Genieten van lichtfestivals in donkere tijden - Postzegelblog

Genieten van lichtfestivals in donkere tijden

1

Donkere tijden breken weer aan. Gladde wegen en stoepen. We hebben behoefte aan licht in deze donkere tijden met een hoge inflatie, hoge energierekening, oorlog in Oekraïne en een klimaatcrisis. Wat kan een mens nog verdragen? We hebben licht nodig en een positieve vibe in deze decembermaand. Daar zorgen deze lichtfestivals in diverse steden voor zowel in Nederland maar ook in België. Geniet van deze wandeling naar Gouda, Amsterdam, Emmen, Rhenen, Mechelen en Enkhuizen door een filatelistische bril bekeken.

Gouda bij Kaarslicht op 16 december 2022

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar is het op vrijdag 16 december alweer de 67e editie van Gouda bij Kaarslicht. De organisatie heeft hard gewerkt om het programma voor de dag en de ceremonie samen te stellen. Het is weer een mooi en uitgebreid programma geworden. Vanaf 14.00 uur start in alle 24 locaties het programma, waaronder natuurlijk ook het openingsconcert in de Goudse Schouwburg. Het openingsconcert wordt verzorgd door het Kongbergs Byorkester o.l.v Kjersti Søli en Tomas Carstensen, samen met Stads Harmonie ‘de Pionier’ o.l.v. Dick Verhoef. Nieuw dit jaar zijn de diverse buitenpodia, waaronder Podium Peperstraat. Podium Peperstraat is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van ruim 30 bewoners van de Peperstraat en Westhaven met de organisatie van Gouda bij Kaarslicht.

Vanaf 19.00 uur start het centrale programma bij de boom het traditionele hoogtepunt van Gouda bij kaarslicht. De Markt is dan volledig door kaarslicht verlicht in de huizen en winkels, met als stralend middelpunt ons Gotische stadhuis met achter de ramen 1500 kaarsen. Dit programma is een combinatie van samenzang, muziek, het kerstverhaal en speeches van de kinderburgemeester en burgemeester van Gouda en de (loco-)burgemeester van Kongsberg. De grande finale is natuurlijk de ontsteking van de lichtjes in de boom. Na de ceremonie bij de boom kunt u nog genieten van de programma’s op verschillende locaties tot ongeveer 22.00 uur.

Gouda bij Kaarslicht is de oudste ‘lichtjesavond’ van Nederland en begon in 1956 met het ontsteken van de lichtjes in de eerste kerstboom voor het stadhuis op de derde vrijdag van december. De boom wordt ieder jaar geschonken door de Noorse zusterstad Kongsberg. De Noorse kerstboom is tussen de 20 en 30 meter lang. Duizenden mensen komen bij elkaar en rondom het marktplein gaat al het elektrisch licht een avond lang uit van het middeleeuwse stadhuis, alle huizen en winkels. Alleen brandende kaarsen zijn toegestaan.

Nederland (2015): 60e editie Gouda bij Kaarslicht.

Het evenement wordt ieder jaar door zo’n 20.000 mensen bezocht. Behalve de 50e editie toen ruim dertigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland in 2005 Gouda bij Kaarslicht in Gouda vierden in het bijzijn van koningin Beatrix. Sinds 2008 is de kerstboom versierd met 10.000 leds in plaats van de 200 standaard gloeilampen. Deze led-verlichting verbruikt veel minder energie (800 watt) dan de gloeilampen (5.300 watt). In 2015 werd de 60e editie gevierd met een mooi velletje.

Zie voor het volledige programma: https://goudabijkaarslicht.nl/

 

Amsterdam Light Festival (1 december 2022 – 22 januari 2023)

Het Amsterdam Light Festival (ALF) is een sinds 2012 jaarlijks terugkerend lichtfestival in de binnenstad van Amsterdam. Het vindt plaats rond de jaarwisseling, in de maanden december en januari. Gedurende de festivalperiode zijn specifiek voor de gelegenheid ontworpen lichtkunstwerken en -installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars, designers en architecten tentoongesteld in de stad.

