De postzegels van Åland in 2000 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 2000

0

In 1999 werd de Europazegel als eerste voorzien van een waardeaanduiding in Finse marken en in de nieuwe munteenheid, de euro. In het jaar 2000 werden alle nieuwe postzegels voorzien van deze dubbele waardeaanduiding. Omdat verzamelaars van vele landen de stortvloed van nieuwe uitgiften niet meer accepteerden beschouwden zij de eeuwwisseling als afsluiting voor hun verzamelgebied. Hoe het verloop was met de abonnees op de postzegels van Åland is mij niet bekend. Zelf ging ik in elk geval nog door.

 

Als eerste uitgifte voor het jaar 2000 verscheen een blokje van vier stuks met het thema ‘Millennium’, uitgebeeld met het vredessymbool. De uitgiftedatum was 3 januari 2000. Ook hier op elke postzegel het adres van de website van Posten Åland met daarnaast de vlag van de Åland archipel en de tekst ‘Eilanden van Vrede’. De zegels hadden een speciale perforatie zodat ze als ronde zegels geplakt konden worden. Tot nu toe heb ik echter nog geen poststuk gezien met een enkele ronde postzegel erop. Ontwerper was Stefan Lindfors en de blokjes waren gedrukt door Joh. Enschedé te Haarlem.

Een serie van drie postzegels met afbeeldingen van zeevogels verscheen eveneens op 3 januari 2000. Op de eerste zegel een Noordse stern, zo te zien afgebeeld in het broedseizoen, herkenbaar aan de bloedrode snavel zonder zwarte punt.

Op de tweede zegel een stormmeeuw. Deze meeuw komt in heel Noord-Azië, Noord-Europa en het noordwesten van Noord-Amerika voor. De meeuw wordt ook wel gewone meeuw genoemd. Ze broeden vaak in kolonies tot wel 300 paren per kolonie. Het is de meest voorkomende meeuw in Europa.

Als laatste de grote mantelmeeuw. Het is de grootste meeuwensoort en heeft een vleugel spanwijdte van wel 1½ meter en een lengte van 75 centimeter. Grote mantelmeeuwen zijn eigenlijk roofdieren omdat ze vaak andere zeevogels beroven van hun prooi of de nesten van andere meeuwen plunderen. Ontwerper van de postzegels was Dag Peterson.

Een postzegelboekje met rwee maal vier postzegels met afbeeldingen van elanden kwam uit op 1 maart 2000. Het boekje en de postzegels waren ontworpen door Leif Holmqvist.

De eland is een groot dier binnen de familie van de herten. Met de lange poten kan de eland zich vrij gemakkelijk voortbewegen in dikke lagen sneeuw. De eland eet voornamelijk scheuten en twijgen van bomen, vooral van de grove den, maar ook schors van wilgen en ratelpopulieren.

 

Een Europazegel werd op 22 mei 2000 uitgegeven waarbij een gemeenschappelijk thema werd gebruikt door alle deelnemende landen. Na een competitie in december 1999 waarbij aan elk land werd gevraagd om een ontwerp voor het jaar 2000 in te dienen, werd gekozen voor het ontwerp van Frankrijk. Ontwerper Jean-Paul Cousin baseerde zijn werk op de ‘Verklaring van Schuman’. Deze verklaring was 50 jaar eerder opgesteld om o.a. de economische en militaire samenwerking in Europa te verbeteren. Het symbool op de postzegel met de zes sterren refereert naar de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. De zes sterren verbeelden de toenmalige zes deelnemende landen, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.

Om de vier jaar worden door de Fins-Zweedse gymnastiek vereniging, de FSG, grote gymnastiek festivals georganiseerd. In het jaar 2000 vond dit festival plaats in Mariehamn van 9 tot 11 juni. Het ontwerp van de postzegel, vervaardigd door Minna Rundberg is heel bijzonder. Zij fotografeerde een beeldhouwwerk dat een turner voorstelde op een heel aparte wijze waardoor het lijkt alsof alleen beweging is te zien. De postzegel is de eerste zelfklevende zegel die is aangebracht op rollen van 100 stuks, vervaardigd door Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem. De postzegel verscheen op 9 juni 2000.

Op 21 juli 2000 werd een postzegel uitgegeven met de afbeelding van een schoener op volle zee met op de voorgrond matrozen die zeilen bijzetten of reven. Een herinnering aan de tijd dat grote zeilschepen de wereldzeeën bevoeren. En dat nog altijd een groot zeilschip kan dienen als opleidingsschip voor zeelieden. De postzegel was ontworpen door Martin Mörck.

Een week later, op 28 juli 2000, verscheen een postzegel ter gelegenheid van de Viking markt die werd georganiseerd te Saltvík. Als beschermheer werd de Viking Hlodver de Lange (Hlödver den Långe) gekozen. Deze Viking kwam uit Saltvík en werd door koning Olaf Tryggvason van Noorwegen gekozen om als lijfwacht te dienen op zijn vlaggenschip ‘De Lange Slang’ (Ormen Lange). Het ontwerp van de postzegel werd vervaardigd door Allan Palmer.

Twee postzegel gewijd aan architectuur verschenen op 25 augustus 2000. Twee huizen zijn afgebeeld op de postzegels, huizen en villa’s die zijn ontworpen door de vrouwelijke architect Hilda Hongell. Haar meisjesnaam was Hilda Elisabeth Sjóblom, geboren op 16 januari 1867 te Mariehamn. Zij ontwerp tientallen huizen in Mariehamn en de meeste zijn nog te zien langs de Södragatan in die stad. Hilda werd geïnspireerd door de Zwitserse bouwstijl die zij in haar ontwerpen toepaste. Het ontwerp van de postzegels werd gemaakt door Folke Wickström.

Ter viering van 2000 jaar Christendom, gerekend vanaf de geboorte van Christus, werd een postzegel uitgegeven op 9 oktober 2000, ontworpen door Sepp Buchner. Hij verbeeldde de aanbidding door de drie koningen, Caspar, Melchior en Balthasar.

De kerk of kapel van Kökar is afgebeeld op de postzegel uitgegeven op 9 oktober 2000. De eerste vermeldingen van de kerk dateren uit het einde van de 13de eeuw. De huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van een vroegere abdijkerk behorende bij een Franciscaner klooster. Deze kerk is gebouwd in 1784 en later op kleine schaal verbouwd. Naast de kerk staat op enige afstand de klokkentoren. Deze dient tevens als baken voor schepen die langs varen. Verder staat er een kleine kapel waarin de resten te zien zijn van een altaar uit de tijd van het Franciscaner klooster.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Finland Frankrijk Noorwegen Nederland Europa CEPT Kerken Religie Vogels VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)