holiday in Spain (met Counting Crows)’ en ‘Zoutelande’.

Prestigeboekje: ‘HIER Het Beste van 20 jaar BLØF’

Het grootste project van BLØF was ‘UMOJA’. Het zevende album uit 2006 werd opgenomen in dertien verschillende landen met medewerking van plaatselijke artiesten. Het album was voordat het verscheen al platina en behaalde de eerste plaats in de Album Top 100. Umoja betekent in het Swahili ‘saamhorigheid, eenwording en eenheid’. Tegelijk met het uitbrengen van het verzamelalbum ‘HIER Het Beste van 20 jaar BLØF’ werd ook het Prestigeboekje uitgebracht in 2012.

Van Frankfurt (Oder) naar Zoutelande

Het nummer Zoutelande komt van hun laatste album ‘Aan’. Zoutelande wordt gezongen als een duet met ex-Hooverphonic-zangeres Geike Arnaert. Hoe is het lied ‘Zoutelande’ tot stand gekomen ? Het nummer Zoutelande is van oorsprong een Duits liedje uit 2011. Het origineel, Frankfurt Oder, is van de artiest Bosse die het duet zong met de Duitse zangeres Anna Loos.

Bosse en Anna Loos (Duitse origineel): https://www.youtube.com/watch?v=Mg3CdijJe24

Paskal: ‘Dit liedje van Bosse kregen we van Herbert Grönemeyer. Vervolgens heeft bassist Peter het Duitse liedje vertaald naar het Nederlands. De Duitse plaats moest vertaald worden naar een Nederlandse plaats. Het moest het equivalent zijn van Frankfurt Oder, een grijs, klein en treurig stadje in Duitsland. Het is niet het grote Frankfurt, want daar (in Frankfurt Oder) wil je helemaal niet dood gevonden worden. Onze badplaatsen hebben in de winter wel iets desolaats. Maar tegelijkertijd moet het ook het perfecte decor zijn voor de mooie romance waar Bosse over zingt. We hebben het verhaal naar Zeeland verplaatst, waar wij voor een groot deel vandaan komen. Het werd Zoutelande, maar het had ook Arnemuiden kunnen gebruiken want dat heeft dezelfde lettergrepen. We zochten nog een zangeres en met de Belgische Geike Arnaert hebben we met ‘Zoutelande’ ook een hit in Belgie.’

BLØF & Geike Arnaert – Zoutelande (Live op Concert at SEA 2018): https://www.youtube.com/watch?v=xDTaAVZuH0s

Welk nummer vindt u het beste? Het origineel in het Duits of de Nederlandse vertaling?

Frankfurt an der Oder

DDR (1953): 700 jaar Frankfurt an der Oder

Frankfurt an der Oder is een kreisfreie Stadt in de Duitse deelstaat Brandenburg. De beslissing van de geallieerden in 1945 dat de Oder de grens tussen Duitsland en Polen zou vormen (de Oder-Neissegrens), had tot gevolg dat een deel van de stad Pools werd. Het stadsdeel Dammvorstadt, op de rechteroever van de rivier, gaat sindsdien door het leven als Słubice. Frankfurt en Słubice worden met elkaar verbonden door de Stadtbrücke, een belangrijke grensovergang tussen de twee landen.

Een nieuwe grens voor Duitsland: Oder-Neissegrens

Een ander voorbeeld van een grensverdrag is tussen het Oost-Duitse Görlitz en het Poolse Zgorzelec.

DDR (1951): Görlitzer grensverdrag tussen DDR en Polen getekend 6 juli 1950

De Oder-Neissegrens is de benaming voor de tegenwoordige grens tussen Duitsland en Polen. De Oder en de Neisse zijn de twee rivieren die deze grens vormen. Het verloop van deze grens werd bepaald op de Conferentie van Potsdam aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen Polen op de kaart naar het westen werd verplaatst.

Conferentie van Potsdam

De Conferentie van Potsdam werd georganiseerd te Potsdam van 17 juli tot 2 augustus 1945. De deelnemers aan deze conferentie waren de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika.

DDR (1970): 25 jaar Potsdam verdrag

Het waren de grootste en machtigste geallieerde landen die nazi-Duitsland en Italië hadden verslagen in de Tweede Wereldoorlog. De drie naties waren vertegenwoordigd door hun respectievelijke leiders: secretaris-generaal van de communistische partij Jozef Stalin, president van de Verenigde Staten Harry S. Truman en de Britse premier Winston Churchill, die na de politieke overwinning van de Labour-partij op 26 juli 1945 werd vervangen door Clement Attlee. Stalin, Attlee en Truman kwamen negen weken na de Duitse capitulatie (8 mei 1945) samen om te beslissen hoe Duitsland moest worden geregeerd.

Rusland (1995): 50 jaar jubileum Potsdam verdrag

Hitnoteringen

Hitnoteringen van Zoutelande: In de Nederlandse TOP 40 in totaal 31 weken waarvan 10 weken op nummer 1. In de Mega TOP 50 in totaal 32 weken waarvan 10 weken op nummer 1. In de TOP2000 staat Zoutelande op nummer 31, de hoogste notering van BLØF.

Meer info: https://www.blof.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DDR Rusland Kerst Populaire Muziek Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,90 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)