Britse legenden rond koning Arthur - Postzegelblog

Britse legenden rond koning Arthur

2

De zoektocht naar de Heilige Graal heeft door de eeuwen heen plaatsgevonden. Het was een schaal of kelk die werd beschreven in middeleeuwse legenden en mythen over koning Arthur. Christus zou hieruit hebben gedronken tijdens het Laatste Avondmaal. Bloed uit de wonde van Christus toegebracht door een speer terwijl hij aan het kruis hing zou zijn opgevangen in de schaal door Joseph van Arimathea. Aan de beker of schaal zouden ‘krachten’ zijn toegewijd. Hitler zou naar de schaal hebben gezocht om deze te integreren in de ideologie van de Nazi’s.

 

Het bestaan van de persoon Arthur is te danken aan de 12de eeuwse geschiedschrijver Geoffrey de Monmouth. Hij voegde de legendarische tovenaar Merlijn toe aan de legende over koning Arthur in zijn boek Historia regum Britanniae dat hij in 1138 voltooide. Arthur was de zoon van Uther Pendragon. Zijn vader kwam door vergiftiging om het leven en op 15-jarige leeftijd nam hij de kroon over. Dit ging niet zonder slag of stoot en de tovenaar Merlijn nam de jongen onder zijn hoede. Hij deed een voorspelling aan de edelen die zelf aasden op de troon.

Hij plaatste een steen op een kerkhof in Londen en stak daarin een zwaard. Degene die het zwaard uit de steen kon trekken zou koning worden. Velen probeerden het, tevergeefs. Het lukte Arthur zonder moeite om het zwaard uit de steen te trekken. Op het schilderij vervaardigd door Walter Crane (1845-1915) is de scene afgebeeld. Merlijn zou vele voorspellingen hebben gedaan die uitkwamen en Arthur had Merlijn graag bij zich als adviseur.

Arthur versloeg met zijn zwaard vele tegenstanders waaronder familieleden die hem de macht over Engeland wilden ontnemen. Hij liet het kasteel Camelot bouwen. Helaas is niet bekend waar dat kasteel heeft gestaan. Diverse locaties zijn beschreven, zoals Caerleon (hier liggen nog Romeinse fundamenten van een groot fort) in Zuid Wales en Cadbury Castle in het graafschap Somerset ten zuiden van Glastonbury. Hier heeft een fort gestaan uit de IJzertijd. Op de tekening uit 1723, vervaardigd door William Stukeley, is de heuvel te zien.

Het zwaard van Arthur brak op een gegeven moment en hij vroeg om een nieuw zwaard en kreeg het van de Vrouwe van het Meer. Het zwaard had een naam: Excalibur. De voorspelling was dat, zolang Arthur de schede van het zwaard zou bezitten, zou hij geen verwondingen oplopen. Vlak voordat hij stierf had Arthur na de Slag om Camlann opdracht gegeven het zwaard terug te werpen in het meer, Dozmary Pool op Bodmin Moor in Cornwall. Dit meertje ligt ten zuiden van Bolventor, waar ook de Jamaica Inn is te vinden uit het boek van Daphne de Maurier. Arthur stierf op het eiland Avalon dat wordt geassocieerd met Glastonbury Tor.

Arthur trouwde met Guinevere, dochter van koning Leodegrance van Cameliard. Als huwelijksgeschenk kreeg Arthur een ronde tafel die hij als machtscentrum van zijn rijk beschouwde. Aan tafel was plaats voor een aantal ridders, de Ridders van de Ronde Tafel. Twee daarvan waren Lancelot en Galahad. Een ronde tafel hangt aan de muur in het kasteel van Winchester maar het is de vraag geweest of dit het originele exemplaar was waaraan koning Arthur heeft gezeten. Na onderzoek is gebleken dat deze tafel uit de 13de eeuw stamt. De beschildering is van nog later, de 16de eeuw, uit de tijd van koning Hendrik VIII.

Guinevere was Arthur niet trouw en had een geheime verhouding met ridder Lancelot. Hun verraad zou Engeland ten gronde richten en Arthur een dodelijke wond toebrengen. De ontrouw werd ontdekt en Guinevere ter dood veroordeeld door de brandstapel. Ridder Gawain had opdracht de brandstapel te bewaken maar weigerde dit. Daardoor kon Lancelot haar redden. Hun geluk duurde slechts kort want in een gevecht tussen Arthur en twee broers van Gawain sneuvelden de twee. Daardoor ontstond een door Gawain gedwongen oorlog tussen Arthur en Lancelot. Arthur liet Guinevere achter bij zijn zwager Mordred toen hij naar Frankrijk overstak. Maar Mordred werd zelf verliefd op Guinevere dat leidde tot de fatale Slag om Camlann waar Arthur dodelijk gewond raakte.

Sir Galahad was een van de Ridders van de Ronde Tafel. Wie zijn ouders waren is niet bekend maar de oude overleveringen zeggen, dat hij de onechte zoon was van Guinevere en Lancelot. Hij was door zijn kinderlijke onschuld en innerlijke goedheid de enige ridder die er in slaagde de Heilige Graal te vinden. Hij werd koning van Sarras, in het Franse departement Ardèche. Toen hij overleed, zo is de overlevering, werd hij met de Graal in de hemel opgenomen. De vier postzegels zijn ontworpen door Yvonne Gilbert, een Britse illustrator van boeken en ontwerper van affiches. Ze werden uitgegeven op 3 september 1985. Tijdens onze vakanties in Engeland en Wales hebben we diverse plaatsen bezocht die zijn omschreven in de legenden over koning Arthur zoals Glastonbury, Cadbury Castle, Winchester, Bolventor en Caerleon. Gelooft u in het bestaan van de Heilige Graal?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Duitse rijk ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)