Britse hondenrassen - Postzegelblog

Britse hondenrassen

2

Was het vanwege de 30ste verjaardag van de Kennel Club organisatie van de Crufts Hondenshow die werd gevierd in de expositieruimte van Earls Court in Londen? Of was het vanwege de Crufts Hondenshow die in 1891 was opgericht? De Britse post gaf op 7 februari 1979 een serie van vier postzegels uit met afbeeldingen van Britse honden.

 

Het honderdjarige bestaan van de Crufts Dog Show werd pas gevierd in januari 1991 toen ook een serie postzegels werd uitgegeven met afbeeldingen van honden. Het was in 1891 dat Charles Cruft, een manager van een hondenkoekjesfabriek op het idee kwam om een jaarlijkse hondenshow te houden. De eerste hondenshow, ‘The Greatest Dog Show’ die hij organiseerde vond plaats in de ‘Royal Agricultural Hall’ in Islington, Londen. De expositiehal bestaat nog steeds, nu onder de naam ‘Business Design Centre’, bij postzegelverzamelaars bekend vanwege de vele Stampex tentoonstellingen die er plaatsvinden. De hondenshow groeide uit tot de grootste ter wereld en werd opgenomen in het Guiness Book of Records.

De show werd elk jaar door Charles Cruft georganiseerd tot aan zijn overlijden in 1938. Zijn weduwe verkocht de rechten in 1942 aan de Kennel Club die in 1949 de organisatie verder op zich nam. De Britse Kennel Club is als eerste ter wereld opgericht op 4 april 1873 en houdt op grote schaal de registratie van stambomen van honden bij. En Spillers, die de Kennel Club via bovenstaande herdenkingsenvelop feliciteerde, is een grote fabrikant van dierenvoeders, opgericht in 1829 door Joel Spiller. Een hondenkar vervoerde de herdenkingsenveloppen vanaf Cannon Street in Londen naar Earls Court waar de hondenshow werd gehouden. Daarmee is het bijzondere stempel verklaard.

De serie postzegels werd ontworpen door Peter Barrett, een illustrator van boeken. Op de postzegel van 9p is de ‘Old English Sheepdog’ afgebeeld. Het is in feite geen originele Engelse hond maar een kruising tussen Europese herdershonden en Britse herdershonden. Maar de nazaten ervan worden wel als Brits hondenras aangemerkt. De hond heeft een groot uithoudingsvermogen en is intelligent.

De ‘Old English Sheepdog’ doet zijn naam eer aan als schapendrijver. De hond is niet agressief en is voorzichtig met kinderen en oudere mensen. Daarom is het ook een prima gezelschapshond. Wel is de verzorging erg intensief want door de volle vacht is minstens elke week goed borstelen noodzakelijk.

Van nature is de ‘Welsh Springer Spaniel’ een jachthond maar wordt veelal gehouden als gezinshond. Het is een oud ras en werd al beschreven in het boek van Dr. Caius uitgegeven in 1570 onder de titel ‘English Dogs’. Een hond van dit ras staat afgebeeld op enkele schilderijen van Jan Steen zoals ‘Het vrolijke huisgezin’, ‘Kinderen leren een poes dansen’ en ‘Soo voer gesongen, soo na gepepen’ . In Wales staat dit ras ook bekend als ‘Starter’ en is in 1902 erkend in het register van de Kennel Club.

Bovenstaande prentkaart is uit 1934 en toont drie exemplaren van de ‘Welsh Springer Spaniel’. Het zijn drie honden van J.S. Jones die meedeed aan Crufts Hondenshow. De hond wordt in Wales ‘Tarfgi Cymraeg’ genoemd, niet ‘Cymreig’ zoals op de postzegel is vermeld.

Al sinds de Middeleeuwen wordt de hond gebruikt voor de jacht en met name om de geschoten fazanten en patrijzen, andere vogels en konijnen op te halen en naar de jager te brengen. In Wales bestaat een vereniging gespecialiseerd op dit ras, de ‘Welsh Springer Spaniel Club’ opgericht in 1923. Naast de Welsh Springer Spaniel registreert de club de English Springer. Van deze laatste zijn vier maal meer registraties dan van de honden uit Wales.

De West Highland white terriër is een kleine hond, niet groter dan 25 tot 30 cm. Het zijn vriendelijke honden, lief voor kinderen en leergierig. Het is een prima gezelschapshond. De vacht moet goed verzorgd worden omdat ze twee soorten vacht hebben. De bovenvacht is hard en de haren zijn ongeveer vijf cm lang. De ondervacht is donzig. De honden moeten twee tot vier keer per jaar getrimd worden.

In Groot-Brittannië bestaan vijf verenigingen, meestal afgekort tot WHWT, de voorletters van de West Highland White Terrier. De honden worden ook wel ‘Westies’ genoemd en zijn onder die naam bij vele Britten bekend. De eerste vereniging werd opgericht in Schotland, waar de Highlands zijn te vinden. Twee andere verenigingen zijn in Engeland gevestigd en een in Noord-Ierland. In Wales werd in 1994 de laatste vereniging opgericht.

De Ierse setter is een jachthond die twee varianten kent, de rode setter zoals afgebeeld op de postzegel en de rood-witte setter. Deze laatste variant bestond eerder dan de rode setter maar werd pas in 1989 officieel als ras erkend. De honden kunnen goed overweg met kinderen en andere honden en bezoekers worden enthousiast begroet.

Het is een zeer actief ras en dagelijks verlangt de setter dan ook lange wandelingen. Geen hond om uren alleen gelaten te worden. Ze hebben een goede opleiding nodig want ze willen wel eens Oost-Indisch doof zijn als ze worden geroepen. Ook deze hond kent een lange geschiedenis en wordt beschreven in het boek van Dr. Caius uitgegeven in 1570 onder de titel ‘English Dogs’. Dit boek was origineel geschreven in het Latijn en droeg de naam ‘De Canibus Britannicus’. In het boek ‘The Country Farm’ van Surflet en Markham, uitgegeven in 1616, wordt de hond ook omschreven.

Opvallend is dat voor de stempeling van de eerstedag enveloppen van de serie Britse honden, twee verschillende stempels zijn gebruikt met een vrijwel identieke afbeelding van een honden halsband. Een van Edinburgh waar de Filatelistische Dienst was gevestigd en een van Londen. Deze laatste werd gebruikt in het hoofdpostkantoor in Londen. Daarnaast bestaan nog vele enveloppen met eerstedag stempelafdrukken van de grote steden. Wilt u ook eens naar de ‘World’s greatest dog show’? Dan is de volgende mogelijkheid op 7, 8, 9 en 10 maart 2019 in het National Exhibition Centre in Birmingham. Veel plezier!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Honden Schilderkunst VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)