Kuifje en de treinen - Postzegelblog

Kuifje en de treinen

2

Wie fan is van Kuifje en ook liefhebber is van oude treinen mag de tentoonstelling van ‘Kuifje en de treinen’ in het Belgisch Spoorwegmuseum Trainworld in Schaarbeek niet missen. De expo is nog te zien t/m 16 april 2017.

Schaarbeek station

Schaarbeek ligt in het noord-oosten van Brussel. Het station telt 13 sporen. Het eerste stationsgebouw dateerde uit 1864 en was niet meer dan een houten hutje in een landelijk gebied. Pas in de twintigste eeuw kwam er bebouwing in de omgeving van het station. Op het einde van de 19de eeuw werd het gebouw vervangen door een stenen gebouw, ontworpen door architect Franz Seulen in 1887. Dit is de linkervleugel van het huidige stationsgebouw. In 1913 werd het station verder uitgebreid met een rechtervleugel in Vlaamse neo-renaissancestijl. Het gebouw kreeg op 10 november 1994 de status van beschermd monument. Sinds 28 juni 2013 zijn de loketten van dit station gesloten en worden alleen de perrons gebruikt.
Het gebouw dient als ingang en expositieruimte van het nieuwe museum Trainworld. Het museum werd door Koning Filip op 24 september 2015 geopend. In totaal zijn er over 8000 vierkante meter 22 stuks rollend materieel tentoongesteld. Daarnaast zijn er talloze maquettes en meer dan 1200 voorwerpen, net als een originele brug uit de 19de eeuw.

Trainworld

Het ontwerp voor de inrichting van Trainworld is door François Schuiten (tekenaar) uitgevoerd. Hij heeft een schitterende combinatie van erfgoed, materieel en kennis samengebracht in het oude station en twee grote nieuwbouw loodsen ernaast.

Kuifje en de treinen

Tekenaar Hergé gebruikte treinen niet alleen als objecten, maar ze vormen bijna een personage op zich in zijn albums. Hoewel Hergé eigenlijk vooral een autoliefhebber was, duiken treinen al vroeg op in zijn werken. Zo vertrekt Kuifje in 1929 met de internationale trein Brussel-Moskou naar het land van de Sovjets. Ook in de reeks ‘Kwik en Flupke’ duiken geregeld (miniatuur)treinen op. ‘Hergé had de mogelijkheden begrepen van de trein biedt op stripgebied’, zegt Dominque Marnicq van Moulinsart. ‘Hij was niet de enige, maar bij Hergé maakt de trein vaak deel uit van de actie, is hij bijna een personage op zich. Er vinden bijvoorbeeld achtervolgingen in plaats’.
In de tijdelijke expo zijn veel originele tekeningen van Hergé te bekijken. Daarnaast biedt de expo een inkijk in de uitgebreide documentatie die de tekenaar bijhield over treinen, stations enz.
‘Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen het spooruniversum en de vele spoorelementen die je in de albums van Kuifje terugvindt’, vindt Pieter Jonckers (directeur Train World). Er werd voor de gelegenheid ook een echte trein beplakt met Kuifje-illustraties. De trein rijdt hoofdzakelijk op de lijn Antwerpen-Schaarbeek-Brussel-Nijvel.
Een aantal voorbeelden van diverse Kuifje verzamelwaardige artikelen: postzegels, strips, boek, affiches en commerciële uitgaven.

België, spoorwegzegel (2007), uit Kuifje in Amerika met rode schijven als stopseinen (1947)

Uit Kuifje in Congo (1931)

 

 

Voor de film ‘De avonturen van Kuifje: Het geheim van De Eenhoorn (2011)’ reed de Thalys tussen Brussel en Parijs met een bedrukte Kuifje trein.

We hebben halve dag genoten van de historie van de Belgische Spoorwegen.
Tot ziens en goede reis naar Schaarbeek !

Meer info:
https://www.altaplana.be/dictionary/train_world
www.trainworld.be/nl
http://www.12-ladouce.com/nl/de-strip.html
http://www.museeherge.com/nl
https://www.youtube.com/watch?v=2XZPRRAgXlQ
Boek: Kuifje en de treinen (Casterman, 2015).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Kuifje Stripverhalen SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,90 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 7 april 2017 om 16:34

    Randy leuk verhaal en bedankt voor de tip.

  • Giacomo op 11 april 2017 om 11:12

    Persoonlijk vind ik de spoorwegzegels zoals afgebeeld van de 40F en 100F tot de mooiste behoren van België. Is echt een prachtige reeks. Jammer van de vreemde eend in de bijt (10F met zwart middenstuk) Prachtige gravures. Wat ik ergens wel een beetje raar vind, want spoorwegzegels moesten toch zo goedkoop mogelijk zijn?

    De uitgegeven spoorwegvignetten zoals afgebeeld met Kuifje, vond ik persoonlijk een ‘schandaal’. Deze hadden geen enkele frankeerwaarde, en toch durven ze daar 8,50 € of meer voor vragen voor een stukje gegomd papier. Pure afzetterij. Al een geluk zijn ze met die uitgaven gestopt.

    Het type 12 Atlantic is écht wel een fantastich en futuristisch uitziende locomotief (voor die tijd toch).

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)