Groot-Brittannië 1984, het ‘College of Arms’ bestaat 500 jaar - Postzegelblog

Groot-Brittannië 1984, het ‘College of Arms’ bestaat 500 jaar

1

In de filatelie is heraldiek een geliefd thematisch verzamelgebied. Vele landen hebben postzegels uitgegeven met daarop afbeeldingen van wapenschilden, eenvoudig en soms erg gecompliceerd. In de laatste categorie vielen de vier postzegels die op 17 januari 1984 in Groot-Brittannië werden uitgegeven.

 

De Britse Post Office had al eerder, zoals in 1939 en in 1951, postzegels uitgegeven in hogere waarden met daarin een afbeelding van het wapen van het koninkrijk Groot-Brittannië en het  zogenoemde Koningswapen zoals is te zien op de zegel van £1.

Op de prentkaart is te zien dat de vormgeving van het wapen en met name de leeuw, de eenhoorn en andere ornamenten niet altijd gelijk is. Deze vrijheid geldt niet voor het wapenschild zelf dat nauwkeurig is omschreven in de archieven van het ‘College of Arms’ in Londen.

Deze omschrijvingen, die wettelijk zijn vastgesteld, gelden uiteraard ook voor de munten die door Groot-Brittannië worden geslagen. Zoals in bovenstaand voorbeeld van een munt van een pond uit 2008. Ook hier zijn verschillen te zien in de ornamenten, de leeuw en de eenhoorn. Rondom het wapenschild en deels bedekt door de poten van de leeuw, het schild zelf en de poten van de eenhoorn, is het onderscheidingsteken afgebeeld van de Orde van de Kousenband. Daarin de vermelding: Honi soit qui mal y pense, een in het oud-Frans gestelde spreuk. Vertaald: Schande aan hem die er kwaad van denkt. Alleen het eerste woordje is eigenlijk onjuist. Dit had oorspronkelijk moeten zijn: Honny. In het moderne Frans: Honni. Maar dat is nooit verbeterd. Op het lint onder het wapenschild de woorden: Dieu et mon droit, vertaald: God en mijn recht. Dit motto werd voor het eerst gebruikt door koning Richard I tijdens een veldslag. Het motto is later overgenomen door koning Henry V en sindsdien gebleven.

De eerste postzegel van de serie van vier stuks, ontworpen door Jeffery Matthews, laat het wapen zien van het ‘College of Arms’ gevestigd in Londen aan de Queen Victoria Street. Het werd opgericht op 2 maart 1484 door koning Richard III van Engeland, Mary I van Engeland en Philips II van Spanje. Soms wordt het instituut ook wel ‘College of Heralds’, herauten, genoemd. Het College heeft de opdracht tot het reguleren, het opnemen en verlenen van de heraldiek, de stambomen en de wapenschilden voor Engeland, Wales, Noord Ierland en enkele landen van het Gemenebest. Niet voor Schotland.

Door het College werd bij de eerste dag van uitgifte van de vier postzegels een speciaal stempel gebruikt. Hierin de afbeelding van een vuurvogel. De vermelding EC4 na London in het stempel is de postcode die aangeeft dat het kantoor van het College of Arms te vinden is in Londen. Het is in het zuidwestelijke deel van het centrum, de City, van Londen.

Koning Richard III was de oprichter van het College of Arms en zijn wapen is afgebeeld op de postzegel van 20½p. Hij werd geboren op 2 oktober 1452 in Fotheringhay Castle in Northamptonshire in midden Engeland.

Voor de eerste dag van uitgifte van de serie postzegels werd een bijzonder poststempel gebruikt. Daarin is Fotheringhay Castle genoemd maar ter plekke, vlak bij de River Nene en het Castle Farm Guest House is alleen nog een heuveltje te zien waarop het kasteel heeft gestaan. Verder enkele restanten van de fundamenten van het kasteel waaromheen een hekwerk is geplaatst.

