Eén druppel inkt…. - Postzegelblog

Eén druppel inkt….

1

….kan miljoenen aan het denken zetten. Het is een bekende uitspraak van George Gordon Byron (beter bekend als Lord Byron), (1788-1824). Hij was een Engels romantisch schrijver en dichter.

Zijn meesterwerk was Childe Harold’s Pilgrimage, een verhalend gedicht waar hij in 1812 aan begon naar aanleiding van zijn avontuurlijke reizen in Zuid-Europa. Hij stierf in Griekenland tijdens de vrijheidsoorlog tegen de Turken ten gevolge van een moeraskoortsaanval.

Een inspirerende uitspraak, maar wat moet je ermee als je als kind nog nooit een druppel inkt en laat staan pen en papier bij de hand hebt gehad. Dan zet je niet zo snel miljoenen aan het denken. Lezen en schrijven, dat weten we allemaal, zijn rechten van het kind, maar dit blijkt vaak een loze kreet.
De Verenigde Naties brachten in 2014 drie postzegels uit met als titel Education First/L’éducation Avant Tout/Onderwijs Eerst. Hieronder één van hen, in de vorm van een boekenlegger.

Onderstaand blokje van Palestina uit 2014, uitgegeven bij gelegenheid van de Nationale Lees-campagne in de Palestijnse Staat, draagt de duidelijke boodschap: Met woorden overwinnen wij muren.

In 2020 gaf Bosnië Hercegovina deze zegel uit ter gelegenheid van de Dag van het Kinderboek. Zo kan het ook.

Op 15 oktober 2004 verscheen onderstaande zegel van de Verenigde Naties met als titel ‘Books-Not-Guns’. Hij werd gepresenteerd door de VN-ambassadeur en acteur Michael Douglas met de volgende woorden. ‘De verspreiding van lichte wapens heeft kinderen de kans ontnomen om naar school te gaan, buiten te spelen en een veilige opvoeding te krijgen onder bescherming van ouderen. Het maakt ze tot instrumenten van de oorlog.’

Het eiland Man staat bekend om zijn zomerfestivals waar bezoekers kunnen genieten van de Keltische erfenis en tradities op het gebied van cultuur en kunst. Zo ook het ‘Manx Litfest’ (afkorting van literatuur – festival), dat sinds 2012 wordt gehouden in het Erin Arts Centre. De afgebeelde lezer staat voor alle auteurs, dichters en lezers uit heel Groot Brittannië die tijdens deze zesdaagse literatuur-happening aanwezig zijn en tevens kunnen genieten van workshops op literair gebied.

De Caïro International Book Fair is de grootste en oudste internationale boekenbeurs in de Arabische wereld die ieder jaar eind januari wordt gehouden in Caïro, Egypte. De beurs trekt ieder jaar gedurende drie weken zo’n twee miljoen bezoekers.

De Vredesprijs van de Duitse Boekhandel, ieder jaar toegekend tijdens de Frankfurter Buchmesse, ging in 2005 naar de Turkse schrijver Orhan Pamuk voor zijn roman Sneeuw. Zoals in al zijn romans doet hij hierin een poging een brug te slaan tussen oost en west, islam en christendom, traditie en moderniteit. Dit wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. In 2006 ontving hij de Nobelprijs voor literatuur.

Postzegelboekje Canada (2015) van de Canada Post Community Foundation ten bate van kinderhulp.

Een prachtig velletje uit 2015 met daarop vermeld persoonlijke brieven van vijf grote Nederlanders, te weten Vincent van Gogh, Leo Vroman, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Erasmus en Christiaan Huygens. Met uitzondering van Leo Vroman was dit voor hen de enige manier van communicatie. Een mooi eerbetoon.

Op 25 november 2021 bracht Canada Post een zegel uit ter ere van Canada’s meest geliefde auteur Margaret Atwood. Dit tot haar grote verbazing, omdat zij nog niet dood is. Op deze dag was ze 82 jaar maar ze is nog steeds actief. Schrijver van meer dan 50 boeken met poëzie, fictie, essays , literaire kritieken, kinderverhalen, milieu activisme en graphic novels. Ze was docent en milieu- en politiek activiste. Hoewel ze veel ideeën deelt met de vrouwenrechten beweging wil ze geen feministe genoemd worden. Van haar fictie werden vooral bekend: Alias Grace en Het Verhaal van de Dienstmaagd. De woorden in het rood op de zegel …a word after a word after a word is power… komen uit haar gedicht Spelling (1981) en benadrukken haar geloof in de kracht van iemands stem. ‘Machteloosheid en stilte gaan samen.’ Het is een van haar bekendste gedich-ten over het onderwerp ‘schrijven’.

Orhan Pamuk en Margaret Atwood behoren tot mijn favoriete schrijvers. Ze hebben veel mensen aan het denken gezet.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Canada Groot Brittannië Verenigde Naties Auteurs Boeken Nobelprijswinnaars Religie SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 14 februari 2023 om 13:58

    Bij bijzondere uitspraken moet ik ook altijd denken aan de filosoof René Descartes, die zei:
    Cogito ergo sum: Ik denk dus ik ben.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)