De postzegels van Åland in 1993 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1993

0

De postdienst van de Åland eilanden werd op 1 januari 1993 onafhankelijk ten opzichte van Finland, maar bleef uiteraard nauw samenwerken met de Finse postdienst. Maar het uitgifteprogramma voor postzegels kwam nu volledig in handen van de filatelistische dienst van Åland Posten. De eerste uitgifte van 1993 was natuurlijk gewijd aan de onafhankelijkheid van de postdienst.

Op 1 maart 1993 werd een postzegel uitgegeven ter gelegenheid van de verzelfstandiging van het postbedrijf van de Åland eilanden. Dit werd vastgelegd in een document, een Självstyrelselag. Op de postzegel is een ingedrukt stempel te zien van het wapen van de regering van Åland dat in het document werd aangebracht. Het ontwerp van de postzegel was van Isa Hällström.

 

Het wapen van Åland kent een bewogen geschiedenis. Het wapen met het een hert behoorde oorspronkelijk tot de Zweedse provincie Öland, ook een eiland. Men voerde daar dit wapen vanaf het jaar 1560. In 1569 werd de Åland archipel als leengoed geschonken aan douairière van de koningin Katarina Stenbock die een familiewapen bezat waarop twee herten op een veld met negen rozen waren opgenomen. Het hert werd gebruikt voor het wapen van de Åland archipel, in goud weergegeven op een blauw veld. Dit wapen werd vanaf de 19de eeuw officieel gebruikt voor Åland, wat bevestigd werd in 1951 door een wet.

Verder werd op 1 maart 1993 een blokje met daarin vier postzegels uitgegeven die eveneens betrekking hadden op de verzelfstandiging van Åland Posten. Het ontwerp van dit blokje was vervaardigd door Martin Mörck.

 

Op de zegel met de handtekeningen is een afdruk weergegeven van het naamstempel Kastelholm in Cyrillisch schrift. De afdruk van dit stempel werd aangetroffen op een ongefrankeerde envelop naar Eckerö. Gustav Wilhelm Landau was hoofd van de postdienst van het  Groothertogdom Finland toen het in 1809 deel ging uitmaken van het Russische keizerrijk. De twee postkantoren van Åland, Eckerö en Kastelholm, ontvingen in 1812 ieder een eenregelig naamstempel in het Cyrillische schrift. Op de tweede zegel het embleem van de postdienst van Åland.

Het hoofdpostkantoor van Mariehamn is afgebeeld op de derde postzegel. De getekende afbeelding strookt niet met de werkelijkheid van nu omdat het woord POSTEN meer links is aangebracht onder het enkele venster, later zelfs verder doorgeschoven naar links. Nu staan boven de ingang de woorden TYGER & SANT.

Op de vierde zegel een afbeelding van de veerboot Alfågeln gebouwd in 1990 met als thuishaven Mariehamn. Deze veerboot is van het type roll on – roll off of wel ro-ro. De postauto van Åland Posten verlaat juist het schip.

In het kader van de gezamenlijke uitgiften van de Noordse landen met als thema toerisme, werd gekozen voor het Openlucht Museum Jan Karlsgården, vlak bij het kasteel van Kastelholm. Hier kan men het leven zien op een boerderij op het einde van de 18de eeuw, zo rond 1900. Het museum werd gesticht in 1930 door een boerderij met de naam Jan Karls te Finström te verplaatsen naar de huidige locatie.

Thans staan er een twintigtal gebouwen die van diverse eilanden na te zijn afgebroken, hier weer zijn opgebouwd. De twee postzegels werden ontworpen door Kaj Lindström en uitgegeven op 7 mei 1993.

 

Een serie van drie postzegels met afbeeldingen van klederdrachten verscheen op 1 juni 1993. De zegels waren ontworpen door Allan Palmer. De eerste postzegel toont de klederdracht van een vrouw uit Saltvik. Op de tweede zegel twee vrouwen uit Eckerö en Brändö die worden begroet door een stel uit Mariehamn. Op de derde zegel een vrouw en een man uit Finström.

 

Drie postzegels met afbeeldingen van rotsformaties op de Åland eilanden werden uitgegeven op 3 september 1993. Ontwerper was Charles Hemmingsson. Het grootste deel van de Åland archipel bestaat uit metamorf en stollingsgesteente maar het hoofdeiland bestaat voornamelijk uit rode graniet. Op de eerste zegel is een zogenoemde diabas gang afgebeeld, een basaltachtig gesteente. Het is van vulkanische oorsprong. Op de tweede zegel is kussenlava afgebeeld. Dit is ontstaan bij vulkanische erupties onder water en wordt ook wel uitvloeiingsgesteente genoemd. De derde zegel toont gevouwen gneis. Gneis komt vooral voor in de oostelijke gebieden van de Åland archipel.

Als laatste werd op 8 oktober 1993 een postzegel uitgegeven met een afbeelding van de kerk van Sottunga. Van oorsprong is het een houten, roodbruin geschilderde kapel voor het eerste genoemd in het jaar 1544. De kapel behoort tot de moederkerk van Föglö en is gewijd aan de heilige Maria Magdalena. De klokkentoren staat los van de kapel, buiten het kerkhof. De oorspronkelijke kapel is in 1726 door oorlogshandelingen verloren gegaan vanwege brand en werd in 1730 herbouwd. De preekstoel is uit 1753 en beschilderd door Jonas Bergman. Bergman was geboren in 1724 in Turku die getrouwd was met de dochter van een schilder, Claes Lang, die veel in kerken gewerkt heeft. In 1759 beschilderde Bergman ook het altaarstuk in de kerk van Föglö. Hij overleed in 1810. In 1994 weer een postzegel met een kerk?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Finland Zweden Herten Klederdracht ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)