De postzegels van Åland in 1991 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1991

0

In het uitgifteprogramma voor het jaar 1991 werd het eerste blokje aangekondigd dat zou worden uitgegeven door Åland en wel voor de Eilanden Spelen. Was dit het begin van een uitbreiding van het aantal uitgiften? De verzelfstandiging van de postdienst van de Åland eilanden was al aangekondigd. Dat zou plaatsvinden op 1 januari 1993. Tot dan toe was de verantwoordelijke postdienst die van Finland. Hoe zou het verder gaan?

De eerste serie postzegels in 1991 werd uitgegeven op 1 maart. Met afbeeldingen van dieren in de natuur. De ontwerper was Torbjörn Eckerman, een bioloog die in Åland bekend is vanwege de bijenhouderij en de productie van bijenhoning. De eerste postzegel laat een zoogdier zien, de egel. Dit dier komt alleen in de zuidelijke delen van Scandinavië voor, in West Europa en een deel van Rusland.

De rode of gewone eekhoorn leeft voornamelijk in naaldbossen of loofbossen gemengd met veel naaldbomen. Eens vormden de pelzen van eekhoorns in Finland vóór de invoering van het muntgeld, het ruilmiddel om iets te betalen. En nog steeds wordt het woord ‘eekhoornpels’ (in het Fins: oravannahka) gebruikt als synoniem voor geld. De eekhoorn behoort tot de knaagdieren.

De ree kan men overal in Europa tegenkomen. De ree is dan ook de meest voorkomende hertensoort. Men kan het dier tegenkomen in de bossen, op heidevelden en op de akkers van landbouwers. Dat laatste is op de postzegel weergegeven. Dan kan veel schade worden aangericht omdat de dieren vooral aan jonge scheuten en twijgen, granen en kropgewassen knabbelen.

 

De eerste Eilanden Spelen vonden in 1985 plaats op het eiland Man. De tweede Spelen in 1987 op het eiland Guernsey. De derde keer, in 1989, was de Faroer aan de beurt om zo’n groot sportief evenement te organiseren, waaraan 15 ‘eilanden’ deelnamen. Een van de eilanden was echter een schiereiland: Gibraltar. Inmiddels was dit aantal gegroeid tot 17 eilanden die lid zijn van de Internationale Eilandspelenassociatie. Tijdens de sluitingsceremonie in Thorshaven was de vlag van de IGA Games overhandigd aan de vertegenwoordiger van Åland, Dick Ekstrom.

 

De spelen vonden plaats van 23 tot en met 29 juni 1991 met ongeveer 1.700 sporters in 13 verschillende sporten. Naast Åland deden mee: Jersey, het eiland Man, Gotland (Zweden), Guernsey, IJsland, Saaremaa (Estland), Faroer eilanden, eiland Wight, de Orkney eilanden, Gibraltar, Groenland, Prince Edward Island (Canada), Angelsey (Wales), de Shetland eilanden, Frøya (Noorwegen) en het eiland Sark (Kanaaleiland).

Om het probleem van de huisvesting van zoveel sportlieden en hun begeleiders op te lossen werd gebruikt gemaakt van scholen in Mariehamn dicht bij het tijdelijke Olympische Dorp. Een totaal van 900 matrassen die als bed moesten dienen werd gehuurd van het Kaustby muziek festival. De maaltijden werden gebruikt in de grote kantines en zalen van de Overnas School en het Åland’s Lyceum. Het blokje met daarin de vier postzegels werd ontworpen door Bror-Erik Elfsberg en Torsten Ekström. De oplage van het blokje was 600.000 stuks. De uitgiftedatum was 5 april 1991.

Enkele Scandinavische landen gaven in 1991 een of meer postzegels uit gewijd aan de bevordering van het toerisme. Ook Åland deed hier aan mee. Twee postzegels werden ontworpen door Anni Wikberg, die in 1988 de postzegels met de vissen had vormgegeven. Zij koos het kanovaren in een tweepersoons kajak en het toerfietsen op een tandem.

De Åland eilanden zijn bij uitstek geschikt om die te verkennen per fiets. Men vind er weinig heuvels en daarom vele vlakliggende goed onderhouden wegen. Er is weinig verkeer en de bewegwijzering is uitstekend. De fiets is verder ideaal om met kleine veerboten en ponten van het ene naar het andere eiland te gaan en hier en daar kan men gebruik maken van een brug. De twee postzegels kwamen uit op 4 juni 1991.

De 70ste verjaardag van het zelfbestuur van de Åland eilanden werd gevierd met een postzegel uitgegeven op 4 juni 1991. Binnen Finland heeft Åland een grondwettelijk afwijkende status. Dat was in 1921 besloten door de Volkenbond. In 1922 vonden de eerste verkiezingen plaats en op 9 juni 1922 werd het eerste Ålandse parlement geïnstalleerd.

Voor het eerst werd de plaatsnaam Vårdö (of Sundsskären) genoemd in het jaar 1347. De kapel, gewijd aan Sint Matthias, stamt uit het einde van de 15de eeuw en ligt iets buiten het dorp aan de zuidkant van een belangrijke postroute. De kerk staat in de driehoek die gevormd wordt door Vargata, Vårdöby en Listersby. De kapel werd in 1780 verbouwd en vergroot. Daarbij werd de hulp ingeroepen van een architect uit Stockholm, Olof Samuel Tempelman. De kerk heeft een zogenoemd tongewelf dat in een lichte kleur is geverfd. De opvallende torenspits in de vorm van een hoed werd in 1804 aangebracht en opgetrokken door Mikael Hartlin Pimänen uit Turku. Doordat de kerk ernstig was verwaarloosd werd in 1950 begonnen met een grote restauratie die in 1970 gereed kwam.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Finland Rusland Bruggen Herten Kerken LandbouwNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)