Chinees Nieuwjaar Jaar van het Konijn start op 22 januari 2023 - Postzegelblog

Chinees Nieuwjaar Jaar van het Konijn start op 22 januari 2023

0

Het konijn of haas is het vierde dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: rechtschapen, intuïtief, elegant, gevoelsmatig en voorzichtig. Het jaar van het konijn begint op 22 januari 2023 en eindigt 9 februari 2024. Niet alleen Aziatische landen geven Chinees Nieuwjaar zegels uit. In elk geval zijn filatelisten verheugd over de creatieve ontwerpen van de Chinese astrologie zegels wereldwijd.

Happy New Year 2023

China (2022/2023): FDC New Year greetings: Year of the Rabbit.

 

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaarsfeest is de belangrijkste Chinese feestperiode. In China wordt het Chinees Nieuwjaar ch’un-chieh genoemd. Dit betekent: Lentefestival of Lentefeest, zoals het feest meestal genoemd wordt. Het woord voor Nieuwjaar is: Xin Nian.

Nederland (2022): Jaar van de tijger / Jaar van het konijn.

 

Berekening datum Chinees Nieuwjaar: Het wordt gevierd op de 1e tot en met de 15e dag van de eerste maand van de Chinese (maan) kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dat betekent dat het feest niet plaatsvindt voor 21 januari en niet na 20 februari. De oorsprong van deze maankalender vind je terug ongeveer 2600 jaar voor Christus. Het oude Chinese woord Nian betekent: rijpe granen. Men heeft deze kalender voor de landbouw en de tijd bedacht.

Nederland (2023): Jaar van het konijn.

Dit feest wordt gevierd door bijna geheel Azië en overal in de wereld waar grote groepen Chinezen wonen (Chinatowns). De Chinese cultuur heeft met dit feest heeft veel andere volken beïnvloed. Een kwart van de wereldbevolking viert dit feest. In Nederland groeit de laatste jaren de belangstelling voor dit feest. In de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam wordt dit feest uitgebreid gevierd. Je ziet dan optochten met de leeuwen- en drakendans, vuurwerk en andere festiviteiten.

 

China, Taiwan, HongKong, Macau

Het Chinese Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest. Alle leden van de familie komen dan bij elkaar in het huis van het oudste familielid. Voor sommige Chinezen die in de grote steden werken is dit de enige tijd van het jaar dat ze hun familie zien. Een belangrijk feest dus. Het begint met de familiemaaltijd op de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar. Nu zijn er in China veel regionale verschillen, maar ten noorden van de Yangtze staan jiaozi (饺子) (= dumplings) steevast op het menu. In het zuiden eet men juist graag de gestoomde cake niangao (年糕).

 

 

 

 

 

Een jiaozi, in Nederland vaak ook bekend onder de Engelse naam dumpling, is in feite niets meer dan een lapje deeg met een vulling erop wat dan vervolgens dichtgevouwen is. Het deeg dient bereidt te worden met enkel tarwebloem en water, vrij simpel dus. Vervolgens worden kleine stukjes deeg plat gerold zodat je een rond plakje van ongeveer vijf centimeter doorsnee een halve tot één millimeter dik krijgt. Hier wordt vervolgens de vulling op gelegd. Dit kan van alles zijn, zie ook hieronder voor de verschillende soorten jiaozi, maar meestal is het een combinatie van vlees en groente. Daarna wordt het plakje deeg dichtgevouwen en bovenaan bij elkaar geknepen. Meestal gebeurd dit gewoon met de vingers, maar ook kan een metalen knijper worden gebruikt om een speciale vorm te krijgen. Het resultaat is een gevuld deegzakje in de vorm van een halve maan. Meestal worden de jiaozi dan in water gekookt, wat de meest gebruikelijke manier is om ze te bereiden.

China is een land waar aanzien belangrijk is en dat geldt helemaal tijdens het Chinese Nieuwjaar. De meeste Chinezen kopen dan nieuwe en bij voorkeur wat duurdere kleding. Ook gaan ze nog even naar de kapper. Verder wordt je geacht je familieleden te vertellen over de grote successen die je behaald hebt. Jongere Chinezen krijgen vragen van oudere generaties over wanneer er nieuw nageslacht en dan bij voorkeur een jongetje komt. Gelukkig voor deze jongere Chinezen zijn deze vragen ’s avonds niet meer te horen.

 

Het vuurwerk knalt in China namelijk veel harder dan in Nederland. Het is een prachtig spektakel om te zien, maar ook zal je je verbazen hoe veel Chinezen volledig roekeloos met het vuurwerk omgaan. Pas dus op als je China tijdens het Chinese Nieuwjaar bezoekt! Ze gooien het vuurwerk zo uit het raam van hun appartement.

