De postzegels van Åland in 1995 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1995

0

De balans kon worden opgemaakt omdat in 1995 de 100ste postzegel van Åland verscheen. Een gemiddelde van 10 postzegels per jaar was best acceptabel. Maar zou dat zo blijven nu Åland Posten verzelfstandigd was? In elk geval stonden weer Europazegels in het uitgifteprogramma alsmede een postzegelboekje.

Op 2 januari 1995 verscheen de tweede serie met afbeeldingen van rotsformaties. In 1994 stonden op de postzegels alleen namen van de geologische formaties vermeld en dit jaar was dat eveneens het geval. Op de eerste postzegel is een tijdens de IJstijd gevormde rots te Källskar Kännen. Deze rotsformatie is te vinden op het ‘Baron Eiland’ zoals het eiland Källkar ook wel wordt genoemd. Excursies naar dit eiland worden georganiseerd vanuit Kökar.

De op de tweede postzegel afgebeelde zwerfsteen, flyttblock genoemd, meegevoerd door een gletsjer. Bij het smelten van de gletsjer werd de enorme rotsblok die afkomstig was uit noordelijke gebieden van Scandinavië, afgezet op de rotsige bodem, soms op een schijnbaar wankele basis.

Een reuzenketel is ontstaan doordat smeltend water van een gletsjer waarin zich grind en keitjes bevinden snel ronddraait wordt een diep gat uitgesleten in een rotsige bodem. Op de Åland eilanden komen deze reuzenketels veel voor.

Door de postzegel op zijn kop te houden lijkt het opeens een berg te zijn geworden met op de top een weideveldje! Dit fenomeen kan men ook waarnemen als men de Nederlandse zomerpostzegel uit 1962 met de afbeelding van een fossiel ammoniet op zijn kop houdt. Ontwerper van de postzegels was Charles Hemmingson. Hij vervaardigde vele schilderijen met rotsformaties en rotsige landschappen en kustgebieden.

Een postzegelboekje met vier verschillende postzegels met afbeeldingen van kleine zeilschepen verscheen op 1 maart 1995. Boekje en postzegels werden ontworpen door Allan Palmer. Het zijn typische vrachtschepen die voeren tussen de eilanden van de archipel.

Het eerste vrachtschip is een binnenvaartschip, ook wel aak genoemd, dat alleen tussen de eilanden in de archipel voer. Het tweede schip is een kajuitzeiljacht, eveneens bestemd voor vrachtvervoer tussen de eilanden.

Het derde schip, de Storbåt, is een zogenoemde klinkerboot, waarbij de wand bestaat uit over elkaar heen liggen, dus overnaads, een rand van de ene plank over een rand van de volgende heen. Als laatste een jacht, een van de snelste zeilschepen voor vrachtvervoer. Het jacht voer ook naar Stockholm om vracht op te halen.

In het boekje bevonden zich twee maal vier postzegels in twee blokjes aan elkaar.

Op de achterzijde van het omslag van het boekje reclame voor de van 15 tot en met 17 september 1995 te organiseren postzegeltentoonstelling Mare Balticum in Mariehamn. Vanaf 4 april 1995 bevond zich in de Frama automaatstroken machine vijf verschillende waarden met een speciale tekst.

Met ingang van 1 januari 1995 trad Åland samen met Finland toe tot de Europese Unie. Groot verschil is wel dat Åland geen deel uitmaakt van het BTW gebied van de Europese Unie. Dit werd herdacht met een postzegel, uitgegeven op 1 maart 1995, ontworpen door Carl-Gunnar Sjöberg. Het was de eerste postzegel die door Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem voor Åland was gedrukt. Er zouden nog vele volgen.

 

Twee Europazegels verschenen op 5 mei 1995 met het thema ‘Vrede en Vrijheid’. Het ontwerp was vervaardigd door Juha Pykäläinen uit Mariehamn. Gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen.

 

Jan Nordlund vertaalde de toeristische uitgifte ‘Noordelijke landschappen’ in twee postzegels die een sport verbeeldden. Een sportvisser slaat een enorme vis aan de haak en een speelster heeft net een golfbal weggeslagen. De postzegels werden uitgegeven op 12 mei 1995. Gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen.

De wereldkampioenschappen Optimist, een type zeilboot, vonden van 1 tot en met 18 augustus plaats. Een Optimist is een eenpersoons jeugdzeilboot met een zeiloppervlak van 3½ m2, een lengte van 2,30 meter en een breedte van 1,15 meter. Kinderen mogen wedstrijdzeilen met de Optimist tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden. Bij het wedstrijdzeilen moet in boven in het zeil een zeilteken voorkomen zoals afgebeeld. De postzegel werd ontworpen door Peter Bergström en uitgegeven op 2 juni 1995. Gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen.

Martin Mörck ontwierp de postzegel van 4,30 mk uitgegeven op 15 september 1995. Op de postzegel is de heilige Olaf II afgebeeld, de Noorse koning die het christendom op de Åland eilanden bracht. Een bekende postzegel omdat met dezelfde afbeelding de postzegel is uitgegeven op de Faroer eilanden. Het was dus een gemeenschappelijke uitgifte.

De kleine kapel van Geta staat aan de Gamla Byvägen, Västergeta, in een van de meest noordelijk gelegen gemeenten op de Åland eilanden. De Sint George kapel behoort tot de moederkerk van Finström. De naam Geta is waarschijnlijk terug te herleiden tot het Oud-Noors en betekent ‘In de gaten houden’. Vanuit hoge rotspunten konden veehouders hun grazende vee zien. De kapel is gebouwd van rode graniet. Ten zuidwesten van de kerk, op het kerkhof, staat een kleine houten vrijstaande klokkentoren. De kapel van Geta werd voor het eerst omschreven in het jaar 1463. In het altaar is een houten altaarstuk aangebracht met een afbeelding van St. Joris en de draak, geschilderd in de Middeleeuwen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Finland Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)