188e Oktoberfest in München - Postzegelblog

188e Oktoberfest in München

0

Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Het geldt als het grootste bierfestival en volksfeest ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Het 188e Oktoberfest werd gehouden van 16 september tot en met 3 oktober 2023 (18 dagen). In deze blog de geschiedenis van dit mega feest en de belangrijkste onderdelen om dit feest te vieren.

Geschiedenis

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. In 2010 werd ter ere van de 200e verjaardag van het evenement een dag toegevoegd en duurde het Oktoberfest tot en met maandag 4 oktober 2010. In 2020 en 2021 was er geen Oktoberfest vanwege de coronapandemie die in 2020 uitbrak.

Duitsland (2010): 200 jahre Oktoberfest

 

Locatie

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese (“Theresiaweide”), een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Beiers voor weide of weiland). Aan de rand van de Wiesn staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld dat het land Beieren symboliseert. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna hij de spreuk O’zapft is (Beiers voor Er is aangetapt) zegt en het feest begint.

Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende “lederhose” voor mannen en de “dirndl” voor vrouwen). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.

 

 

 

 

 

 

 

Klederdracht

Een paar jaar geleden werden ‘Dirndl’ en ‘Krachlederne’ simpelweg als ouderwets beschouwd. Tegenwoordig geldt het volgende: Iedereen die traditionele klederdracht draagt, is ‘in’. Onder andere Oktoberfest-bezoekers weten dit ook. Bij de “Wiesn” worden dirndl en lederhosen beschouwd als een onmisbaar statement van de Beierse manier van leven. Beieren is het Mekka van klederdrachtdragers. In vrijwel geen enkele andere regio in Duitsland wordt aan de cultivering van tradities zoveel belang gehecht. Dit is vooral te danken aan de Beierse klederdrachtclubs en -verenigingen. Al meer dan 125 jaar onderhouden en behouden zij het erfgoed rondom de traditionele klederdracht.

In 1883 richtte leraar Hans Vogl de eerste Beierse klederdrachtclub op. De eerste koepelorganisatie werd opgericht in 1890. Het heette “Gauverband 1” en telde al snel talrijke leden. Dat was nog maar 125 jaar geleden. De geschiedenis van de Beierse klederdracht is lang niet zo lang als je zou denken. Pas met de oprichting van het Beierse koninkrijk in 1806 werd het Beierse volk een ‘nationale klederdracht’ opgelegd. Het doel: de verschillende Beierse etnische groepen moeten verenigd worden en het Beierse nationale gevoel moet versterkt worden.

Duitsland (2015): FDC Bayerischer Gebirgstrachtenverband Traunstein.

De belangrijkste elementen van het “Beierse klederdracht” voor mannen zijn de groene hoed met gemzenbaard en het witte linnen overhemd met band. Ook het bekende “hertenleer” met bandjes en slabbetje. Er is ook een “jas” van dik vilt of wol, kniekousen en haverschoenen. De vrouwen dragen een dirndl-schort, een witte katoenen blouse en een traditionele hoed. De strik op het schort geeft informatie over de burgerlijke staat: Als de strik aan de rechterkant is vastgebonden, is de dame al bezet. Als ze de strik aan de linkerkant draagt, is deze nog steeds beschikbaar. Tot op de dag van vandaag is dit briefje in bijna elke Oktoberfest-gids te vinden.

Duitsland (2018): Oktoberfest 2018 (persoonlijke zegels).

 

Activiteiten

Het feest bestaat uit een kermis met bekende elementen als Achterbahn (achtbaan), Hau den Lukas (kop-van-jut), Schiffschaukel (schommelboot) en Teufelsrad (een roterend rond plateau waar mensen op liggen of zitten) en veertien grote tenten. Dit zijn kolossale en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo’n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde Biergarten (“biertuin”). Traditiegetrouw wordt het bier alleen geserveerd in een zogenaamde Maß; een bierglas met een inhoud van een liter. Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. In alle tenten wordt ook frisdrank en/of alcoholvrij bier geschonken.

 

 

 

 

 

 

Meer info:

Oktoberfest: https://www.oktoberfest.de/

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)