De postzegels van Åland in 2001 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 2001

0

Het tweede jaar waarin de waardeaanduiding op de postzegels in twee valuta werden vermeld. Daarbij stond zes Finse mark, aangeduid met FIM, gelijk aan één euro. Maar klopten de berekeningen wel als men bijvoorbeeld een waarde van 3,50 mark omrekende in euro? De omrekeningsfactor was 0,1681874. Dus 3,50 mark was afgerond € 0,59. Het was even wennen!

 

Het nieuwe jaar begon met een uitgifte op 2 januari met een serie van drie postzegels met afbeeldingen van planten. Op de eerste zegel de holpijp, een plant uit de familie van de paardenstaarten. De holpijp komt voor in ondiepe zoetwatersloten en moerasgebieden.

 

De stekende wolfsklauw is afgebeeld op de tweede zegel en is zeldzaam geworden. De plant komt voor op vochtige zurige grond langs bosranden. De derde plant is gewone eikvaren, veelvoorkomend in bossen met een zandige ondergrond. Het ontwerp van de postzegels werd vervaardigd door Erik Bruun.

Eveneens op 2 januari werd een postzegelboekje uitgegeven waarop het logo van het Wereld Natuurfonds, het WWF, met in inhoud aan twee maal vier postzegels met afbeeldingen van eenden. Het boekje met de inhoud was ontworpen door Dag Peterson.

Op de vier postzegels is een koppel Stellers eidereenden afgebeeld. Het is de kleinste soort eidereenden. Het is een trekvogel die leeft aan de kusten van de Noordelijke IJszee en in toendragebieden broedt. De Stellers eidereend is een bedreigde diersoort en wordt beschermd door de Afrikaans-Euraziatische Overeenkomst over Watervogels, de AEWA.

In 1996 waren twee postzegels verschenen met een groet erop afgebeeld. Op 14 februari 2001 verscheen weer een dergelijke zegel, nu vanwege Valentijnsdag. Paus Gelasius I riep in het jaar 496 de datum van 14 februari af als dag van de heilige Valentijn. Het ontstaan van het huidige Valentijn is gehuld in overleveringen en legenden maar een verbinding met de heilige Valentijn is nimmer aangetoond.

Het thema voor de Europazegel van 2001 was ‘Water’. Water is voor de Åland archipel van groot belang voor de visserij en de scheepvaart. Ontwerper Kurt Simons verbeelde dit op een zeer eenvoudig overkomend ontwerp waarbij een vissersbootje en een regenbui het water voorstelt als natuurlijke bron van rijkdom. De postzegel werd uitgegeven op 9 mei 2001.

Op de eilanden van de Åland archipel komen heel wat windmolens voor. Ontwerper Kjell Ekström vervaardigde kleine waterverf schilderijtjes met verschillende typen molens. Het eerste type komt veel voor en wordt ook wel Archipel windmolen genoemd.

De tweede molen is een standerdmolen of standaardmolen, een van de oudste types windmolens. De naam is afkomstig van de dikke stam waaromheen de molen is gebouwd. De molenkast rust op het bovenste deel van de stam die onderaan de kast een borg, de stormpen, heeft om afschuiven te voorkomen.

De derde molen wordt wel een holle standerdmolen genoemd. Met de lange staak kan de molen naar de wind worden gedraaid. Het onderste deel van de molen wordt nestkast genoemd. Een mooi voorbeeld van een dergelijke molen is te vinden in het Jan-Karlsgården openlucht museum in Kastelholm, Åland. De postzegels werden uitgegeven op 8 juni 2001.

 

Twee postzegels met afbeeldingen van puppies van een golden retriever en een ruwharige tekkel werden op 3 september 2001 uitgegeven met de aanduidingen eerste en tweede klasse. Ontwerpers waren Åsa Eriksson en Jan-Erik Carlsson.

De huidige kerk in Föglö dateert uit 1859 en 1860 en heeft dan ook een geheel andere vorm dan de meeste kerken op de Åland archipel. Alleen de toren en het westelijke deel van het middenschip dateren nog uit de Middeleeuwen. De toren werd in de 16de eeuw opgetrokken. De kerk is gewijd aan de heilige Maria-Magdalena. Rondom de kerk staat een stenen muur waarin nog hier en daar merktekens zijn te vinden van de boerderijen waarvan de stenen voor de bouw van de kerk vandaan kwamen. De tekeningen voor de herbouw van de kerk dateren uit 1857 en waren vervaardigd door architect Georg Theodor Policron Chiewitz uit Turku. Tijdens opgravingen in 1967 voorafgaand aan een restauratie van de kerk werd bij een oud altaar een zilveren kruis gevonden. Het kruis dateert uit het begin van de 15de eeuw. In het kruis bevind zich een relikwie en volgens de tekst op een perkament is het een stukje bot uit het lichaam van Maria-Magdalena.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Finland Europa CEPT Honden Kerken Scheepvaart VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)