Nadat het geknal verstomd is, worden de overige dagen gebruikt om andere familieleden te zien. Getrouwde vrouwen zoeken bijvoorbeeld hun eigen ouders op. Ook worden er er op deze dagen tempels bezocht. De laatste dag, het Lantaarnfeest, is tenslotte de afsluiting van het Chinese Nieuwjaar. Op deze dag hangen Chinezen een rode lantaarn voor hun deur. Doordat deze dag meestal buiten de wettelijke feestdagen valt, is het Lantaarnfeest wat minder belangrijk geworden. Veel families hangen de lantaarns daarom al eerder op.

In andere culturen krijgen kinderen cadeautjes voor de feestdagen. Tijdens het Lentefeest worden ook geschenken uitgewisseld. Maar Chinese kinderen krijgen ook iets anders: rode enveloppen. Ook wel rode pakjes of zakken genoemd, ze bevatten geld. Dit geld zou moeten helpen het fortuin van de ouderen naar de kinderen over te dragen. Ze kunnen ook worden gegeven tussen bazen en werknemers, collega’s en vrienden. Tijdens het Chinees nieuwjaarsfeest in Rotterdam krijgen kinderen ook een rode envelop met een Chinese munt met een gat erin, de kèpèng.

3 verschillende soorten Kèpèngs uit de Noordelijke Song-dynastie. Foto: Wikipedia.

Veel mensen geloven dat kèpèng-munten niet alleen geluk brengen maar zelfs (pseudowetenschappelijke) geneeskrachtige aspecten hebben. Een Chinese techniek genaamd Guāshā laat een heler kèpèng-munten over het lijf van patiënten wrijven totdat ze ‘genezen’ zijn. Verder hangen veel Chinezen kèpèngs boven de bedden van zieke kinderen en buiten hun winkelramen en -deuren als wens van voorspoed. Op Bali geloofde de bevolking dat mensvormige poppen gemaakt van kèpèng-munten samengebonden met katoendraden op het lichaam van een overledene geplaatst moest worden om bij hun hergeboorte te garanderen dat hun botten op de juiste plaats en volgorden zullen zijn.

Hoewel je er als buitenstaander weinig van meekrijgt, vormen rode enveloppen met geld een belangrijk onderdeel van het Chinese Nieuwjaar. Of je rode enveloppen uitdeelt of ontvangt hangt af van je positie in de familie. Getrouwde, werkende familieleden moeten geld geven, terwijl kinderen en ouderen geld mogen ontvangen.

Wat je als buitenstaander juist wel meemaakt zijn de versieringen. Op veel deuren zal je rode Chinese tekens zoals 福 (fú) wat voorspoed betekent zien staan. Ook kun je grote versieringen in de vorm van het betreffende dier uit de Chinese dierenriem verwachten. Zo is 2023 het Jaar van het konijn, wat betekent dat je in winkelcentra, op openbare pleinen en langs de straat grote, soms erg leuke afbeeldingen van konijnen ziet.

De festiviteiten van het Chinese Nieuwjaar gaan terug naar de eeuwenoude legendes van de Nian. Dit was een mythologisch en mensenetend beest dat ieder begin van het jaar de dorpen afspeurde naar kinderen. Na verloop van tijd kwamen de Chinezen erachter dat de Nian bang was voor de kleur rood en voor luide knallen. Dit verklaart de traditie van rode lampions, rode versieringen en natuurlijk het vuurwerk tijdens het Chinese Nieuwjaar.

 

Chinees Nieuwjaar tradities

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd door meer dan 20% van de wereldbevolking . Het is de belangrijkste feestdag in China en voor Chinezen over de hele wereld. Hier zijn een paar interessante feiten die je waarschijnlijk nog niet wist over Chinees Nieuwjaar.

United Nations (2023): Year of the Rabbit.

De nieuwjaarsgroet in het Chinees is ‘xin nian kuai le’. De uitdrukking betekent letterlijk ‘Gelukkig nieuwjaar’. Maar in Hong Kong en andere Kantonees sprekende regio’s is het gebruikelijker om ‘gong hei fat choy’ te zeggen. In het Mandarijn Chinees is het ‘gong xi fa cai’. Het betekent ‘gefeliciteerd met het fortuin.’

Het Lentefestival veroorzaakt de grootste menselijke migratie ter wereld. Het belangrijkste onderdeel van Chinees Nieuwjaar is de familiereünie. Iedereen zou thuis moeten komen voor het oudejaarsdiner. Maar aangezien in het moderne China de meeste bejaarde ouders in plattelandsdorpen wonen, terwijl hun kinderen in de steden werken. De migratie terug naar huis en om op vakantie te gaan wordt chunyun of voorjaarsmigratie genoemd.

Douchen, vegen of afval weggooien is niet toegestaan. Douchen mag niet op nieuwjaarsdag. Vegen en afval weggooien is niet toegestaan voor de 5e. Dit is om ervoor te zorgen dat je het geluk niet wegspoelt. Aan de andere kant is de dag voor het Lentefestival gewijd aan schoonmaken. Deze dag is om de pech weg te vegen en plaats te maken voor het goede.

