Deense postzegel met opdruk (deel 2) - Postzegelblog

Deense postzegel met opdruk (deel 2)

0

kopjeTiende Deense Filatelistendag van 2 tot en met 6 september 1938, gevierd met een postzegeltentoonstelling in Slagelse.
De postzegel met opdruk D.F.U. FRIM-UDST 19 38 in rood verscheen op 2 september 1938. Daarbij werd niet elke postzegel in het vel van de opdruk voorzien.

De opdrukvorm was aangebracht als in een dambord, waarbij de zegel naast die met een opdruk, onbedrukt bleef. Zowel horizontale paren als verticale kunnen dan ook verzameld worden alsmede blokjes van vier stuks. De toeslag op de zegel van 5 Øre was eveneens 5 Øre, maar men kon alleen horizontale of verticale paartjes kopen.Denemarken 198 II

De oorspronkelijke postzegel werd uitgegeven op 10 december 1937 en had een oplage van 23.444.000 stuks. Daarvan werden 400.000 zegels van een opdruk voorzien. Verkocht hiervan zijn 396.250 exemplaren en het restant is vernietigd.

De in 1938 uitgegeven opdruk zegel was ten behoeve van de tentoonstelling ter gelegenheid van de 10e Filatelistendag die in Slagelse gehouden werd. Deze dag(en) werden gehouden van 2 tot en met 6 september 1938. De opdruk in rood op het 5 øre zegel. De afkorting D.F.U. betekent; Danmarks Filatelist Union en Frim. Udst. betekent Frimærke Udstilling. De verzamelingen die te zien waren moesten gepresenteerd worden op kartonnen vellen van 26,5 x 28 cm. De tentoonstelling was aangekondigd als een ´internationale tentoonstelling´ en als zodanig bij de F.I.P. aangemeld. Echter, in Europa mocht maar één maal per jaar een internationale tentoonstelling georganiseerd worden en in Praag was er al een internationale tentoonstelling geweest. Dus men had een probleem. Al het drukwerk en reclame materiaal enzovoorts was al gereed toen dit probleem onderkend werd. Als oplossing werd de tentoonstelling onder de naam 10e Dansk Filatelisdagsudstilling gepresenteerd en de diverse federaties konden daar mee leven. Onder de inzenders waren veel buitenlandse verzamelingen (waaronder de verzameling van Jean Poulis met zijn verzamelingen Holland, Rusland, Estland, Letland en Litouwen) en ook de jury was internationaal, met onder andere de Nederlandse Kapitein Zwolle uit Amsterdam? (vreemd, maar zo werd het vermeld). De tentoonstelling omvatte 165 inzendingen, bestaande uit 3.000 albumbladen en er werd in 14 verschillende klassen tentoongesteld. Tijdens de tentoonstelling werd een speciale postvlucht naar Kopenhagen georganiseerd er werden 10.000 stukken meegegeven.

Denemarken FDC 1938

De postzegel met opdruk was toegelaten voor frankering van post naar het buitenland en was verkrijgbaar op vertoon van het entreebiljet. Kinderen betaalden 50 øre en konden maximaal 20 zegels kopen. Volwassenen betaalden 1 Kroon en konden maximaal 40 zegels kopen. Bij een passe-partout van 2,50 kronen kon men 100 zegels kopen. De oplage van de postzegel bedroeg 396.250 stuks. Ook hier werd een tentoonstellingsstempel met verdraaibare datum beschikbaar gesteld. 4 september was de echte filatelistendag en toen werd de tentoonstelling bezocht door een ´rijdend postkantoor´. Deze bus had een speciaal stempel in gebruik met een afbeelding van de bus en de tekst SLAGELSE 1938 4. sept. 10. FILATELISTDAG. De afdruk van dit stempel was in paars. Een ander bijzonder stempel voor dit rijdende kantoor was in zwart en droeg alleen de tekst ´DANMARK det rullende postkontor´ met als datum -4.-.38.14-22. Voor de postvlucht naar Kopenhagen werd een speciaal stempel met een vliegtuig en een gestileerde landkaart met de route Slagelse – Kopenhagen gebruikt. Deze vlucht vond plaats op 6 september. Tevens werden er vier speciale enveloppen, drie kaarten en een souvenir velletje uitgegeven. Dus de verzamelaar kon zijn lol wel op!

Denemarken-PF-16

De oorspronkelijke serie leent zich uitstekend voor specialisatie. Niet alleen vanwege de verschillende druktechnieken, maar zeker ook door het gebruik van verschillende papiersoorten en tandingen. Een niet te vergeten de opdrukken met POSTFÆRGE, de pakketzegels die werden gebruikt door de Pakketpostdienst op de veerdiensten tussen verschillende eilanden. Maar dat is een ander verhaal…

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DenemarkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)