NI Proeven van Port NI 1941 Indische druk zijn geen proeven - Postzegelblog

NI Proeven van Port NI 1941 Indische druk zijn geen proeven

0

In de diverse handboeken en catalogi wordt gesproken over onafgewerkte voorraden. “Ze komen ook als ongetande proeven voor”. Dit verhaal speelt al vanaf proevenboek van Dieten 1966 en is nooit meer gewijzigd. Ook Handboek Postwaarden Kolff 2011 heeft dit verhaal overgenomen. De NVPH idem dito.

Overigens wordt in de NVPH speciaalcatalogus als zodanig alleen de 1, 15, 30 cent en 1 Gld genoemd, maar zijn er dus meer: Dio G. schrijft onder meer dat de bedrukte velranden aangeven, dat het wel authentieke zegels zijn. Niet vals, maar ook geen proeven.

Naar aanleiding van mijn eerder gezonden artikel hierover, alwaar ik het bestaan van deze proeven betwijfel, kreeg ik o.a. het volgende commentaar:

Giel B: Voor mij is het gewoon een ongetande portzegel. Deze kunnen afkomstig zijn van:
– souvenir boekjes; – fiattering vellen van de Dienst zegelwaarden;
– archief materiaal van Kolff; – diefstal in 1945 door Brits Indische troepen uit Postmuseum;
– geconfisqueerd door Republikeinse gezag PTT.
(Rein: ook Indiërs en Republikeinen. Red.)

Giel B: De Indische porten zijn bestemd voor dienst gebruik van de PTT. Er was voor de oorlog al gekozen voor het zelfde model als de bij Enschede gedrukte portzegels. Proefdrukken in andere kleuren waren niet nodig. Daarom werd een voorbeeld vel geaccodeerd en de oplage gedrukt. De republiek moet in 1948 nog in het bezit zijn geweest van grote hoeveelheden van de 7 1/2 cent Enschede druk en de 15 cent Kolff druk, gezien de machinale opdruk Segel 25 sen porto. In mijn collectie heb ik getande en ongetande portzegels, waar vandaan maakt mij niet uit. Wat ik wel leuk vindt is een accodering op de velranden.

Bericht van Rein: modelvellen met of zonder akkoord en datum zijn GEEN proeven. Bij “proeven” is er nog iets niet definitief besloten – kleur, papier, druktechniek etc.

Verder schrijft Rein B op zijn site:
Bijna alle bij Kolff gedrukte zegels zijn ongetand bekend. Zowel uit de periode 1940-45 als 1948-57.
http://www.galeoptix.nl/fila/indonesia/indo_81.htm
Bij de bevrijding en in de woelige periode er na werd het Ned. Ind. Postmuseum te Bandoeng geplunderd [door Indiërs] en ook werden voorraden al dan niet geheel afgewerkte zegels door de Republikijnen meegenomen.
Bataviaasch Nieuwsblad 2 juli 1940

Gelet op de mededelingen van Giel, Rein, en het bericht in het Bataviaasch Nieuwsblad dat de zegels vanuit Enschede naar Kolff werden gestuurd, waren dit dus geen proeven, maar ongetande zegels gereed voor verdere behandeling en uitgifte.

Kolff heeft in beperkte mate een souvenierboekje aangemaakt, waarin de hier o.a de besproken ongetande porten werden geplakt. Dus de onafgewerkten! Conclusie: Van de Indische porten 1941 bestaan geen proeven. Aardigheidje: Nederlands Indië in Kleur, 1941.

https://www.youtube.com/watch?v=etQZUfGL900
Op 16.30u ziet u het opschrift van KOLFF op een gebouw.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)