Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 1) - Postzegelblog

Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 1)

0

Het enige Britse gebied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse troepen werd bezet, waren de Kanaaleilanden. De Britse regering had op 15 juni 1940 besloten om de eilanden in het geheim te demilitariseren en de bevolking opgeroepen om zoveel mogelijk naar Groot-Brittannië te vluchten. In elk geval vertrokken schoolkinderen vergezeld van hun ouders naar Engeland. Op 28 juni 1940 werden de havens van Guernsey en Jersey gebombardeerd en de eilanden op 30 juni 1940 bezet.

De Duitse troepenmacht was aanzienlijk, op elke twee eilandbewoners die waren gebleven, was een Duitse soldaat gelegerd. Enorme betonnen kustverdedigingswerken werden aangelegd. Al snel ontstonden tekorten op het gebied van levensmiddelen, water, enzovoorts, maar ook op postaal gebied. De voorraad postzegels van 1 Penny raakte uitgeput. Op 24 december 1940 werd door de Postdienst een mededeling uitgebracht dat in verband met het tekort aan postzegels van 1 Penny het werd toegestaan om postzegels van 2 Pence gehalveerd te gebruiken op poststukken.

Naast de postzegel van 2 Pence oranje met afbeelding van Koning George VI, uitgegeven vanaf 31 januari 1938, beschikte de postkantoren ook over de postzegel van 2 Pence, eveneens oranje, uitgegeven op 6 mei 1940 ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de gegomde postzegel. Naast de afbeelding van Koning George VI een afbeelding van Koningin Victoria zoals gebruikt op de beroemde Penny Black.

De vroegst bekende datum van gebruik van de gehalveerde postzegels is 27 december 1940. De zegels konden worden gehalveerd van linksboven naar rechtsonder of van rechtsboven naar linksonder.

Het waarom van een dubbele, gehalveerd paar zegels gestempeld op de eerste dag, 27 december 1940, is me niet duidelijk! Dat had toch geen enkele zin? Of redeneerde de afzender dat twee halve zegels van 2 Pence samen, twee maal 1 Pence, ook weer 2 Pence was? Waarschijnlijk een ‘filatelistisch’ grapje. En dat er veel meer ‘maakwerk’ bestaat met deze gehalveerde zegels is zeker.

Bij gebruik van de onderste helft van de zegels was de waarde van 2 Pence te zien.

Dat was uiteraard niet het geval als men de bovenste helft gebruikte.

Men kan ook gehalveerde zegels tegenkomen van oudere uitgiften, zoals de zegel met afbeelding van Koning George V, uitgegeven op 21 januari 1935. En nog ouder, uit 1912 met afbeelding van Koning Edward VIII, maar die heb ik nog niet gezien. De meeste poststukken met gehalveerde zegels waren bestemd geweest voor adressen op het eiland zelf.

Met het verschijnen van de postzegel van 1 Penny rood met wapen van Guernsey, op 18 februari 1941, was het gedaan met het gebruik van gehalveerde zegels. Over de serie nieuwe zegels kunt u lezen in deel 2.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot Brittannië Jersey Koningshuizen Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)