Veel beweging in & discussie over de diversiteit van de post - Postzegelblog

Veel beweging in & discussie over de diversiteit van de post

7

De filatelist in Nederland houdt zich hoofdzakelijk bezig met postzegels van PostNL. Daarin zijn wel ‘belangstellingsvarianten’ te onderscheiden, waarvoor (nog) een gering aantal verzamelaars op dit moment interesse tonen. Het gaat hierbij over de postzegelemissies van alternatieve postbezorgers, die als particulier post- en koeriersbedrijf regionaal of landelijk dekkend actief zijn. In deze bijdrage aandacht voor drie bedrijven die post bezorgen in het noorden, het oosten en landelijk.

Alternatieve/particuliere postbezorgers

Het aantal alternatieve, particuliere en regionale postbezorgers als collega’s en/of concurrenten van PostNL blijkt in ons land veel groter te zijn, dan ik kon vermoeden. Door de verkregen tips vraag ik uw aandacht voor een drietal particuliere regionaal en redelijk nationaal opererende postbedrijven.
Een aantal regionale postbezorgers (door fusies afname in aantal, maar groei in bezorggebied-omvang) blijkt alternatieve postzegels uit te geven, soms al meerdere jaren aaneen.

1) FRLPost (Friesland Post) in Leeuwarden.

In de loop der jaren heeft FRLPost (soms door gefuseerde voorlopers van het bedrijf o.a. RegioPost Kollum) meerdere zelfklevende postzegelemissies per jaar uitgegeven. In recente jaren in de vorm van het pompeblêd, die naar de zeven bladeren van de waterlelie van de Friese vlag verwijst.

2) MSG (Makes Sending Great / Machtig Snel Geleverd) in Enschede.

2016

2017

Het Twentse bedrijf bezit inmiddels ook vestigingen in Stadskanaal en Eindhoven. De postzegels worden door Synergon Druk & Print in Winschoten gedrukt.
Gresbo post, regio Veluwe, gebruikt dezelfde postzegelafbeeldingen als MSG, maar met eigen naamsvermelding op de postzegels.

3) Business Post

BusinessPost bezorgt poststukken vanuit diverse regionale postpunten in alle postcodegebieden van ons land. De Business Post-postzegels bezitten alle dezelfde afbeeldingen.

Zoekt u ook mee?

Ongetwijfeld zijn er nog meer regionaal opererende postbedrijven (bijvoorbeeld in het zuiden, westen en centrum van ons land), die ook postzegels uitgeven. Mocht u daar weet van hebben dan stel ik een mailtje met daarin tekstuele en visuele info bijzonder op prijs.

Postzegelblog heeft al eens eerder aandacht aan de regionale postbezorgers besteed. Zie daarvoor Post-monopolie onder druk door stadspost en regiopost van 15 mei 2011.

Porto verhogingen bij PostNL

Naast de afname van het verzenden van post door de particulieren, krijgt PostNL ook steeds meer last van de concurrentie van particuliere vervoerders van post en pakketten. Vermindering van de poststroom gaat gepaard met portoverhogingen van PostNL.
Vanaf 2010 is de vermelding van de frankeerwaarde op de postzegel afgeschaft. De sorteerhaak heeft deze functie overgenomen. Het voordeel van de invoering van de haak is dat bij iedere prijsverhoging niet steeds postzegels gedrukt behoeven te worden.

Aan de sorteerhaak is uiteraard wel een frankeerwaarde gekoppeld, die per jaar steeds in hoogte verandert. Voor de Decemberzegels gelden per jaar ook prijsverhogingen. De frankeerwaarden tussen haken hebben betrekking op poststukken tot 20 gram voor een normale frankering.

Toch kan iedereen op dit moment nog wel goedkoop zijn kerst- en nieuwjaarskaarten ruimschoots onder de frankeerwaardeprijs van PostNL (nu 0,73 euro) en die van Sandd (nu 0,50 euro) versturen als men de postzegels uit de Decembervelletjes van de eigen postzegelcollectie ervoor gebruikt. Voor Sandd-vervoer zijn de jaren 2010/2012 aantrekkelijk en voor PostNL de periode 2010/2016.

Discutabele verschillen bij PostNL (voor een leek)

Om het versturen van post van particulieren (zoal voor u en ik) voor PostNL kostendekkend in stand te houden, is per jaar een porto verhoging van acht procent noodzakelijk. Een porto verhoging voor zakelijke klanten (zakenleven) is aanmerkelijk geringer (vier keer zo klein). Oorzaak van dit verschil? Particuliere post dient vijf keer per week bezorgd te worden, terwijl zakelijke post maar twee keer per week bezorgd dient te worden volgens de Europese regelgeving.

Wat kunnen we op termijn verwachten?

Een fusie van de twee branchegenoten PostNL en Sandd over een paar jaar? Er is al eerder over een samengaan van beide postbedrijven gesproken, maar toen prevaleerde nog het begrip concurrentie. De creatieve vindingrijkheid van Sandd door het uitgeven van eigen postzegels en het rondbrengen van post voor particulieren aanmerkelijk goedkoper als PostNL te kunnen uitvoeren, hangt de vlag er op dit moment geheel anders bij.
Er zal nog heel veel strijd, discussie en overleg tijdens de al maar meer krimpende postmarkt aan vooraf moeten gaan.

