Het jaar 1000 in Leiden - Postzegelblog

Het jaar 1000 in Leiden

0

Laatste kans, tot en met 17 maart 2024 kunt u de zeer mooie expo ‘Het jaar 1000’ in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden zien. Deze grote expo neemt u mee op een kleurrijke tijdreis door het midden van de Middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. De expositie brengt u dicht bij de mensen van deze tijd en hun ideeën over de wereld. Het jaar 1000 voert langs hun dorpen, bezoekt de keizerlijke residentie in Nijmegen, en klopt aan bij de kathedraal van Utrecht en de schatkamers van Maastricht. Ook neemt u een kijkje in Byzantium en het Rome van duizend jaar geleden.

Het jaar 1000

Als u langs alle objecten loopt van deze expo ziet u ook zes banieren met zes postzegels erop van bekende personen die leefden in de periode 900 – 1100 en een belangrijke rol spelen in hun land. De zegels in deze blog zijn vergelijkbaar met de objecten uit het museum, maar zijn natuurlijk niet identiek. Bezoek nog dit weekend deze interessante expo (de laatste twee dagen !).

 

Van zilveren Vikingdrinkhoorn tot oudste schaakstukken

In de tentoonstelling ziet u meer dan vierhonderd objecten uit heel Nederland, en ook ver daarbuiten. Daaronder bevinden zich vrijwel alle belangrijke archeologische voorwerpen uit de periode 900-1100 die in ons land zijn gevonden. Topstukken zijn een Vikingdrinkhoorn uit de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht en het beroemde Evangeliarium van Egmond uit de Koninklijke Bibliotheek. Maar ook zwaarden, scheepshout en gouden sieraden zijn van de partij (waaronder de recente schatvondst van Hoogwoud), evenals muntschatten, het borstkruis van Sint-Servaas, de oudste schaakstukken van Nederland en een houten ladder uit een waterput. Uit internationale verzamelingen zijn belangrijke voorwerpen geleend, zoals een tafeltje van ivoorsnijwerk met keizer Otto II uit het Castello Sforzesco (Milaan) en een astrolabium uit het Landesmuseum Kassel in Duitsland.

 

Tijd van grote veranderingen

Het midden van de Middeleeuwen, de periode 900-1100, is voor Nederland een tijd van ingrijpende veranderingen in landschap, bevolking, bebouwing, taal en cultuur. Tussen 900 en 1100 ontstaat een ‘Nederland’ dat nu nog herkenbaar is, met dijken om ontgonnen land, een burcht na elke rivierbocht en kerktorens aan de horizon.

 

Nieuwkomers in Nederland

Het gebied dat nu Nederland is, wordt rond het jaar 1000 geregeerd door bisschoppen en behoort tot het Heilige Roomse Rijk. Het zijn ook de eeuwen waarin op grote schaal oosterse en westerse kennis worden uitgewisseld: muziekschrift, het cijfer 0 en het schaakspel zijn nieuwkomers in de lage landen. Aan het einde van het millennium werd het einde van de wereld verwacht. De mensen zagen voortekens in zonsverduisteringen, overstromingen en komeetverschijningen. Maar uiteindelijk gebeurde er niets. Het jaar 1000 vertelt de verhalen van deze middeleeuwers, over hun dagelijks leven en hun verwachtingen van de millenniumwisseling.

 

Keizers in Nijmegen

De machtigste persoon in deze periode was de keizer van het Heilige Roomse Rijk, met het Duitse Rijnland als centrum van de macht. Een groot rijk besturen vergt veel reizen en daarbij verbleven de keizers op paltsen, versterkte paleizen. Vanaf 972 werd dit rijk geleid door het powerkoppel keizer Otto II en keizerin Theophanu, die in Byzantium was geboren. Hun favoriete palts lag in Nijmegen. In de tentoonstelling verrijst die in een levensgrote game. (Jonge) bezoekers kunnen zich interactief een weg banen door een juichende menigte en langs paleiswachters, om uiteindelijk Theophanu en Otto persoonlijk te ontmoeten.

Duitsland (2012): 1100 jaar Kaiser Otto der Grosse (vader van Otto II).

 

Schild van elandgewei

Vanaf 10 januari 2024 is een bijzonder schild van elandgewei uit de collectie van Rijksmuseum Amsterdam te zien in de expositie ‘Het jaar 1000’.

 

Meer info:

Het jaar 1000 tot en met 17 maart 2024 in RMO, Leiden :

https://www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/het-jaar-1000/

Eilandgewei van Rijksmuseum:

https://www.rmo.nl/nieuws-pers/nieuwsberichten/middeleeuws-schild-te-zien-in-het-jaar-1000/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Duitsland Nederland ZwedenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)