Dan de postzegel van 28p. Hierop is het wapen afgebeeld van de Earl Marshal. De Earl Marshal of Graaf Maarschalk is een erfelijke ridderlijke titel voor een koninklijke ambtenaar. Hij is de achtste in belangrijkheid van de Grootofficieren van de Staat in het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig is de Earl Marshal verantwoordelijk voor belangrijke ceremoniële staatsaangelegenheden zoals de kroning van een nieuwe vorst of een staatsbegrafenis. Hij is verder toezichthouder op het College of Arms.

Als laatste een postzegel met een afbeelding van het wapen van The City of London. Dit wapen is nooit officieel toegekend aan de stad maar indertijd wel opgenomen in de registers van het College of Arms. Echter alleen als wapenschild, dus zonder de helm en de dragers, de draken. Op 30 april 1957 is het geheel opgenomen in de registers. Op het schild staat het rode kruis van St Joris. Het eerste wapen van Londen uit de 14de eeuw had als dragers twee leeuwen, maar in 1633 zijn de leeuwen vervangen door twee draken. Waarom de leeuwen zijn gewijzigd in draken is niet bekend, maar waarschijnlijk is het een combinatie van het kruis in het schild en het verhaal van de drakendoder St Joris, de patroonheilige van Engeland. Het motto Domine dirige nos betekent: Heer, leid ons.

Vrijwel elke stad in Groot-Brittannië heeft een stadswapen. Zoals het wapen van Edinburgh. Dit wapen komt niet voor in de registers van het College of Arms omdat de stad in Schotland ligt. Het wapen werd voor het eerst toegepast in 1732 en geregistreerd door Lord Lyon King of Arms. Het kasteel in het wapenschild stelt symbolisch het kasteel van Edinburgh voor. Het anker boven het wapen is van Lord Provost als Admiraal van de Firth of Forth, de monding van een aantal samenkomende Schotse rivieren die uitmondt in de Noordzee. De vrouw symboliseert het ‘kasteel van de maagden’ zoals het kasteel van Edinburgh ook wel wordt genoemd. In tijden van onrust en oorlog vonden edelvrouwen en prinsessen in het kasteel bescherming. De hinde verwijst naar de beschermheilige van de stad St Giles. Het motto Nisi dominus frustra betekent: Zonder de Heer is alles vergeefs. Pas in 1975 werd het wapen van Edinburgh zoals het er nu uitziet geaccepteerd en geregistreerd.

Ook edellieden in Engeland, Wales en Noord Ierland hebben een geregistreerd wapen bij het College of Arms. Voorbeelden daarvan zijn te zien op de twee postzegels uitgegeven in Bermuda in 1984. De zegel van 40 cents met het wapen van het de Duke of Devonshire. De titel van Hertog van Devonshire werd in 1694 verleend door Willem III aan William Cavendish, 4de Graaf van Devonshire. De huidige Duke of Devonshire heeft een prachtig landhuis, Chatsworth House, bij Bakewell in Derbyshire, dat te bezichtigen is.

Beroemd vanwege de keizerfontein en de trap waterval, de cascade, en niet te vergeten de viooldeur in de muziek-kamer. Een trompe l’oeil geschilderd in 1723 door Jan van der Vaardt. De viool lijkt zo van de deur afgehaald te kunnen worden.

Op de postzegel van 12 cents het wapen van de 1ste Graaf van Southampton, Thomas Wriothesley. Het wapen werd in februari 1547 aan hem verleend. Het waren dus geen wapens van het graafschap Devonshire en de stad Southampton. Honderden postzegels en stempelafdrukken bestaan met afbeeldingen van wapenschilden. Vele mogelijkheden om een mooie verzameling op te bouwen en een bron van geschiedenis om kennis te vergaren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen Heraldiek Koningshuizen Paleizen WapensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Cees op 13 oktober 2018 om 11:24

    De heer Clive Cheesman, medewerker van Richmond Herald deelde mij mede, dat de vier vogels in het wapen van het College of Arms duiven zijn. Zij zijn het symbool voor boodschappers die goede berichten brengen en vrede verkondigen. Dit is vermeld op een bladzijde van een boek over ‘Heralds of England’ in 1967 geschreven door Sir Anthony Wagner.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)