Hoe kan dat nu, betalen met puffins ofwel in goed Nederlands, papegaaiduikers? Het kan, op het eiland Lundy, het grootste eiland in het kanaal van Bristol voor de kust van het Engelse graafschap Devon. Het eiland kan worden bereikt met een boot, het M.S. Oldenburg en vele toeristen maken daar gebruik om een dagtochtje te maken. Op het eiland staan twee vuurtorens, een kasteel uit de 13de eeuw met de naam Marisco, er is een camping, een pub en een postkantoortje.
Gerelateerde artikelen
Volgens de analen zou er al een postdienst hebben bestaan in 1887 maar daar wordt sterk aan getwijfeld. In 1892 werd door het Britse GPO (General Post Office) een kabel aangelegd tussen Croyde in Devon en het eiland. Tegen het oude kasteel werd een hut gebouwd waar de kabel uitkwam en waar men een bedieningspaneel installeerde.
Deze hut werd toen al het Post Office genoemd. Er kwam een lessenaar, een brieven sorteerkast, een keukentje en een stapelbed. Het kantoortje was ingericht voor onderhoudsmonteurs die van het vasteland kwamen en bleven overnachten. Verder woonde een handjevol mensen op het eiland. Via de kabel had men verbinding vanuit Bristol met de twee voortorens op het eiland en kon men post meegeven met de monteurs van het GPO.
Maar de Britse Post verdween in 1927 van het eiland vanwege de geringe klandizie. Een eilandbewoner, Martin Coles Harman, nam de postdienst over en besloot ‘eigen’ postzegels te laten drukken en ‘eigen‘ munten te laten slaan. Op 1 november 1929 verschenen de eerste postzegels en munten. Een grote kolonie papegaaiduikers bracht hem op het idee om deze typische vogels te verbinden aan hun naam. Hij gaf aan de zegels en het geld de waarde ‘puffin’.
Als een brief naar het vasteland moest plakte hij in de linker bovenhoek een puffinzegel om aan te geven dat voldaan was aan het tarief voor bezorging in heel Groot-Brittannië. De zegels worden beschouwd als vignetten, maar worden door vele postzegelverzamelaars graag in hun album opgenomen. Op internet is een catalogus gepubliceerd van de zegels van Lundy samengesteld door Anders Backman. Ook is een site waar men de zegels kan aanschaffen: www.stampingonlundy.co.uk/ .
Nog steeds worden de puffinzegels uitgegeven, waarbij vooral gemikt wordt op de toerist en de thematische verzamelaars. Vrijwel alle soorten zegels komen voor, luchtpostzegels, ongetand, getand, blokjes, opdrukken, en vele herdenkingszegels.
Dus als u eens in Noord Devon op vakantie bent, ga dan eens naar de haven van Bideford en boek een dagtochtje op M.S. Oldenburg. Het schip heeft accommodatie voor 267 passagiers en u kunt de trip betalen met gewone Britse ponden, niet met puffins!
Reacties (4) Schrijf een reactie
meer informatie en voorbeelden op
http://www.filavaria.nl/lundy.htm
Deze site laat series,losse postzegels etc. zien.
http://www.stampingonlundy.co.uk/idx1.htm
Ik heb een postzegel in mijn bezit met een verschoven opdruk.
Waarde: halve Puffin.
De waarde en landkaartje is naar rechts verschoven.
Ook op de postzegel staat onder meer:
ANTI MALARIA CAMPAIGN 1962.
Halve waarde loopt door het woord CAMPAIGN
En het landkaartje loopt door de landsnaam
heen{LUNDY} Is dit bijzonders of niet? Ik lees het graag van jullie.
De genoemde site http://www.stampingonlundy.co.uk/ verkoopt op dit moment (5-9-2017) alleen kleding.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)