Het 18e verzamelvel Mooi Nederland: Waddeneilanden - Postzegelblog

Het 18e verzamelvel Mooi Nederland: Waddeneilanden

0

Het eerste en tweede verzamelvel van de langlopende emissie Mooi Nederland met daarop tien verschillende steden en plaatsen zijn op 14 oktober 2005 uitgegeven. De 18e en tevens het laatste verzamelvel van deze emissiereeks verschijnt op 20 mei 2019. Het overzicht van alle postzegelblog-verzamelvellen uit de periode 2005 – 2019 is op 13 januari 2019 gepubliceerd.

Mooi Nederland 2019: Waddeneilanden – verzamelvel: uitgiftedatum 20 mei 2019

Mooi Nederland 2019: Waddeneilanden - verzamelvel

De meeste objecten op de vijf Waddeneiland-postzegels bezitten een nautisch karakter: Texel met een ijzeren zeekaap, Vlieland met een reddingshuisje op het strand, Terschelling met een boeien op een gemeentewerf, Ameland met een klokkentoren als baken voor de scheepvaart en Schiermonnikoog met de onderkaak van een blauwe vinvis.
Op de velrand loopt een grote blanco kaart van noord Nederland onder de postzegels door.

Ieder eiland bezit een eigen achtergrondkleur

Ieder eiland heeft een individueel kenmerkende achtergrondkleur gekregen:

 • De lichtoranje kleur van de Texel-postzegel heeft te maken met de kleurrijke bollenvelden van het eiland. Het oranje vertegenwoordigt de samensmelting van de rode, gele en witte tulpenkleuren.
 • Het grijs geelgroene van de Vlieland-postzegel verwijst naar de kleur van het helmgras op de duinen.
 • De paarse kleur van de Terschelling-postzegel karakteriseert de heidevelden van het eiland.
 • De blauwe kleur van de Ameland-postzegel staat in verband met de blauwe luchten boven de vergezichten in de minder bosrijke delen van het eiland.
 • De groene kleur van de Schiermonnikoog-postzegel heeft te maken met de groene kleur van de natuur. De kleur is ook aanwezig in het gemeentewapen en op de vlag van het eiland.

Door hoogteverschil in de opstelling van de vijf Waddenzee-postzegels is de dynamische golfbeweging van de zee te ontdekken.

Het verzamelvel Mooi Nederland: Waddeneilanden met de vijf Mooi Nederland-postzegels staat hierbij in de juiste geografische positie. Het teken linksonder de Texel-postzegel wijst naar het noorden. De Afsluitdijk-postzegel (nvph 1845) tussen de Vlieland- en Terschelling-postzegel geeft op deze plaats de grens tussen IJsselmeer en Waddenzee aan.

Vier van de vijf Waddeneilanden behoren bij de provincie Friesland:

 • Vlieland behoort sinds 1942 bij Friesland. De Duitse bezetter heeft het eiland losgemaakt van Noord-Holland. In het Fries is de  benaming van het eiland Flylân.
 • Terschelling wordt in het Fries Skylge genoemd.
 • Ameland heet in het Fries Amelân.
 • Schiermonnikoog staat bekend onder Skiermûntseach.

Varianten in gelaagdheid per postzegel

In de collage van de vijf postzegels van de Waddenzee-eilanden is de gelaagdheid gevarieerd uitgevoerd. Soms bevindt de blanco eilandvorm zich tussen de deelafbeeldingen, maar een enkele keer ook niet. Op de Mooi Nederland-postzegels van Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog staat een vlaggenmast, een baken en een monnik op voorgrond. Op de Texel- en Ameland-postzegel staan de eilanden zélf op de voorgrond.

Het Waddenzeegebied en bewoners op postzegels

In de loop de jaren heeft PostNL en haar voorgangers meermalen aandacht geschonken met postzegelafbeeldingen aan de Waddeneilanden, de Waddenzee en haar bewoners.

 • NVPH 2170/71: scholekster, lepelaar, eidereenden, krab, kleine mantelmeeuw, wulp, zeehonden & strandkrab.
 • NVPH 3401/10: grote stern, scholekster, bergeend, rosse grutto, bonte strandloper, zilverplevier, bontbekplevier, visdief, kanoet &
  eidereend.
 • NVPH 1268/69: grote stern, eidereend & brandganzen.
 • NVPH 3210: Waddenzee.
 • Nvph 3390: Waddeneilanden.

Typisch Nederlands (TypischNL)

De langlopende postzegelemissie Mooi Nederland zal vanaf 2020 opgevolgd worden door de postzegelreeks Typisch Nederlands (TypischNL). Synoniemen voor het begrip ’typisch’ zijn bijzonder, kenmerkend, karakteristiek of eigenaardig van ons land.

De nieuwe emissiereeks besteedt aandacht aan typisch Nederlandse gebruiken, gerechten of gewoonten. Het eerste TypischNL-postzegelvel 2020 stelt enkele typerende Nederlandse gerechten centraal. Overigens zijn in 2017 al afbeeldingen van regionale lekkernijen op postzegels (nvph 3540/49) verschenen.

* Hopelijk worden deze bijzondere postzegels in een groter formaat dan die van MooiNL uitgevoerd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)