Julius Maggi - Postzegelblog

Julius Maggi

11

Julius Maggi werd geboren als zoon van een Italiaanse immigrant en zijn Zweedse vrouw in Frauenfeld, Zwitserland in 1846. Zijn nieuwsgierigheid en drang tot ondernemen werden gestimuleerd toen hij over de denkbeelden van de arts en fabrieksdirecteur Fridolin Schuler hoorde. De voedingssituatie van de fabrieksarbeiders was ronduit ellendig te noemen.

Daar de vrouwen ook werkzaam waren in de fabrieken, was er vaak niet genoeg tijd om te koken en koude gerechten of alcohol vervingen vaak de warme maaltijden. De maaltijden die geserveerd werden in de fabrieks-kantines waren niet voldoende voedzaam. De gevolgen waren: ondervoeding, maagaandoeningen en hoge kindersterfte.

Schuler kwam met een volksvoedingsmiddel dat bestond uit peulvruchten. Het was een goedkope bron van eiwitten, had een hoge voedingswaarde, licht verteerbaar en voor een redelijke prijs te krijgen. Samen met Schuler ontwikkel-de Julius Maggi dit nieuwe product en eind 1884 werd het eerste industrieel geproduceerde peulvruchtenpoeder op de markt gebracht, daarna gevolgd door acht varianten. In 1897 richtte hij het bedrijf Maggi GmbH op in de Duitse stad Singen. Het is nog steeds de grootste Maggi-fabriek in Duitsland.

In 1886 breidde hij het aanbod uit met kant-en-klaar soepen, waarvan het peulvruchtenpoeder naast smaakstoffen een belangrijk ingrediënt vormde. Datzelfde jaar lanceerde hij het Maggi-aroma in het bruine flesje met de lange hals. Dit werd zo populair dat de kruidenplant lavas, die een soortgelijke geur heeft, in de volksmond Maggi-kruid ging heten, ook al is deze plant helemaal geen bestanddeel van het aroma.

Biefkaart van Maggi Berlijn W. naar Donauwörth, Beieren, gedateerd 1901. Perfin M.

Maggi introduceerde voor die tijd ongebruikelijke, uitgebreide sociale voorzieningen, zoals een kantine, arbeiders-appartementen, bedrijfsverzekeringen, weduwen- en ouderdomspensioenen en in 1906, een vrije zaterdag. Tijdens een staking in de fabriek in Singen in 1907 beschuldigde Julius het management van ‘verlies van contact met de arbeiders’ en stelde de oprichting voor van een ’arbeiderscomité’, een vroege vorm van ondernemingsraad. In 1912 sloot Maggi Singen de eerste CAO in de Duitse voedingsindustrie.

In Nederland werd vanaf 1897 Maggi geïmporteerd door Paul Horn. In 1925 werd de bedrijfsnaam omgedoopt tot Fabriek voor Maggi’s Voedingsmiddelen en de firma verhuisde van de Raamgracht te Amsterdam naar een kantoor met opslagruimte aan de Haarlemmerweg in Amsterdam dat in 1933/34 omgebouwd werd tot productielocatie voor het merk Maggi. De sterke Maggi-geur die vrijkwam bij de productie van de bouillonblokjes was altijd in de wijde omgeving te ruiken. In 1994 werd besloten de bijna 60 jaar oude fabriek te sluiten en de productie te verplaatsen naar Venray. Sinds 2005 wordt Maggi niet meer in Nederland geproduceerd. Inmiddels was Maggi in 1947 overgenomen door het bedrijf Nestlé. ‘Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi’ werd een bekende slogan in Nederland.

In 1908 werd het revolutionaire bouillonblokje uitgevonden, eerst in capsules, daarna in blokjes. Maggi was inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd concern, een merk van kant-en-klare soep, bouillon, bouillonblokjes, ketchup, sauzen en noedels. Het merk werd onderdeel van Nestlé. De producten worden op alle continenten geproduceerd. Julius was zijn tijd ver vooruit: de kracht ligt in de reclame! De ene slogan na de andere volgde. Veel kleurrijke advertenties vonden hun weg naar de consument en de grote kunstenaar Alfons Mucha, geboren in het huidige Tsjechië, ontwierp een reclame poster in zijn bekende Jugendstil. In Frankfurt am Main is het hoofdkantoor van Maggi gevestigd. De stad biedt een aantal ‘Maggi-Kochstudio’s: verkooppunten en snelrestaurants.

Hieronder een kwitantie plus achterkant van Maggi Berlijn W. aan een klant in Rodange, Luxemburg, gedateerd 1909. Aangetekend en onder rembours. 2 Perfins M.

Het sympathieke Maggi-kokje Fridolin was in de jaren vijftig van de vorige eeuw een begrip in Duitsland. Het kokje reisde met een grote MAGGI-wagen door het land en wanneer hij ergens stopte ging de klep aan de zijkant van de wagen open. Huisvrouwen en kinderen kwamen aangevlogen en werden overladen met lekkere hapjes, recepten, folders en kookideeën. Tik zijn naam in op YouTube en je ziet het originele reclame-filmpje van Fridolin uit die tijd.

