Paquebot; pakketboot, mailboot? - Postzegelblog

Paquebot; pakketboot, mailboot?

4

paquebot-1971-227-200p.jpgNee, in dit geval wordt bedoeld een stempel dat wordt gebruikt op poststukken die aan boord van schepen werden gepost. Zeelieden die brieven of kaarten wilden versturen, konden hun post frankeren met postzegels van het ‘eigen’ land.

Een voorbeeld van eigen bodem. Een werktuigkundige aan boord van het SS Capulonix, een tanker van Shell Tankers NV in Rotterdam, wilde een brief verzenden naar een relatie in Suriname.

ss-capulonix-400p2.jpg 

Hij bevond zich op zee en nadat de brief gereed was, werden twee Nederlandse postzegels voor een totaal van 60 cent op de envelop geplakt. Bij aankomst in de haven van Hamburg werd een afdruk van het stempel PAQUEBOT aangebracht.

Dit stempel behoort op de envelop afgedrukt te worden, maar hier werd ook een postzegel mee gestempeld. De brief ging naar de luchthaven van Hamburg en daar werden de postzegels gestempeld met het Duitse stempel HAMBURG FLUGHAFEN op 2 november 1971. Vandaar ging de brief per luchtpost naar Suriname.

paquebot-1971-226-400p.jpg 

Maar kon dit allemaal zo maar? De Duitse post deed al het werk en kreeg niets betaald! Volgens een regeling van de Wereldpostvereniging, de UPU, kon dat wel. Op het schip zelf was geen postkantoor, dus moesten de opgeplakte zegels op het postkantoor worden gestempeld in het land van terpostbezorging. Het stempeltje PAQUEBOT moest worden aangebracht om aan te tonen, dat de brief correct was gefrankeerd en niet mocht worden beport.

Toch weer een mooi poststukje in de verzameling! Zeepost, luchtpost, leuke post.

Nog iets over de tanker. Het stoomschip Capulonix werd gebouwd in 1959 bij Bethlehem Steel Corp in Quincy, USA, en had een verplaatsing van meer dan 50.000 ton. De tanker voer onder Liberiaanse vlag en werd in 1979 uit de vaart genomen na een ernstige aanvaring en gesloopt in Taiwan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (4) Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)