Historische gebouwen in Groot-Brittannië - Postzegelblog

Historische gebouwen in Groot-Brittannië

0

Onder de subtitel ‘Britse Architectuur’ verscheen op 1 maart 1978 een serie van vier postzegels en een blokje met daarin de vier zegels met afbeeldingen van enkele markante bouwwerken die in Engeland, Wales en Schotland zijn te vinden. Bouwwerken die al vele tientallen jaren duizenden bezoekers trekken.

De opdracht om een serie van vier postzegels en een blokje te ontwerpen met afbeeldingen van historische gebouwen ging naar de in 1930 geboren Ronald Maddox, die al vele postzegels voor ‘The Post Office’ had ontworpen. Hij had zich gespecialiseerd in het tekenen en schilderen van landschappen en gebouwen. Het gebouw op de postzegel van 9p is wereldberoemd en door honderdduizenden toeristen bezocht, de ‘Tower of London’.

De zogenoemde ‘White Tower’ afgebeeld op de postzegel, werd in opdracht van Willem de Veroveraar in 1078 gebouwd al fort ter bescherming van zijn troepen. Het gebouw dankt zijn naam aan de witte stenen die in het bouwwerk zijn verwerkt en de vier hoektorens. De White Tower maakt deel uit van een groot complex binnen een slotgracht die door koning Richard Leeuwenhart werd aangelegd. Daarna werden dikke verdedigingsmuren en ronde torens opgetrokken. Het complex diende niet alleen als fort, maar door de eeuwen heen als koninklijk paleis, staatsgevangenis, arsenaal, verblijf voor het garnizoen en nu als museum. De ronde uitbouw op de hoek van de ‘White Tower’ is de kapel.

In Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, ligt tegenover het ultramoderne gebouw van het Schotse Parlement, de ruïne van een Augustijner abdij en het paleis Holyroodhouse. Het paleis is de officiële residentie van de monarchen van Schotland. Koning David I van Schotland stichtte de abdij in 1128. In de 18de eeuw stortte het dak van de abdij in en sindsdien is het een ruïne. Tussen 1498 en 1501 liet Jacobus IV van Schotland het huidige paleis bouwen.

Nadat James VI van Schotland in 1603 koning van Engeland werd, verhuisde hij naar Londen. Het paleis werd nadien bijna niet meer als koninklijk paleis gebruikt. Karel I van Engeland werd in 1633 in Holyrood nog wel gekroond tot koning van Schotland in de toen nog intacte abdij. Het paleis is thans opengesteld voor bezoekers, maar tenminste een week per jaar gesloten omdat dan koningin Elizabeth II er verblijft. Vlak bij het paleis ligt een kerkhof, de ‘New Calton Burial Ground’ waar enkele beroemde personen uit de geschiedenis van Schotland zijn begraven. Waaronder de Schotse dichter William Knox die werd bewonderd door Abraham Lincoln en de ingenieursfamilie Stevenson. Thomas Stevenson ontwierp dertig vuurtorens die langs de kusten en op de eilanden van Schotland staan.

Het kasteel van Caernarfon in Wales afgebeeld op de postzegel van 11p werd vanaf 1283 gebouwd op de plaats waar eerst een kasteel had gestaan uit de 11de eeuw. Dit in opdracht van koning Edward I van Engeland. Rondom het stadje Caernarfon werd een stadsmuur gebouwd omdat het stadje de hoofdplaats was geworden van Wales. De muur kwam in 1330 gereed. Het kasteel werd echter nooit compleet voltooid. Tijdens de Civil War werd het kasteel door de koninklijk gezinde troepen verdedigd tegen het leger van de parlementariërs.

De belegering van het kasteel door de troepen van de parlementariërs, ook wel ‘Roundheads’ genoemd, was het laatste wapenfeit van het kasteel. Het kasteel werd verlaten en veranderde langzaam in een ruïne omdat het lood van de daken was weggehaald. Pas in 1911 werd door de overheid geld beschikbaar gesteld om het kasteel voor verder verval te behoeden. Op de binnenplaats van het kasteel zijn nog vele fundamenten zichtbaar waar de grote hal heeft gestaan en de keukens. Op de postzegel zijn de ‘Eagle Tower’ en de ‘Queen’s Tower’, op de voorgrond, te zien.

Terug naar Londen om ‘Hampton Court Palace’ te bezoeken. Hampton Court werd al in 1086 genoemd als landgoed in het Domesday Book. Hier werd een herenhoeve gesticht door de Hospitaalridders. In 1338 werd de hoeve ingericht voor verblijf van hoge gasten, waarna het steeds belangrijker werd.

Op 24 juni 1514 kwam het landgoed in handen van kardinaal Thomas Wolsey die het uitbouwde tot een van de mooiste paleizen uit die tijd, opgetrokken in de zogenoemde Tudor gotiek. Koning Hendrik VIII liet zijn oog vallen op het paleis en kreeg de kardinaal zo ver dat hij het aan de koning schonk. De kardinaal kon niet anders, omdat hij er niet in was geslaagd om pauselijke goedkeuring te krijgen voor de ontbinding van het huwelijk van de koning met Catharina van Aragon. Hendrik liet het paleis verder uitbreiden en verfraaien voor zijn tweede vrouw Anna Boleyn. Zijn derde vrouw, Jane Seymour, baarde op 12 oktober 1537 in het paleis de langverwachte zoon Edward. Na als paleis gediend te hebben voor andere koningen van Engeland heeft koningin Victoria het paleis de status van museum gegeven. Tot op de dag van vandaag kan het paleis worden bezocht.

Ten behoeve van de organisatie van de wereld postzegeltentoonstelling London 1980, te houden van 6 tot 14 mei 1980 in Earl’s Court in Londen, werd het eerste blokje postzegels uitgegeven op 1 maart 1978. Het blokje, met een frankeerwaarde van 43½ pence werd verkocht voor 53½ pence, 10 pence ten behoeve van de financiering van de tentoonstelling. In totaal werden 2.520.000 blokjes verkocht. Voor de uitgifte van de postzegels en het blokje werden eerstedag enveloppen vervaardigd, door zowel de British Post Office als door handelaren.

In het eerstedag stempel van Londen is de White Tower afgebeeld. In dat van het ‘Philatelic Bureau’ te Edinburgh is een afbeelding opgenomen van een toegangspoort tot een kasteel voorzien van een valhek, een portcullis. Dergelijke poortgebouwen met een valhek zijn in Engeland nog te zien onder andere bij Warwick Castle, Stirling Castle en Bodiam Castle.

Meer eerstedag enveloppen met verschillende stempels van diverse steden zijn voor deze serie gebruikt. Mocht u eens een keer op vakantie gaan naar Groot-Brittannië, dan is een National Trust Touring Pass voor een of twee weken een uitkomst. Met deze pas kan men dan gratis meer dan 300 landhuizen, tuinen en kastelen, die beheerd worden door de National Trust, bezoeken. Ook English Heritage kent een dergelijke pas voor bezoekers van buiten Groot-Brittannië. Zij beheren meer dan 100 historische plaatsen, ruïnes en kastelen in Engeland. Waaronder Stonehenge. Bent u wel eens op vakantie geweest in Engeland, Schotland of Wales?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Architectuur Burchten,Kastelen en Paleizen Musea Paleizen Schilderkunst VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)