De maanden december 2022 en januari 2023 wordt Amsterdam omgetoverd tot een prachtig openlucht lichtkunstmuseum voor de 11e editie van het Amsterdam Light Festival. Voor deze editie heeft het festival gekozen voor het thema ‘Imagine Beyond’. Met dit thema wil het festival je meenemen naar de wereld van de verbeelding. Verbeelding stelt ons in staat ons de dag van morgen voor te stellen zoals we willen, we kunnen dromen voorbij het hier en nu. Vaar met ons mee langs de verschillende lichtkunstwerken, kijk door de ramen en laat je fantasie de vrije loop. Zijn dat sprekende lampen die je ziet, virtuele bruggen, omhoog-stromend water? De beste manier om van deze lichtkunstwerken te genieten is met een Amsterdam Light Festival rondvaart door de grachten. Vanaf het water heb je een eersteklas uitzicht op de lichtkunst terwijl je ontspannen kunt rondkijken. De bijna 6 km lange Amsterdam Light Festival waterroute is zo uitgestippeld dat je alle kunstwerken in de grachten en op de kade kunt zien. Je kan de gehele route ook goed wandelend afleggen en af en toe uitrusten om te eten.

Nederland (2016): Grachtengordel Amsterdam uit serie 60 jaar Europazegels.

 

Zie voor het volledige programma: https://amsterdamlightfestival.com/nl

 

China Lights Emmen (9 december 2022 – 5 maart 2023)

Een piramide uit Afrika, de Taj Mahal uit India en Vincent van Gogh-schilderijen. Als lichtsculptuur zijn ze van 9 december tot en met 5 maart te bewonderen tijdens het China Lights Festival in het Rensenpark in Emmen. Deze derde editie van het lichtjesfestival, met als thema ‘wereldreis’, belooft grootser dan ooit te worden, zegt Henk Hiddingh, een van de organisatoren. De bouwers van de lichtsculpturen zijn zestien Chinezen uit Sichuan. Aangekomen op 20 oktober. De Chinese kunstenaars zijn in totaal zo’n vijf weken bezig.

China (2019): Sichuan-Tibet-Qinghai highway.

Bezoekers van het lichtjesfestival wacht een anderhalf uur durende reis om de wereld, zodat ze een beetje het Jules Verne-gevoel krijgen. Die van ‘Reis om de wereld in tachtig dagen’. Ze doen Europa, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Afrika aan. Overal staan bijzondere sculpturen en eettentjes met eten uit die werelddelen. “Hamburger en popcorn in Noord-Amerika, taco’s in Midden-Amerika”, legt Hiddingh uit.

Nederland (2003): 150 jaar Vincent van Gogh (1853 – 1890)

In Europa is er bijzondere aandacht voor Vincent van Gogh, omdat volgend jaar 140 jaar geleden is dat de schilder in Drenthe verbleef. De Chinese kunstenaars hebben daarom twee Van Gogh-schilderijen nagemaakt, die straks als kleurrijke lichtsculpturen te bewonderen zijn. In totaal worden er veertig sculpturen neergezet, sommige nieuw en sommige hebben elders ook al dienst gedaan.

De wereld rond in 80 minuten? Dat kan bij China Lights Emmen: https://chinalightsemmen.nl/

 

Ouwehands Dierenpark (Light Nights ‘AquaLuna’, december 2022 – maart 2023)

Als  de maan tevoorschijn komt en de dieren gaan slapen,  komt een magische waterwereld tot leven.  Laat je overspoelen door een wereld vol kleur en prachtige wezens. Een lichtspektakel voor jong en oud.

Nederland (2017): Reuzenpanda’s WuWen en Xing Ya die op 12 april in Nederland arriveerden.

Metershoge lichtkunstwerken voeren je mee naar de diepste geheimen van de waterwereld.  Van kleurrijke koraalriffen, een reuzenhaai en gigantische octopus tot de meest bijzondere waterwezens.  Val van de ene golf van verbazing in de andere door adembenemend entertainment, de spetterende familietheatershow en de horeca specials die je doen watertanden. Light Nights ‘AquaLuna’, een onvergetelijk lichtspektakel en een bijzondere avond uit. Zie https://www.ouwehand.nl/nl/light-nights-aqualuna

 

China Light in Zoo Planckendael (2 december 2022 – 15 januari 2023)

In Mechelen krioelt het deze winter van de insecten. Gigantische exemplaren, die baden in het licht. Vanaf december is er opnieuw een China Light in Planckendael. Voor het eerst sinds 2014 doet Zoo Antwerpen niet mee. Nu de avond steeds vroeger valt, begint het weer te kriebelen om licht in de duisternis te brengen. In Zoo Antwerpen doen ze dat sinds 2014 met een lichtfestival, sinds vorig jaar ook in Planckendael. Dit jaar zijn de Chinese kunstenaars met hun lichtarmaturen opnieuw in Planckendael. ‘Vorig jaar verlichtten de dinosaurussen de winter van de mensen. Nu kunnen ze zich komen verwonderen over insecten en insecteneters. Kleine en grote avonturiers wandelen tijdens Giant bugs and those that eat them (gigantische insecten en zij die ze eten) door een bijenkorf of tussen de poten van een torenhoge spin’, waarschuwt woordvoerder Ilse Segers. ‘Echt iets voor durvers dus. Ga op zoek naar de tarantula of volg de lampjes naar een indrukwekkende bidsprinkhaan. Een unieke kans om op een bijzondere manier kennis te maken met de wondere wereld van insecten.’

