100ste sterfdag van Charles Darwin in 1982 - Postzegelblog

100ste sterfdag van Charles Darwin in 1982

2

De evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Dat waren de beroemd geworden woorden van Charles Robert Darwin. Deze geleerde, die door zelfstudie een enorme kennis opdeed op het gebied van biologie, natuurlijke historie en geologie, werd in Shrewsbury geboren op 12 februari 1809 en overleed op 19 april 1882 te Downe in het graafschap Kent.

 

Het portret van Darwin komt op vele schilderijen, tekeningen, foto’s en prentkaarten voor. Zoals de de prentkaart uitgegeven door English Heritage met zijn portret, het schip H.M.S. Beagle en Down House. Daarnaast zijn portret op een prentkaart uit 1910. Het portret van Darwin werd in 1879 vervaardigd door fotostudio Elliott & Fry in Bakerstreet te Londen.

Op 10 februari 1982 gaf Royal Mail een serie van vier postzegels uit met het portret van Charles Darwin gelijk aan de foto uit 1879. De ontwerpen werden vervaardigd door David Gentleman. Met het zeilschip ‘The Beagle’ maakte hij tussen 1831 en 1836 onderzoeksreizen naar Zuid-Amerika, het zuidelijke deel van Afrika, Australië en een aantal eilanden in Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Van zijn reizen nam hij heel veel materiaal mee dat hij later in Engeland kon bestuderen. Hij zond ook veel materiaal terug naar Engeland, Cambridge, zoals fossielen, opgezette dieren en planten. Door zijn uitgebreide en nauwkeurige omschrijvingen bij zijn materialen kreeg hij al snel faam als ontdekker van nieuwe soorten dieren en planten.

Het zeilschip, H.M.S. Beagle, was een driemast bark. De reis begon in Devonport bij Plymouth op 27 december 1831. De reis ging eerst naar Zuid-Amerika waar hij vanuit Montevideo enkele tochten ondernam, onder meer naar de Falkland Eilanden. Daarna ging men via de Straat Magellaan naar de Grote Oceaan. Aan de kusten van Zuid-Amerika vond hij vele fossielen van uitgestorven soorten zoogdieren.

In 1935 bereikte hij de Galapagoseilanden en trof daar de reuzenschildpad aan, afgebeeld op de postzegel van 15½p. Hij nam drie jonge schildpadden mee naar Engeland om deze te kunnen bestuderen. Later, in 1841, gaf hij de schildpadden mee aan een vriend die naar Australië ging. Een van deze schildpadden met de naam ‘Harriët’, werd 174 of 176 jaar oud.

In het eerstedag stempel dat in Shrewsbury werd gebruikt, is een reuzenschildpad afgebeeld.

De postzegel van 19½p heeft een afbeelding van de zeeleguaan of zeehagedis. De Latijnse naam is Amblyrhynchus cristatus. Dit dier kwam voor op de Galapagoseilanden. De eerste beschrijving van deze leguaan was uit 1825 en samengesteld door Thomas Bell. Darwin vond het dier ‘onhandig en walgelijk’.

In het tweede stempel van Shrewsbury is een zeehagedis afgebeeld. Ook in het stempel voor de officiële eerstedag envelop van Royal Mail is een zeehagedis opgenomen.

Op de Galapagoseilanden trof Darwin in de herfst van 1835 een vinkensoorten aan die aan elkaar verwant waren maar verschilden in snavel en gedrag. De vinken waren een belangrijke bron voor zijn evolutieleer in de vorm van natuurlijke selectie. Ze worden nu Darwinvinken genoemd en zijn afgebeeld op de postzegel van 26p. Links de cactus grondvink en rechts grote grondvink.

Bij zijn vondsten van fossielen behoorden ook schedels van vele diersoorten. Enkele prehistorische schedels zijn afgebeeld op de postzegel van 29p.

Voor de voormalige school in Shrewsbury aan de Castle Street waar Charles Darwin zijn jeugd doorbracht, thans een openbare bibliotheek, staat een bronzen standbeeld van hem, gezeten op een stoel. Het beeld werd ontworpen door de Britse beeldhouwer Horace Montford en in opdracht van de Shropshire Horticultural Society in 1897 vervaardigd en geplaatst.

Darwin trad op 29 januari 1839 in het huwelijk met zijn nicht Emma Wedgwood. De plechtigheid vond plaats in Maer Hall, een landgoed in Newcastle-under-Lyme in het graafschap Staffordshire. Het landgoed was eigendom van Josiah Wedgewood II, de beroemde maker van het Wedgewood aardewerk en porselein. Emma was zijn dochter. Op bovenstaande stempelafdruk is het bovenste deel van de toegangspoort tot het landhuis afgebeeld.

Op 24 september 1842 verhuisden Darwin en zijn echtgenote uit Londen en gingen wonen in Down House, Downe, graafschap Kent, waar zij tot hun dood zouden verblijven. Hier schreef hij zijn belangrijkste boek: ‘On the Origin of Species by Means of Natural Selection’ dat in 1859 uitkwam. Zijn tuin diende o.a. als openlucht laboratorium voor zijn experimenten. Thans is Down House een museum en te vinden vlak bij Biggin Hill, het bekende vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog.

Darwin overleed in zijn huis te Downe op 19 april 1882 op de leeftijd van 73 jaar. Hij wilde begraven worden op het kerkhof behorende bij de St Mary’s Church te Downe maar in plaats daarvan kreeg hij een staatsbegrafenis in Westminster Abbey in Londen. Zijn graf bevindt zich naast de graven van andere wetenschappers zoals Isaac Newton en John Herschel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 8 september 2018 om 11:18

  Een prima artikel, maar er staan enkele onjuistheden in. Darwin studeerde aan verschillende universiteiten, niet alleen theologie maar ook natuurlijke historie en geologie. Dus de meeste kennis deed hij toch wel degelijk op door het bestuderen en lezen van andermans boeken. Hij zond veel materiaal terug naar Engeland, Cambridge… maar geen opgezette dieren, daar had hij in Zuid-Amerika de mogelijkheden niet voor. Hij bestudeerde de materialen vrijwel niet maar dat werd voor hem in Engeland gedaan door verschillende vrienden van hem, botanici en geologen, paleontologen.
  Hij bereikte de Galapagos eilanden niet in 1935 maar in 1835.
  “De vinken waren een belangrijke bron voor zijn evolutieleer in de vorm van natuurlijke selectie. ” is erg kort door de bocht. De zin zou moeten luiden: De vinken waren een belangrijke inspiratiebron voor het bedenken van zijn evolutieleer die gedreven wordt onder druk van natuurlijke selectie.
  Er valt heel wat te verzamelen op filatelistisch gebied over Darwin. Altijd de moeite waard!

 • Cees Janssen op 8 september 2018 om 15:56

  Jos@ zo kan men ook van elkaar leren!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)