The Art of DC - The Dawn of Super Heroes in Groningen - Postzegelblog

The Art of DC – The Dawn of Super Heroes in Groningen

1

De expositie die je meeneemt in de wereld van Batman, Superman, Wonder Woman en andere wereldberoemde DC superhelden en schurken. Dichter bij sommige van je favoriete DC-superhelden kom je niet! Door de grote internationale belangstelling is de expo verlengd en tot en met 26 maart 2023 te zien. Mis hem niet in het Forum Groningen. Maar wie zijn die Super Heroes?

The Art of DC expo

The Art of DC bevat meer dan 160 originele tekeningen en 200 artworks van DC’s beroemdste Super Helden én Super Schurken, tientallen originele kostuums en rekwisieten uit de blockbuster-films, filmfragmenten en interviews. Zo zie je de ruim drie meter grote Batpod uit de Batman-vertolking van Christopher Nolan, een schaalmodel van de Batmobile afkomstig uit Joel Schumachers film, het Joker-pak van Jack Nicholson, Christopher Reeve’s beroemde Superman-cape en Lynda Carter’s iconische Wonder Woman-kostuums uit de jaren 70.

Engeland (2021): DC Collection – kaft prestigeboekje met Batman, Wonder Woman en Superman.

Daarnaast zijn er honderden originele tekeningen, gemaakt voor de klassieke strips, en evenzovele voorbereidende storyboards en artwork van de verschillende bioscoopfilms te bekijken. En uiteraard word je ondergedompeld in filmfragmenten en interviews met acteurs en makers van de superheldenfilms.

 

Batman

Engeland (2021): postzegelboekje DC Collection – Batman.

Batman is een superheld die voorkomt in Amerikaanse stripboeken die worden uitgegeven door DC Comics. Het personage is gemaakt door kunstenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger en debuteerde op 30 maart 1939 in de 27e uitgave van het stripboek Detective Comics.  In de continuïteit van het DC Universum is Batman de alias van Bruce Wayne, een rijke Amerikaanse playboy, filantroop en industrieel die in Gotham City woont.

Engeland (2021): DC Collection met Batman, Batwoman, Robin, Batgirl, Alfred, Nightwing, The Joker, Harley Quinn, The Penguin, Poison Ivy, Catwoman, The Riddler.

Het oorsprongsverhaal van Batman laat hem zien dat hij wraak zweert op criminelen nadat hij als kind getuige was geweest van de moord op zijn ouders Thomas en Martha, een vendetta die werd getemperd door het ideaal van gerechtigheid. Hij traint zichzelf fysiek en intellectueel, creëert een door vleermuizen geïnspireerde persoonlijkheid en houdt ’s nachts de straten van Gotham in de gaten. Kane, Finger en andere makers vergezelden Batman met ondersteunende personages, waaronder zijn sidekicks Robin en Batgirl; bondgenoten Alfred Pennyworth , James Gordon en Catwoman; en vijanden zoals de Penguin, de Riddler, Two-Face, en zijn aartsvijand, de Joker.

Engeland (2021): DC Collection met Batman, Green Lantern en The Flash, Wonder Woman, Superman, Cyborg en Aquaman, Supergirl en Shazam.

Kane bedacht Batman begin 1939 om te profiteren van de populariteit van DC’s Superman; hoewel Kane vaak aanspraak maakte op de enige creatie, ontwikkelde Finger het concept substantieel van een generieke superheld tot iets meer vleermuisachtigs. Het personage kreeg zijn eigen spin- offpublicatie, Batman, in 1940. Batman werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een meedogenloze burgerwacht die regelmatig criminelen doodde of verminkte, maar evolueerde naar een personage met een strikte morele code en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. In tegenstelling tot de meeste superhelden bezit Batman geen superkrachten, maar vertrouwt hij op zijn intellect, vechtvaardigheden en rijkdom. De televisieserie Batman uit de jaren 60 gebruikte een kampesthetiek, die nog jaren na het einde van de show met het personage werd geassocieerd. Verschillende makers hebben in de jaren zeventig en tachtig gewerkt om het personage terug te brengen naar zijn donkere wortels, met als hoogtepunt de miniserie The Dark Knight Returns uit 1986 van Frank Miller.