België (2022): Zoo Planckendael (persoonlijke zegels) – kaft

De lichtobjecten worden opnieuw gemaakt door de Chinese kunstenaars van China Light Zoo. ‘Een lichtfestival is een manier waarop mensen mekaar geluk en alle goeds wensen op het einde van het jaar. Een mooie, warme boodschap die we deze winter dus ook in Zoo Planckendael willen verderzetten.’ Het lichtfestival opent telkens pas om 18:00 uur, terwijl het park sluit om 16:00 uur. Wie een parkbezoek wil combineren met ‘Giant bugs and those that eat them’, kan intussen wel terecht in restaurant Toepaja, dat open is om iets te eten vóór de mensen die naar het lichtfestival gaan. Daarvoor gaan ze in het gekozen tijdslot naar de hoofdingang van het park, weet de woordvoerster. Geniet ook van warme chocolademelk en smoutebollen.

België (2022): Zoo Planckendael (persoonlijke zegels) – inhoud.

Zie https://www.zooplanckendael.be/nl/giant-bugs-and-those-that-eat-them/

 

Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum (18 december 2022 – 8 januari 2023)

Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in de Nederlandse stad Enkhuizen in de provincie Noord-Holland, waar de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee) in beeld worden gebracht. Het museum bestaat sinds 1948. Het is in 1983 uitgebreid met het buitenmuseum, een terrein waar verschillende buurten van rond de Zuiderzee zijn herbouwd en ambachten worden gedemonstreerd.

Het Binnenmuseum bestaat uit onder andere een schepenhal met dertien echte schepen die op de Zuiderzee hebben gevaren, waaronder drie grote vissersboten en onder meer de boeier Sperwer. Verder zijn er in de andere zalen van het Binnenmuseum tijdelijke en vaste tentoonstellingen te zien die op een of andere manier met de Zuiderzee te maken hebben. Zo zijn er scheepsmodellen, klederdrachten, schilderijen en gebruiksvoorwerpen te zien van het Zuiderzeegebied.

 

 

 

 

 

 

 

Het Buitenmuseum is opgedeeld in vijf verschillende buurten. Centraal staat een dorp, aangelegd naar situaties van dorpen rond de Zuiderzee met voornamelijk authentieke (en enkele gekopieerde) panden uit het voormalig Zuiderzee- en Waddengebied. De verschillende gebieden staan op de plattegrond hiernaast weergegeven. Voor de wijken zijn verschillende oude steden en dorpen aan de Zuiderzee als voorbeeld gebruikt. Veel van de gebouwen in de verschillende wijken komen tevens uit het dorp of de stad die de wijk uitbeeldt. Op het terrein van het Buitenmuseum is een natuurterrein aangelegd, dit begint ter hoogte van de kalkovens. In het natuurgebied is onder andere de contour van een Eendenkooi aangelegd. Herkenbaar is het kooibos, de kooiplas, vier vangpijpen en een kooihuisje. De overige kenmerkende elementen zoals de schermen, de vanghokken etc. zijn bij de bouw van het Buitenmuseum nooit in en rondom de kooi aangelegd.

Kom je van 18 december 2022 t/m 8 januari 2023 verwonderen tijdens de vierde editie van Zuiderzeelicht: Toen de zee van ijs was. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes van het buitenmuseum en laat je meeslepen door het ontroerende verhaal over hoop, liefde en verlies. Kijk wat zich achter de ramen van de huisjes afspeelt en volg de bewoners van Durgerdam op hun zoektocht naar de verdwenen ijsvissers. Een winterse beleving via licht, beeld en geluid voor jong en oud.

Zuiderzeelicht is te bezoeken van zondag 18 december 2022 t/m zondag 8 januari 2023 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari. Tickets zijn uitsluitend online verkrijgbaar. De wandeling duurt ongeveer een uur. Een gedeelte bestaat uit onverharde paden, dus trek stevige schoenen aan en vergeet niet om je warm aan te kleden. De ingang en parkeerplaats van Zuiderzeelicht bevinden zich aan de Kooizandweg in Enkhuizen.

Zie: https://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/zuiderzeelicht

 

Meer info:

Eerdere blogs ‘Kersttradities’: https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België China Volksrepubliek China vóór 1949 Kerst Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)