Route Euro 2024: Elbphilharmonie - Postzegelblog

Route Euro 2024: Elbphilharmonie

0

Vanavond start het gastland Duitsland met de eerste wedstrijd tegen Schotland voor de EK Voetbal 2024. Hoop dat jullie van voetbal houden, want het duurt een hele maand. De finale wordt op 14 juli as. gespeeld. En anders kan je nog naar de andere TV zenders kijken of naar de bioscoop gaan. Lekker rustig als je gaat op de wedstrijddagen van het Nederlandse elftal. Bent u al in de Oranje stemming of heeft u al Oranje tompoucen in huis gehaald. Of heeft u als Volendammer de ‘Joey Veerman dubbeldekker’ gekocht van de Volendamse bakker 2in1? Deze tompoucen zijn te koop tijdens de drie poulewedstrijden van Oranje. Kortom een voorbeschouwing van een maand genieten van het beste voetbal van Europa. Nu eerst de loting in Hamburg.

De loting in Hamburg

In de Hamburgse concertzaal Elbphilharmonie verrichtte onder anderen Wesley Sneijder de loting op 2 december 2023. Het openingsduel van het toernooi is op 14 juni Duitsland tegen Schotland in de Allianz Arena van München. De finale staat gepland op 14 juli in het Olympiastadion van Berlijn. Het Nederlands elftal begint het EK op 16 juni met een wedstrijd in Hamburg tegen Polen, Wales, Finland of Estland. Op 21 juni is Frankrijk de tegenstander in Leipzig en de laatste groepswedstrijd is op 25 juni in Berlijn tegen Oostenrijk. Na de play-offs werd Polen de winnaar en dat betekent dat de eerste wedstrijd van Nederland tegen Polen is gepland op 16 juni.

De Elbphilharmonie is een concertzaal in de Duitse stad Hamburg. De Elbphilharmonie ligt aan de rechteroever van de Elbe in het stadsdeel HafenCity in het stadsdistrict Hamburg-Mitte. Het orkest in residentie is het NDR Elbphilharmonie Orchester, het ensemble in residentie het Ensemble Resonanz.

Die Elbphilharmonie ohne Baukräne – am 21.07.2015.. Foto: Specialpaul / Wikipedia.

De financiering zorgde jarenlang voor politieke en publieke commotie. Bij de eerste plannen van de bouw als publiek-private samenwerking rond de eeuwwisseling werd uitgegaan van een bijdrage van de stad Hamburg van 77 miljoen euro. In 2007 werd een afwerking in 2010 op 241 miljoen euro geraamd, waarvan Hamburg 114 miljoen zou dragen. Er volgden nog meerdere bedragen en termijnen. Eind 2014 voorzag men een opening in 2017 en een kostprijs van 789 miljoen euro, waarvan 575 miljoen voor de belastingbetaler. De eerstesteenlegging in aanwezigheid van Ole von Beust, eerste burgemeester van Hamburg en daarmee aan het hoofd van de Vrije en Hanzestad Hamburg, CEO Henner Mahlstedt van Hochtief Construction AG, Karin von Welck, Hamburgs minister van cultuur, en architect Pierre de Meuron van het Zwitsers architectenbureau Herzog & de Meuron vond plaats op 2 april 2007. De bouw werd afgerond en het gebouw geopend op 6 november 2016. Het openingsfeest vond plaats op 11 januari 2017 met een concert van het NDR Elbphilharmonie Orchester.

Het gebouw naar ontwerp van Herzog & de Meuron heeft als basis een ouder pakhuis, Kaispeicher A, een voormalige opslagplaats van cacao, thee en tabak, waarop een in glas afgewerkte bovenbouw met een gebogen dakvorm werd gerealiseerd. Het gebouw met 26 verdiepingen heeft van de begane grond tot de zesde verdieping de gevelbekleding van Kaispeicher A. Het nieuwbouwgedeelte kreeg een glazen gevel met een totaal van 1.096 individuele glaselementen, waarvan vele verschillend gebogen en gekromd, aan een kostprijs per stuk van 20.000 euro. Voor optimale zonwering en om andere ontwerptechnische redenen werd ook elk van de ongeveer 2200 segmenten bedrukt met een uniek patroon. Dit wekt volgens de architecten de indruk van een gigantische kristal, waarbij de lucht, het water en de stad altijd anders worden weerspiegeld. Het gebouw is overduidelijk een landmark geworden in de Hamburgse horizon, aan de rivier en vlak bij het stadscentrum. Het ligt aan Kaiserhöft, het pierhoofd tussen de voormalige dokken Sandtorhafen en Grasbrookhafen, en dus op het meest westelijke punt van HafenCity. Het dichtstbijzijnde metrostation is U-Bahnhof Baumwall, op 450 meter, gelegen op de U3-lijn. De nieuwe U4-lijn loopt onder het gebouw door, maar de kostprijs van een station in de onmiddellijke omgeving werd te hoog geacht. Het dichtstbijzijnde station op die lijn, Überseequartier, ligt op 600 meter.

 

Meer info:

UEFA EURO 2024: https://www.uefa.com/euro2024/

KNVB Ons Oranje: https://www.onsoranje.nl/

Eerdere Route Euro 2024 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/route-euro-2024/

Eerdere EURO2020 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/euro2020/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Architectuur VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)