Afbeeldingen: B. Hylkema, sandd.nl, post.frl. msg.eu, businesspost.nu, merenpost.nl, 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 10 december 2017 om 09:11

  Een groot probleem met de postzegeluitgiftes van de regionale of quasi-nationale privé-postbezorgers, is m.i. dat er geen controle is op de oplages. Het zijn vaak best wel mooie en interessante zegels, en ze zullen ongetwijfeld verzameld worden. Maar als zo’n velletje kerkuilen van Friesland Post door de grote vraag een zekere handelswaarde gaat krijgen, dan is er niemand die weet of FRL Post niet vrolijk velletjes gaat bijdrukken, want daarmee valt dan een mooie cent mee te pikken. En misschien kunnen ze dan gelijk ook een stuk of 10 velletjes laten bijdrukken met een kopstaand paartje, of een “plaatfout”, die natuurlijk meteen héél duur moet worden.
  Een tweede bezwaar is de hoeveelheid zegels die moet worden bijgehouden en de kostprijs van dat alles. Mijn collectie Benelux beslaat nu al bijna 50 dikke albums. Gestempeld zullen die zegels onvindbaar zijn, dus wie ze wil hebben, zal alles “postfris” moeten aanschaffen, wellicht via abonnement. Dan heb je in NL of BE gelijk 10 of 20 of 50 keer een paar honderd euro per jaar te besteden. Hallo zeg!
  En wie zal daarvan een catalogus opstellen? En hoe zullen de prijsnoteringen bepaald worden? Overigens zal die catalogus meteen al een knoert van een boek moeten worden, gezien de massa uitgiftes.
  Mooie zegels, en wie ze wil verzamelen moet het voor mij niet laten. Maar ik laat mijn collectie ophouden in ± 2005, want daarmee heb ik mijn bordje al meer dan vol.

 • aadb op 10 december 2017 om 20:11

  Toch kan iedereen op dit moment nog wel goedkoop zijn kerst- en nieuwjaarskaarten ruimschoots onder de frankeerwaardeprijs van PostNL (nu 0,73 euro) en die van Sandd (nu 0,50 euro) versturen als men de postzegels uit de Decembervelletjes van de eigen postzegelcollectie ervoor gebruikt.?????????????????? Voor Sandd-vervoer zijn de jaren 2010/2012 aantrekkelijk en voor PostNL de periode 2010/2016.IK begrijp hier dus niets van eigen zegels uit je collectie gebruiken voor Sandd??Al met al onder schrijf ik de bijdrage van Patrick waarbij opgemerkt dat het uitgeven van postzegels niet zo,n kunst is kijk eens wat er al op het gebied van stadspost is uitgekomen Scheveningen met de Tour de France en Apeldoorn met voetbal en nog vele honderden zegels en velletjes .IK snap sowieso niet waar men mee bezig is de gemiddelde Nederlander verstuurt misschien 20 kaarten per jaar dat scheelt dus 20x 0,23 +4,60 om daar nu op postzegelblog de kolommen mee te vullen en Sandd een stukje gratis reclame te geven onder de noemer nieuws geeft te denken ..Creatieve vinding lees ik door het uitgeven van postzegels door Sandd valt in de categorie Pestzegels die niets bijdrage aan de filatelie maar juist een ondergraving is van onze hobby.Natuurlijk kan je verzamelen wat je wil en kan je je euro,s uitgeven aan van alles en nog wat maar om een punt te maken dat je je post via Sand gaat versturen om een paar dubbeltjes goedkoper uit te zijn daar begrijp ik niets van .

 • Pieter op 11 december 2017 om 10:19

  @Aadb: Heb je aandelen bij PostNL?

 • aadb op 11 december 2017 om 11:17

  @Pieter ik heb aandelen gehad van
  Corus-Spijker-Baan-KPN-TNT-en van de automatische koeien melkers dus wat dat betreft blijf ik uit de hoek waandelen immers alle die bedrijven zijn gesneuveld.

 • aadb op 11 december 2017 om 11:35

  Mooi voorbeeld er is een goed draaiende postzegel/munten vereniging met bingo-ruilavonden-bakkie leut-en de leden zijn tevreden en komen er graag .Een goed bestuur en aansluiting bij de bond voor het mooie blad Filatelie kortom een prima zaak .Nu komt een ontevreden lid wat natuurlijk altijd het geval is want bij sommigen is het nooit goed genoeg op het idee ook een clubje te starten met een lagere contributie op jaar basis 4 euro goedkoper en afschaffing van het blad Filatelie en een beperking van het aantal bijeenkomsten want uit eindelijk moeten de euro,s ergens vandaan komen .Via een simpel mailtje naar diverse media krijgt men een gratis kans om de ideeën
  over te brengen met plaatjes en met uitnodigingen gaan sommige bestuurders dan overstag en gaan binnen hun vereniging daar ook reclame voor maken voor de andere club ..Geeft deze bijdrage stof tot nadenken dat is de vraag ?? ik ben benieuwd

 • Willem op 11 december 2017 om 21:54

  Het tarief t/m 250 gram, wordt per 1 januari 2018 t/m 350 gram bij PostNL.

 • Michael op 12 december 2017 om 12:05

  Er bestaat al bijna 40 jaar een vereniging: Studiegroep Particuliere Postbezorging. Deze vereniging geeft een losbladige catalogus uit met alle verschenen postzegels van stadspostdiensten, regionale postbezorgers, kerstpostdiensten (kerken en scoutinggroepen), enz. sinds ongeveer 1970. Elk kwartaal verschijnen er aanvullingsbladen. Ik kreeg onlangs de aanvullingsbladen met de emissies van Sandd.
  Ook is er een overzicht van (bijna) alle lokale postbezorgingsbedrijven die de afgelopen 40-50 jaar hebben bestaan of nog bestaan. Ook is er wel degelijk gelopen post te vinden.
  De contactgegevens staan hier:
  https://www.knbf.nl/verenigingen/speciale-verenigingen

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)