USA (2014): 75 jaar Batman.

DC heeft Batman in veel stripboeken genoemd, waaronder strips die onder zijn opdrukken zijn gepubliceerd, zoals Vertigo en Black Label. De langstlopende Batman-strip, Detective Comics, is het langstlopende stripboek in de Verenigde Staten. Batman wordt vaak afgebeeld naast andere DC-superhelden, zoals Superman en Wonder Woman, als lid van organisaties zoals de Justice League en de Outsiders. Naast Bruce Wayne hebben andere personages bij verschillende gelegenheden de Batman-personage aangenomen, zoals Jean-Paul Valley / Azrael in de Knightfall van 1993-1994 verhaallijn; Dick Grayson, de eerste Robin, van 2009 tot 2011; en Jace Fox, zoon van Wayne’s bondgenoot Lucius, vanaf 2021.  DC heeft ook strips gepubliceerd met alternatieve versies van Batman, waaronder de incarnatie die te zien is in The Dark Knight Returns en zijn opvolgers, de incarnatie van het evenement Flashpoint (2011) en talloze interpretaties van Elseworlds-verhalen.

 

Batman, een van de meest iconische personages in de populaire cultuur, wordt genoemd als een van de grootste stripboeksuperhelden en fictieve personages die ooit zijn gemaakt. Hij is een van de commercieel meest succesvolle superhelden, en zijn beeltenis is in licentie gegeven en is te zien in verschillende media en merchandise die over de hele wereld wordt verkocht; dit omvat speelgoedlijnen zoals Lego Batman en videogames zoals de Batman: Arkham- serie. Batman is aangepast in live-action en geanimeerde incarnaties, waaronder de Batman- televisieserie uit de jaren 60 gespeeld door Adam West en in film van Michael Keaton in Batman (1989), Batman Returns(1992), en The Flash (2023), Val Kilmer in Batman Forever (1995), George Clooney in Batman en Robin (1997), Christian Bale in The Dark Knight -trilogie (2005-2012), Ben Affleck in het DC Extended Universe (2016-heden) en Robert Pattinson in The Batman (2022).

 

In samenwerking met DC Comics en Warner Bros., het moederbedrijf van DC, heeft US Postal Service de evolutie van Gotham City’s Dark Knight in vier verschillende tijdperken beschrijven. Van de huidige moderne tijd door onder meer Frank Miller en Alan Moore, de opname van actualiteiten tijdens de bronstijd, tot de zilveren eeuw toen stripboeken mainstream werden en ten slotte de gouden eeuw waarin kunstenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger schreven de allereerste Batman. Dus vier speciale velletjes naast het verzamelvel.

 

Superman

Superman is een superheld die voorkomt in Amerikaanse stripboeken die zijn uitgegeven door DC Comics . Het personage is gemaakt door schrijver Jerry Siegel en kunstenaar Joe Shuster en debuteerde in het stripboek Action Comics # 1 (omslag gedateerd juni 1938 en gepubliceerd op 18 april 1938).  Superman is aangepast aan een aantal andere media, waaronder radioseries, romans, films, televisieshows, theaterproducties en videogames.

Superman werd geboren op de fictieve planeet Krypton en heette Kal-El. Toen hij een baby was, stuurden zijn ouders hem naar de aarde in een klein ruimteschip vlak voordat Krypton werd vernietigd door een natuurramp. Zijn schip landde op het Amerikaanse platteland, nabij het fictieve stadje Smallville. Hij werd gevonden en geadopteerd door de boeren Jonathan en Martha Kent, die hem Clark Kent noemden.

