Vliegende Zwanen van Zweden - Postzegelblog

Vliegende Zwanen van Zweden

0

In een postzegelverzameling Zweden mogen de luchtpostzegels natuurlijk niet ontbreken. Alleen hebben deze zegels vaak hogere frankeerwaarden dan de gewone postzegels. Zo ook de luchtpostzegel van 20 kronen die verscheen op 4 mei 1942. En die ook nog eens opnieuw werd uitgegeven in 1953 en in 1968.

 

Eerst iets over de zwaan. Op de foto een knobbelzwaan, gefotografeerd door Adrian Pingstone (auteursnaam Arpingstone) uit het Zuidwesten van Engeland. Hij nam deze foto in januari 2005 in het Slimbridge Wildfowl and Wetlands Centre, Slimbridge, Gloucestershire. De knobbelzwaan is ook afgebeeld op de Zweedse postzegel. De zwaan komt in geheel West Europa voor. Een broedpaar zwanen blijft dikwijls hun volwassen leven bij elkaar.

Een vierzijdig getande postzegel van 20 kronen kwam uit op 4 mei 1942 in een oplage van 334.280 stuks. De zegel was vooral bestemd voor de frankering van pakketten die per luchtpost werden verzonden. De postzegel was ontworpen door L. Prytz-Wik naar een foto van Bengt Berg, ornitholoog en natuurfotograaf, en is gegraveerd door S. Ewert. De postzegel werd naast vellen van 100 stuks ook opgenomen in een postzegelboekje waarin ze met de hand met de velrand werden ingeplakt. In het boekje bevonden zich 20 zegels, dus een totale waarde van 400 kronen, een enorm groot bedrag voor die tijd. 20 kronen is thans vergelijkbaar met ongeveer 2 euro.

Op 7 juli 1953 werd de postzegel opnieuw uitgegeven maar nu in machinaal vervaardigde postzegelboekjes. Daarin waren tien postzegels opgenomen die driezijdig getand waren.

De postzegels waren gedrukt op gewoon papier met glimmende gom. De inhoud komt op twee manieren voor waarbij de waardeaanduiding van links naar rechts is te ‘lezen’ of van rechts naar links. Op 5 september 1968 kwam een nieuwe oplage aan de loketten waarbij het gewone postzegelpapier was vervangen door fluorescerend papier. Bij een volgende oplage was de gebruikte gom synthetisch en ‘onzichtbaar’. Dit laatste boekje werd geproduceerd tot en met 1979. Deze postzegel was dus zo’n 40 jaar in gebruik als frankeermiddel. De zegel is een keer als mooiste ontwerp verkozen tijdens een wedstrijd. Wat vindt u van deze postzegel? Zou u al de varianten verzamelen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Zweden VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)