Chinees Nieuwjaar wordt ook wel het Lentefeest genoemd. In China hoor je dat het chunjie of het Lentefestival wordt genoemd. Het is nog steeds erg winters, maar de vakantie markeert het einde van de koudste dagen. Mensen verwelkomen de lente en wat die met zich meebrengt: planten en oogsten, een nieuw begin en een frisse start.

Het is de langste Chinese feestdag. Het Lentefestival duurt technisch gezien 15 dagen. Maar de vieringen beginnen op oudejaarsavond (waardoor het 16 dagen duurt). Je kunt ook zeggen dat de feestdagen in december beginnen met het Laba Festival. Dat zijn ongeveer 40 dagen feest. Traditioneel moet je tijd doorbrengen met je gezin en mag je pas na de 5e dag uitgaan. Het is een nationale feestdag. Ook het overgrote deel van de winkels is gesloten.

Japan (2023): Year of the Rabbit.

Singles huren partners in om mee naar huis te nemen. Ken je die nieuwsgierige familieleden tijdens het kerstdiner? In China is het nog erger. Vooral omdat het krijgen van kinderen en het doorgeven van de familienaam een van de belangrijkste onderdelen is in de Chinese cultuur. Sommige wanhopige vrijgezellen nemen daarom hun toevlucht tot het inhuren van een nep partner om mee naar huis te nemen.

 

Eigenschappen van het Konijn

Het jaar 2023 staat in het teken van het Konijn. Het Konijn is het vierde dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem. Het streven naar een veilig en sociaal bestaan is ontzettend belangrijk voor het Konijn. Door de kalme en vriendelijke eigenschappen, kan het konijn het heel goed vinden met anderen. Zij die onder dit teken vallen zijn welbespraakt en beschikken over een geheel eigen charme en stijl. Het woordje ‘nee’ komt men weinig tegen en de deur staat altijd open.

Het Konijn is een echte vredesstichter en zeer sociaal. Het gaat het liefst conflicten uit de weg en is juist degene die als tussenpersoon kan worden ingezet. Het Konijn weegt alle voor- en tegens af en blijft in alle opzichten onpartijdig en met intuïtie worden mensen en situaties goed ingeschat.

De gehechtheid aan zekerheid kan veroorzaken dat het een uitdaging is om met veranderingen om te gaan. Waak ervoor dat belangrijke keuzes niet te lang worden uitgesteld. Het Konijn heeft een goed oog voor details, en kan uitstekende functies bekleden in de financiële wereld en het onroerend goed maar past ook goed in de detailhandel vanwege het gevoel voor stijl en harmonie.

 

Chinees Nieuwjaar in Den Haag

In China Town Den Haag hebben de straatnamen ook Chinese karakters.

De landelijke viering van het Chinese Nieuwjaar zal op 21 januari 2023 voor de 19e keer in het Atrium van het Stadhuis en in China Town in Den Haag georganiseerd worden. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken.

De nieuwjaarswens 2021 van burgemeester Jan van Zanen dat dit mooie culturele evenement na de Coronacrisis weer in het Atrium zou moeten plaatsvinden, wordt hiermee vervuld. Door het tijdsbestek, de reisbeperkingen vanwege Corona en de vele economische perikelen was het lang onzeker of het door kon gaan. Tegen alle verwachtingen in besloten de organisatoren om dit internationale evenement toch weer te laten plaatsvinden.

Het Chinees nieuwjaar in Den Haag kent een lange traditie. In 2002 is de gemeente Den Haag met de Chinese gemeenschap, de LFCON en de Chinese ambassade overeengekomen dat de ’Nationale Chinese Nieuwjaarsviering (CNY) vanaf dat jaar in Den Haag zal worden gehouden. De festiviteiten vinden plaats in het Atrium Den Haag, maar ook in Chinatown, met optochten in de straten en op het Plein en in de binnenstad van Den Haag.

De Chinese nieuwjaarsviering in Den Haag is een bijzonder evenement. Het onderscheidt zich van de nieuwjaarsvieringen in de andere grote steden door de omvang, het programma en de unieke samenwerking met de gemeente Den Haag. Kenmerkend is dat jong en oud, zowel internationaal als nationaal inclusief de Haagse stadsbewoners actief meedoen. Den Haag beschikt hiermee over een uniek platform in Nederland, waarin de wederzijdse cultuur, kennisuitwisseling en gemeenschappelijke waarden centraal staan.

 

Meer info:

Chinees Nieuwjaar Den Haag op 21 januari 2023:

https://www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl/

Chinees Nieuwjaar Rotterdam, 22 januari – 5 februari 2023: https://rcny.nl/

Eerdere Chinees Nieuwjaar blogs:

https://www.postzegelblog.nl/tag/chinees-nieuwjaar/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Bhutan China Volksrepubliek China vóór 1949 Frankrijk Japan Liechtenstein Noord Korea Thailand Taiwan Thailand Astrologie



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,63 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)