Julius woonde vanaf 1902 in Parijs en maakte het bedrijf in Frankrijk populair met allerlei nieuwe producten. Hij richtte de ‘Société Laitière Maggi’ op, een melkbedrijf van gepasteuriseerde melk. In de regio’s rondom Parijs werd de melk van de ongeveer 40 melkfabrieken verzameld en per trein naar de hoofdstad vervoerd. Het was een bloeiende onderneming, er werden bijna 100 miljoen liters melk per jaar verkocht. Met de melk die niet verkocht werd ,werden boter en kaas en, in 1912, de eerste Maggi-yoghurts geproduceerd. Ook de SLM werd overgenomen door Nestlé en hield op te bestaan in 1949.

In 1912 overleed Julius Maggi. Hij leeft voort over de hele wereld, zowel in Australië als in de V.S. In Azië beroemd door zijn noedels en vooral in Afrika waar zijn bouillonblokjes dagelijks worden gebruikt bij de bereiding van de warme maaltijd. In Europa zijn talloze producten toegevoegd zoals kant-en-klare maaltijden, rode currysaus en kokosmelk. Julius Maggi – een man met visie.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Nederland ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,92 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (11) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 31 juli 2020 om 13:05

  Weer een mooi verhaal en prima illustraties. Hoe kom je toch aan die duidelijke (rood)frankeringen?

 • Franc Rossi op 31 juli 2020 om 13:25

  Wij hadden vroeger een kruidenierswinkel met o.a. een extreem grote uitvoering van het bekende Maggiflesje. Voor een dubbeltje konden de klanten hun flesje laten vullen. Over milieubewust omgaan met verpakkingsmateriaal gesproken.

 • Yvonne Kruse op 31 juli 2020 om 14:23

  Hoi Franc.Ik krijg al jarenlang prachtige frankeerstroken en ander filatelistisch materiaal van een goede vriend die in binnen- en buitenland spullen verzamelt. Ik probeer altijd stukjes te schrijven met materiaal uit mijn verzameling, maar meestal lukt dit niet en koop ik bij op Delcampe. Voor dit verhaal heb ik alles moeten kopen (mijn zakgeld is nu op).

 • Yvonne Kruse op 31 juli 2020 om 14:47

  Hoi Franc. Nog even iets niet-filatelistisch: Jij bent een kruidenierszoon en ik een bakkersdochter. Er zijn dus heel veel overeenkomsten in onze jeugdjaren. Zomaar een gedachte.

 • Franc Rossi op 31 juli 2020 om 17:14

  Hoi Yvonne, Er zijn inderdaad wel overeenkomsten. En waarschijnlijk heb jij ook wel dat bij bepaalde items er herinneringen terugkomen.
  Bedankt voor al jouw blogs.

 • Peter op 1 augustus 2020 om 09:00

  Hoi Yvonne, een heel mooi stukje over “” Maggi”” . Mooie details en poststukken. Super.

  Groetjes aan het secretariaat die voor je zoekt en vindt.

  Peter en Dinie

 • Namens Maggi: Piet op 10 augustus 2020 om 13:25

  Hoi Yvonne,

  Namens het MAGGI-team wil ik je ontzettend bedanken voor dit mooie artikel. Erg compleet en nauwkeurig beschreven.

  Wij willen graag met je in contact komen en je iets sturen voor als het onderzoek wat je hebt gedaan. Zou je een mail kunnen sturen naar piet.degen@nl.nestle.com zodat we dat in orde kunnen maken?

  Hartelijk dank,

  Piet Degen
  Namens MAGGI

 • Willem hogendoorn op 10 augustus 2020 om 16:20

  Leuk voor je Yvon en terecht. Ik ken het maggi-blokje, maar dat er een Maggi-team bestaat wist ik niet. Toch maar even aan oma vragen, want het was toch een beetje van oma en een beetje van maggi?

 • Ger op 10 augustus 2020 om 18:12

  @Willem:dat klinkt leuk, zou een mooie nieuwe slogan zijn, maar eigenlijk luidt deze: ‘een beetje van JEZELF en een beetje van Maggi’ ;-)

 • Yvonne Kruse op 11 augustus 2020 om 13:41

  Hallo Piet. Wat een leuke verrassing om een reactie van jullie te ontvangen! Het lukt mij niet om via de mail contact met je te krijgen dus ik geef je hierbij mijn e-mail adres: yvonne.kruse@casema.nl
  Ik hoor graag van je. Yvonne

 • Yvonne Kruse op 12 augustus 2020 om 09:37

  Ik wil graag iedereen bedanken voor de sterren en de reacties. Het is een stimulans om weer verder te gaan.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)