Iers gebrandschilderd glas in Engeland - Postzegelblog

Iers gebrandschilderd glas in Engeland

0

Als eerste in een jaarlijks terugkerende reeks Ierse postzegels die betrekking hadden op hedendaagse kunst verscheen op 1 september 1969 een groot formaat postzegel met een afbeelding van een gebrandschilderd raam in de Kapel van het Eton College in Engeland. De reeks eindigde in 1976.

De vraag rijst meteen: is gebrandschilderd glas in een eeuwenoude kapel hedendaagse kunst? De kapel van het Eton College, een onafhankelijke school aan de overkant van de Theems tegenover het kasteel van Windsor. De kapel werd gesticht door koning Hendrik VI en werd gebouwd in de laat Gotische stijl, in Groot Brittannië de ‘Perpendicular style’ genoemd.

Eton College was gesticht in het jaar 1440 en de bedoeling was om de kapel twee maal zo lang te maken als het huidige gebouw. De kapel had toen een erg lange naam: ‘Kynge’s College of Our Ladye of Eton besyde Windesore’. Hij stelde voor de religieuze diensten tien Collegepriesters aan geassisteerd door tien aalmoezeniers, tien griffiers en zestien koorknapen. Per dag zouden veertien diensten worden gehouden. De muurschilderingen in de kapel werden vervaardigd door vier meester-schilders waaronder William Baker die acht jaar nodig had om ze in Vlaamse stijl in 1487 te voltooien.

In 1560 werden alle muurschilderingen overgeschilderd met witte kalk op bevel van de nieuwe Protestantse beweging in Engeland. Driehonderd jaar later, in 1847, werden ze herontdekt en in 1923 schoongemaakt en gerestaureerd. In de Tweede Wereldoorlog werd bijna al het glas in de ramen van de kapel verbrijzeld door een Duitse bom die in december 1940 op de nabijgelegen Upper School was gevallen. De school lag op de vliegroute van Duitse bommenwerpers die trachtten een fabriek te Slough te vernietigen die onderdelen voor jachtvliegtuigen produceerde en de vliegtuigfabrieken bij het vlakbij Slough gelegen Langley.

Na de oorlog werd met de restauratie van de kapel begonnen. Al het glas van het Oostelijke Raam, de ‘East Window’ moest worden vervangen. De Ierse kunstenares Eva Sydney Hone, beter bekend als Evie Hone, werd uitgenodigd om het raam van de kapel opnieuw te ontwerpen en te voorzien van glas-in-lood. Zij had zich bewezen door het vervaardigen van het glas-in-loodraam ‘My Four Green Fields’, waarbij de vier Ierse provincies werden verbeeld. Dit raam was in 1939 gereedgekomen in opdracht van het Ierse Ministerie voor Industrie en Handel voor de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. De ontwerpen voor de ramen aan weerszijden van de kapel zijn van kunstenaar John Piper en zijn uitgevoerd in glas-in-lood vervaardigd door Britse kunstenaar Patrick Reyntiens. De twee kunstenaars werkten 35 jaar samen. De onderwerpen zijn onderverdeeld in de ‘vier wonderen’ van Jezus aan de noordkant en de ‘vier gelijkenissen’ aan de zuidkant. De wonderen zijn: de wonderbaarlijke visvangst, het voeden van de vijfduizend gelovigen, het bedwingen van de wateren en het opwekken van Lazarus. De gelijkenissen zijn: het licht onder een korenmaat, het huis gebouwd op de rots, het verloren schaap en de zaaier.

Het glas-in-loodraam werd vervaardigd tussen 1949 en 1952, heeft twee onderwerpen en werd in de lente van 1952 geplaatst. Het onderste deel toont het laatste avondmaal en het bovenste deel de kruisiging. Een van haar voorvaderen, Galyon Hone, was in dienst van koning Henry VI als glazenier en heeft hoogstwaarschijnlijk meegewerkt aan de oorspronkelijke glas-in-loodramen bij de bouw van de kapel van Eton College. Helaas was de druktechniek die is toegepast voor de aanmaak van de postzegel, fotogravure, niet perfect, zodat het beeld wat ‘vlekkerig’ overkomt. De postzegel werd gedrukt in een oplage van 2½ miljoen stuks door de ‘Revenu Stamping Branch’ te Dublin, een overheidsdrukkerij en uitgegeven op 1 september 1969.

Op één postzegel komt een afwijking voor van het cijfer 1 van het jaartal 1894. Dit cijfer heeft een kortere poot dan de die van de andere zegels in het vel, te vinden in positie 11. Deze afwijking is te zien op de eerste dag maximumkaart waarop één postzegel is geplakt.

De glas-in-lood kunstenares Evie Hone werd geboren op 22 april 1894 in Roebuck Grove, Dublin. Op de foto is zij te zien in haar studio te Rathfarnham eveneens te Dublin. De foto is uit 1952 en gepubliceerd in het landelijke dagblad ‘The Irish Times’. Evie was lid van de Royal Hibernian Academy. Veel van haar werken zijn te vinden in kerken in Ierland en Engeland. Zelf hebben we tijdens een van onze vakanties in Cumbria een prachtig glas-in-loodraam gezien in Lanercost Priory, deels een ruïne, maar de helft van de kerk nog volledig in gebruik. Het is een door Evie vervaardigd raam ter herdenking van Lady Cecilia Maude Roberts die leefde van 1868 tot 1947, dochter van de 9de Earl of Carlisle. Evie Horne overleed op 13 maart 1955, drie jaar na het voltooien van haar meesterwerk, het enorme raam in de Eton College Chapel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Religie Schilderkunst Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)