50 jaar Verkeerspolitie 1962 -2012 - Postzegelblog

50 jaar Verkeerspolitie 1962 -2012

18

50 jaar geleden kreeg Kees Vogel de opdracht om een landelijke verkeersdienst op te zetten en uit te bouwen. Deze eervolle opdracht was het gevolg van een ministeriële beslissing om de sterk toegenomen verkeersonveiligheid op het doorgaande wegennet op landelijk niveau krachtdadig aan te pakken.

Ontwikkeling verkeerstoezicht en verkeersbegeleiding

Halverwege de afgelopen 50 jaar vertelt Kees Vogel (oud-Commandant van de Algemene Verkeers-dienst) in 1987 het volgende. Na een stormachtig begin, waarbij de jonge dienst niet alleen waar moest maken dat zij in staat was aan de verwachtingen van de Minister te voldoen, maar zich tevens een plaats moest veroveren binnen het vaderlandse politiebestel, kwam de tijd van consolidatie. Het verkeer kwam geleidelijk in een minder emotioneel vaarwater. De auto was gemeengoed geworden en de weggebruikers hadden leren leven met de consequenties van de moderne mobiliteit. Daarnaast bleek een goed overleg met de wegbeheerder in de loop der jaren te leiden tot veiligheidsbeïnvloedende maatregelen die een gunstig effect sorteerden.

Ook andere taken

Andere zaken eisten de aandacht van zowel de politiek als van de uitvoerende politiediensten, bestrijding van terreur, het omgaan met kapingen en gijzelingen, de criminaliteit en het sterk toenemende geweld vroegen steeds meer aandacht. Deze periode van afnemende belangstelling voor het verkeer heeft bij de Algemene Verkeersdienst tot interne spanningen geleid, die wij echter hebben overwonnen. De landelijke dienst heeft zich aangepast en sluit een periode af waarop wij allen met trots en een beetje weemoed kunnen terugzien. Het in het begin van de jaren tachtig ingezette beleid begint inmiddels vruchten af te werpen.
Naast de uitbouw van de Ondersteuningsgroep tot een hooggekwalificeerd facilitair bedrijf ten behoeve van rijks- en gemeentepolitie zijn de contouren van een nationaal politiecommunicatie-systeem inmiddels duidelijk zichtbaar. Het was te verwachten dat het destijds in de AVD-organisatie opgenomen verbindingscentrum hierin een belangrijke rol zal kunnen vervullen.

Projectmatige aanpak

Ook met betrekking tot de verkeerstaak op het hoofdwegennet worden gedachten ontwikkeld om te komen tot een meer projectmatige aanpak, waarbij de activiteiten mede gericht zijn op de kwaliteit van de bestuurders en voertuigen, alsmede op de wijze van vervoer van personen en goederen. Ook op dit terrein zal het accent gaan liggen op het verlenen van faciliteiten aan de competente politie-korpsen en andere diensten.

Man met visie

Kees Vogel, toenmalig Commandant van de AVD was ervan overtuigd dat ‘zijn’ Algemene Verkeersdienst met vertrouwen aan de volgende 25 jaar kon beginnen en in staat zou zijn een waardevolle bijdrage te leveren aan een goed functioneren van de politie als geheel. Omdat ikzelf gedurende veertig jaar, met een trots gevoel, mijn steentje heb kunnen bijdragen in de zich snel ontwikkelende organisatie, kan ik iedereen verzekeren dat hij dat goed gezien had.

Een persoonlijke postzegel

Kortgeleden was ik nog bij Kees op bezoek. Binnenkort bereikt hij de respectabele leeftijd van 84 jaar. We hadden een mooie en heel gezellige middag. We spraken veel over het verleden, maar ook over het heden. Op een gegeven moment had hij het ineens enthousiast over mijn hobby. Daardoor kreeg ik het idee, ook al ben ik een ‘fietslatelist’, nu een keer een heel bijzondere persoonlijke postzegel te maken waarop de allereerste Porsche-cabrio, de surveillanceauto uit de begintijd van de AVD is afgebeeld (voor de kenner een 356-er), waarin Kees Vogel ook zelf nog heeft gesurveilleerd in de periode dat er nog sprake was van de Sectie Bijzondere Verkeerstaken. Het eerste velletje met de herinneringszegels heb ik Kees inmiddels overhandigd. Hij vindt het bijzonder leuk!