Clark ontwikkelde verschillende bovenmenselijke vermogens, zoals ongelooflijke kracht en ondoordringbare huid. Zijn adoptieouders adviseerden hem om zijn capaciteiten te gebruiken ten behoeve van de mensheid, en hij besloot de misdaad te bestrijden. Om zijn persoonlijke leven te beschermen, trekt hij een kleurrijk kostuum aan en gebruikt hij de alias ‘Superman’ bij het bestrijden van misdaad. Clark woont in de fictieve Amerikaanse stad Metropolis, waar hij werkt als journalist voor de Daily Planet. Tot de ondersteunende personages van Superman behoren zijn liefdesbelang en collega-journalist Lois Lane, Daily Planet – fotograaf Jimmy Olsen en hoofdredacteur Perry White, en vijandenzoals Brainiac, Darkseid, General Zod en zijn aartsvijand Lex Luthor.

Superman is het archetype van de superheld: hij draagt ​​een bizar kostuum, gebruikt een codenaam en bestrijdt het kwaad met behulp van buitengewone vaardigheden. Hoewel er eerdere personages zijn die aantoonbaar aan deze definitie voldoen, was het Superman die het superheldengenre populair maakte en de conventies vaststelde. Hij was tot de jaren tachtig de best verkochte superheld in Amerikaanse stripboeken.

Jersey (2013): Superman Henry Cavill. De 30-jarige acteur, afkomstig van het Kanaaleiland, schittert in Man of Steel, naast Russell Crowe en Amy Adams.

 

Relatie Canada en Superman

Het is 75 jaar geleden dat Superman voor het eerst verscheen in Action Comics en lanceert Canada Post zes herdenkingspostzegels van de superheld, ter ere van zijn weinig bekende Canadese afkomst. De krant sprak met de man uit Vancouver die de leiding had over het ontwerpen van de Superman-postzegels — en ontdekte drie dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over de Man of Steel:

Canada (2013): 75 jaar Superman.

  • Superman is mede gemaakt door een Canadees: de in Toronto geboren kunstenaar Joe Shuster creëerde de superheld met de Amerikaanse schrijver Jerry Siegel terwijl ze in 1933 nog op de middelbare school in Cleveland zaten.

  • The Daily Planet was gebaseerd op de Toronto Star:  voordat hij als jong kind naar de VS verhuisde, had Shuster een naschoolse baan als krantenverkoper voor wat nu The Toronto Star is. De krant werd in 1892 opgericht als The Evening Star en werd in 1900 omgedoopt tot The Toronto Daily Star. De oorspronkelijke naam voor The Daily Planet was The Daily Star — later gewijzigd door de New Yorkse redactie. Men kan alleen maar speculeren dat de stoere, maar zeer ethische hoofdredacteur van de planeet, Perry White, werd geïnspireerd door het sociale geweten van Joseph ‘Holy Joe’ Atkinson, de hoofdredacteur van de Toronto Daily Star van 1899 tot aan zijn dood in 1948.

  • Metropolis werd geïnspireerd door Toronto:  Shuster was als jong kind enorm onder de indruk van de vitaliteit en grootte van Toronto – Cleveland was in de jaren dertig gewoon niet zo groot en grootstedelijk. Bij het creëren van de skyline van Metropolis putte Shuster uit zijn dierbare herinneringen aan Toronto, dat hij tot aan zijn dood in 1992 mooier bleef vinden dan Cleveland.

 

Wonder Woman

Wonder Woman is in werkelijkheid Diana, prinses van de Amazonen uit de Griekse mythologie. Haar moeder is de Amazonekoningin Hippolyta. Ze kreeg van de Olympische goden verschillende bovenmenselijke krachten en wapens. Ze wordt vaak omschreven als ‘mooi als Aphrodite, slim als Athena, sneller dan Hermes en sterker dan Hercules’.

