50 jaar Radar Love (1973) - Postzegelblog

50 jaar Radar Love (1973)

1

Radar Love is de grootste hit die de Haagse band Golden Earring ooit heeft gehad en het album Moontan uit 1973 was in Amerika het meest succesvol. Wellicht heeft u het nummer als single of op een CD. Of heeft u het nummer gehoord tijdens de TOP2000 uitzending? Wist u dat het nummer inmiddels meer dan 800 keer gecoverd is? Kent u het hele verhaal van ‘Radar Love’?

Historie

Zo eenvoudig als het nummer klinkt, zo moeilijk was de totstandkoming. De eerste opnamen (demo) vonden plaats in de goed uitgeruste Soundpush Studio. Barry Hay worstelde met de tekst, volgens eigen zeggen had hij wel twintig versies op papier staan, maar hij liep steeds vast, mede door feesten, drank en drugs. Toen de deadline naderde zette Hay iedereen buiten de deur en kwam hij tot een definitieve versie. Daarbij verplaatste hij de ik-figuur vanuit bad naar de auto. Volgens Peter Voskuil zit het nummer vol met verwijzingen. Zo verwijst tekstfragment ‘The radio plays that forgotten song, Brenda Lee’s coming on strong’ verwijst naar de moeder van Hay. Brenda Lee was een van haar favoriete zangeressen.

Toen de tekst af was, moest Hay nog op zoek naar een titel; de inspiratie kwam van een beeld langs de weg Loosdrecht-Hilversum; een beeld met vleugeltjes op een fabrieksgebouw. Toen Hay de demo terugluisterde viel hem op dat er te veel stemmen toegevoegd waren door George Kooymans. Hay kreeg het voor elkaar dat de stem van de slaggitaar deels werd overgenomen door de basgitaar. Rinus Gerritsen kwam ook met de intro, die geïnspireerd is op muziek van Carlos Santana. Blazers werden ingeschreven door arrangeur Job Maarse. De bijdrage van Cesar Zuiderwijk bestond uit het deels vervangen van hi-hatklanken door een snaardrum, een toevalstreffer zei hij later. De definitieve versie werd met slidegitarist Eelco Gelling vastgelegd in de Phonogram Studio (8 sporen) in de Honingstraat in Hilversum met Pieter Nieboer achter de knoppen. Die studio bleek ontoereikend; Golden Earring trok daarop naar de IBC Studios in Londen (24 sporen).

 

Single en LP

Radar Love is een lied dat Barry Hay en George Kooymans schreven voor het album Moontan van de Nederlandse rockgroep Golden Earring. Het nummer duurt meer dan zes minuten (6:25) en is opgebouwd als een kleine suite (begin-middenstuk-eind). De tekst vertelt omtrent een man die zich op grote afstand van zijn vriendin bevindt en onderweg is naar haar. Haar liefde is zo sterk dat dat hem op de automatische piloot naar haar toe leidt.

Golden Earring – Moontan (1973).

Om het album Moontan middels een single te promoten waren groepsvergaderingen nodig. Moontan bevatte voor een single eigenlijk te lange nummers. Zuiderwijks voorkeursstem ging uit naar The Vanilla Queen, maar muziekproducent Freddy Haayen stuurde de band richting Radar Love, dat Zuiderwijk te wild vond. Radar Love werd in sterk verkorte versie (er blijft slechts 3:44 minuten van over) op single geperst met B-kant The Song Is Over op Polydor 2050262 met vermelding van productiemaatschappij Red Bullet en New Dayglow, uitgeverij van Willem van Kooten.

Die verkorte versie werd een van de grootste internationale hits van de Golden Earring en wordt gezien als de internationale doorbraak van de band. De single bereikte de eerste plaats in het thuisland Nederland, de top 10 in België, Duitsland, Spanje, Australië en het Verenigd Koninkrijk. In de zomer van 1974 toerde de Golden Earring door de Verenigde Staten waar de groep met Radar Love de dertiende positie in de Billboard Hot 100 haalde.

 

Moontan

Moontan is internationaal gezien het succesvolste album van Golden Earring. In de Verenigde Staten kreeg de band voor het album een gouden plaat uitgereikt voor een verkoop ter waarde van 1 miljoen dollar. In Nederland en Canada werd het album ook goud.

Nederland (2011): Golden Earring – Moontan.

De aanloop naar dit succes had ten dele te maken met de tournee die Golden Earring maakte in het voorprogramma van The Who. Deze ervaring werkt muzikale volwassenwording en professionalisme in de hand. Het verschil met de voorgaande albums – Golden Earring uit 1970, Seven Tears (1971) en Together (1972) – is met name productioneel goed hoorbaar. Het succesnummer van Moontan is de wereldwijde hit Radar Love. De tweede Amerikaanse single van de elpee is het openingsnummer Candy’s Going Bad. Ook de twee laatste nummers, Just Like Vince Taylor en Vanilla Queen, groeiden uit tot Earring-klassiekers.

 

Trivia Radar Love

Radar Love werd als gevolg van zijn thema en de groove beschouwd als de ultieme ‘carsong’ in 2005.

Radar Love was onder andere prominent te horen in de actiefilm Baby Driver uit 2017.

DVD Baby Driver (2017).

In de zomer van 1973 maakte de Golden Earring een van de eerste filmopnamen voor Radar Love in het Zuiderparktheater (openluchttheater) in Den Haag: https://www.youtube.com/watch?v=K9GcoCV31gc

The story behind the song (TOP2000 a Gogo):

https://www.youtube.com/watch?v=IkwMexl49g0

In 1992 werd Radar Love gebruikt door Bill Clinton tijdens de presidentiële voorverkiezingen in Amerika.

In augustus 2023 verschijnt het boek ’50 jaar Radar Love, de biografie van de ultieme drivin’ song’ van Patrick Orriëns.

 

Meer info:

Timeline Radar Love: https://radar-love.net/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde staten Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)