De Telegraaf

Op zaterdag 7 januari 2012 verscheen een artikel in de Telegraaf over 50 jaar snelwegpolitie. De initiatiefnemer, Lex Goumare, van de site: http://rijkspolitie.info en zijn adviseurs hebben medewerking verleend door de krant en de oprichter en oud-commandant van de Algemene Verkeersdienst (AVD), Kees Vogel, met elkaar in contact te brengen. In het betreffende artikel wordt melding gemaakt van het initiatief en de missie om de herinnering aan het cultureel erfgoed van de AVD in leven te houden.

Oproep aan u!

In aansluiting op genoemd artikel vraag ik u contact op te nemen (06-5 33 33 528) als u in het bezit
bent van zaken die verband houden met de AVD. Dat kunnen zijn: negatieven, dia’s, artikelen in de pers, interne documenten uit de tijd, attributen zoals bij voorbeeld wapenschildjes van de AVD, een schrijfplank of horloge uit die tijd en zeker ook fotoprints.

Groet van de ‘Fietslatelist’ en oud-AVD-er.

Belangstelling voor deze persoonlijke postzegel? Mail dan even: jnvantel@casema.nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Tags bij dit artikel

Reacties (18) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 27 februari 2012 om 08:10

  De eerste reactie in mijn mailbox:
  Superleuke actie en oproep! Dankjewel..

 • Jan van Tellingen op 27 februari 2012 om 08:56

  (in mijn mailbox) Beste Jan,

  Een geweldige postzegel, een leuk stuk over de AVD.

  Ik heb het zonet op het lijstje gezet voor vermelding in de volgende DIGITALEX. Daarmee bereikt het tóch weer ruim 600 AVD-enthousiastelingen.
  Leuk leuk leuk allemaal.

  Hartelijke groeten, Lex Goumare,

  AVD-archivaris.

 • toon op 27 februari 2012 om 10:14

  Prima Jan! En dit is meteen een oproep aan alle politiefunctionarissen om ook te beginnen met het verzamelen van postzegels. Een hobby die rust geeft in een toch al jachtig leven!

 • Gerko op 27 februari 2012 om 12:23

  Gezien je verleden zij deze autopostzegel je vergeven Jan ! Leuk artikel weer.

 • Jan van Tellingen op 27 februari 2012 om 13:15

  @ Toon, Inderdaad alle (ex)politie-ambtenaren kunnen door dit artikel worden getriggerd om aan een postzegelverzameling te beginnen. Laat het ook maar gebeuren !!
  @ Gerko, Als fietslatelist ‘moest’ ik dit snelle uitstapje maken :-). Ik moet ook zeggen dat het me reuze goed bevallen is. Verandering van spijt ! :-)

 • Jan van Tellingen op 27 februari 2012 om 13:19

  (uit mijn mailbox)Hallo Jan van Tellingen. Prachtig artikel over de AVD op Postzzgelblog! Ik zelf ben vanaf oktober 1978 tot het samengaan met de Gemeentepolitie 1994, executief vrijwil-liger geweest bij de Rijkspolitie.
  Het pittoreske Rozenburg ZH, was nl. een gemeente die Rijkspolitie had.
  De Landgroep Rozenburg onder district Dordrecht. Een prachtige tijd was dat.
  Op 1 januari 2012 ben ik op 70 jarige leeftijd gestopt met het politiewerk.
  Nu de persoonlijke postzegels. Interes-sant velletje met die zegels.

  Groeten: Jan Oosterboer, Rozenburg ZH.