In de jaren 40 van de 20e eeuw werden de strips van DC Comics gedomineerd door mannelijke helden zoals Green Lantern, Batman en Superman. Toen schrijver William Moulton Marston de opdracht kreeg een nieuwe held te bedenken, spoorde zijn vrouw hem aan een vrouwelijke held te maken.

Engeland (2021): postzegelboekje DC Collection – Wonder Woman.

Wonder Woman maakte haar debuut in All Star Comics nr. 8 (december 1941), de op een na bestverkochte stripserie van DC Comics. Net als veel personages van DC Comics zijn Wonder Womans achtergrond en geschiedenis in de loop der jaren een paar keer aangepast.

In haar oorspronkelijke vorm was Wonder Woman de prinses van een stam Amazonen die op een geheim eiland ver van de rest van de wereld woonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte een Amerikaanse piloot genaamd Steve Trevor neer vlak bij dit eiland. Diana vond hem en wist hem te genezen. Ze werd spontaan verliefd op de man. Rond dezelfde tijd werd aangekondigd dat het tijd was om een Amazonekrijgster te kiezen die naar de “mannenwereld” moest afreizen om het kwaad van de nazi’s te bevechten. Hiertoe werd een groot toernooi gehouden, waar Diana tegen haar moeders wil aan deelnam.

Diana won en kreeg zo haar krachten. Daarna verliet ze het eiland en ging samen met Steve Trevor naar Amerika. Daar nam ze de schuilnaam Lt. Diana Prince aan. Daarna begon ze als Wonder Woman mee te vechten met de geallieerden. In deze tijd sloot ze zich ook aan bij de Justice Society of America. Na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren 50, begon Wonder Womans’ personage te veranderen. Zo werden haar uitspraken minder feministisch. Ook werd onthuld dat ze haar krachten had gekregen van de olympische goden.

In de jaren 60 verloor Wonder Woman haar krachten toen ze besloot in de mannenwereld te blijven in plaats van met de andere Amazonen naar een andere dimensie te vertrekken. Hierna leerde ze van een Chinese mentor de oosterse vechtkunsten. Tevens leerde ze met nieuwe wapens om te gaan. Wonder Woman ging hierna werken als een superspion en vigilante. In 1973 werd Wonder Woman weer hersteld naar het personage dat ze oorspronkelijk was, en werd ze lid van de Justice League.

USA (2006): Super Heroes met Wonder Woman (2x). Zoekplaatje….

Wonder Woman beschikt over een groot aantal krachten. Ze is bovenmenselijk sterk en snel, en heeft een bovenmenselijk uithoudingsvermogen. Deze krachten komen door een mystieke band die ze heeft met de Aarde. Fysiek is Wonder Woman een van de sterkste helden in het DC Universum. Ze kan zich zelfs staande houden tegen Superman. Ze is echter niet geheel onkwetsbaar, en kan worden verwond door kogels of andere wapens. Ze kan razendsnel genezen van deze verwondingen, evenals van ziektes en gif(soorten). Sinds het verhaal Crisis on Infinite Earths heeft ze de mogelijkheid om te vliegen. Wonder Woman is ook immuun voor de meeste magische wapens en aanvallen, en heeft veel ervaring in het bevechten van magische tegenstanders. Wonder Woman staat tevens bekend als een van de beste krijgers van de Amazones. Ze is een meester in gewapende en ongewapende gevechten. Ze gebruikt een speciale vechttechniek die enkel door haar volk wordt beoefend. Derhalve is ze erg lastig te verslaan. Naast kracht heeft Wonder Woman van de goden ook wijsheid gekregen. Ze is derhalve een meesterstrateeg.

 

Meer info:

The Art of DC – The Dawn of Super Heroes tot en met 26 maart 2023. Entree gratis met Museumkaart en VriendenLoterij VIP-kaart:

https://forum.nl/nl/agenda/the-art-of-dc-the-dawn-of-super-heroes

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Jersey Portugal Verenigde staten StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)