 • willem hogendoorn op 27 februari 2012 om 16:48

  Leuk artikel Jan! Als politiefilatelist heb ik natuurlijk al een velletjebij je besteld. De betaling is overgemaakt. Geen probleem dat je het velletje vouwt. Ik haal de zegels toch los. Succes met je bezigheden. Willem

 • Jan van Tellingen op 27 februari 2012 om 18:41

  (in mijn mailbox) Hoi Jan,

  Kees en ik vinden jouw verzameling geweldig! En alle info ook …

  Groet, Marion

 • Cor Lindgreen op 27 februari 2012 om 20:15

  Geweldig dat artikel over de verkeerspolitie. Was er vroeger ook niet een rijwielbrigade bij de politie.Daar een postzegel van zou helemaal in jouw straatje passen.Als afbeelding b.v. een Fongers fiets.Materiaal dat gezocht wordt voor de verkeerspolitie zouden bekeuringen kunnen zijn.(Dit is als grapje bedoeld.niet echt een dijenkletser!) Ik zal conform de aanwijzing zeer zeker een velletje van deze bijzondere ze4gel bestellen.Nogmaals mijn compliment voor het artikel. Vr.gr.Cor Lindgreen

 • Jan van Tellingen op 27 februari 2012 om 20:45

  @ Willem, je bent de eerste die een gestempelde Verkeerspolitie postzegel ontvangt. Mooie aanvulling op jou collectie.
  @ Cor, ik zal eens bij Willem in zijn artikelen ‘neuzen’ of hij ook fietsen heeft :-)

 • Ton Wammes op 27 februari 2012 om 21:01

  Prachtig artikel, waarin een oud medewerker van een dienst zijn volle respect en waardering uitspreekt voor het levenswerk van een superieur.
  Waar vind je dit nog in de huidige tijd?
  Tevens blijkt hieruit dat de schrijver van het artikel altijd met vol overgave en plezier zijn werk heeft gedaan.

 • Jan van Tellingen op 27 februari 2012 om 22:14

  (in mijn mailbox)
  Dag Jan

  Ik heb jouw artikelen bij KLPD-nieuws op de VVG-website geplaatst. Ik stuur je mail ook door naar Arie Honders. Mogelijk is het ook leuk voor intranet klpd voor de werkende collega’s.

  Erg leuke actie.

  Met hartelijke groet
  Kees Drost, Vereniging van Gepensioneerden KLPD

 • willem hogendoorn op 28 februari 2012 om 14:59

  @ Jan: Ik heb het velletje ontvangen. In “het echt” ziet de zegel er nog mooier uit dan op dit blog. Ook de afstempeling van Post-NL was goed, dus ik ben een tevreden politiefilatelist

 • Jan van Tellingen op 28 februari 2012 om 19:43

  @ Willem, hartstikke leuk om te lezen ! Een mooie toevoeging aan je collectie dus.

 • Hans van den Berg op 7 maart 2012 om 13:17

  Kan het nog lelijker? Is al dat wit, “functioneel” wit?
  Was pas op een tentoonstelling in Indonesie waar inzendingen met de officiele (!!!) persoonlijke postzegels van Nederland werden verwijderd of werd gevraagd de betreffende zegels uit de tentoonstelling te halen omdat ze niet algemeen verkrijgbaar zijn (behalve tegen extra adm/verzendkosten via postnl!). postnl verpest zo voor ons het plezier van verzamelen.

 • Jan van Tellingen op 7 maart 2012 om 13:35

  @Hans, als dit je manier is om ons te laten weten dat je in Indonesie bent geweest, dan ……… :-(

 • Jacqueline van der Pas op 7 maart 2012 om 14:09

  @Jan, als ik de zegel bekijk, is het eerste dat in me opkomt: “Een doorkijkje naar vervlogen tijden”. En dat vind ik prachtig aansluiten bij de reden waarom jij de zegel maakte. Mooi!!

 • Jan van Tellingen op 7 maart 2012 om 17:00

  @Jacqueline,wat een mirakels mooie doordachte visie op het ‘ontwerp’. Je hebt helemaal gelijk, want ik moet gaan bijbestellen !

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)