Jan Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, 19 oktober 2007) - Postzegelblog

Jan Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, 19 oktober 2007)

3

Het is 10 jaar geleden dat Jan Wolkers overleed op zijn geliefde eiland Texel. In de literatuur is altijd sprake van de grote ‘3 schrijvers’ die Nederland kende: Gerard Reve, Willem Frederik Hermans en Harry Mulisch. Waarom behoorde Jan Wolkers niet tot de grote ‘4 schrijvers’ ? Heeft Jan Wolkers filatelistisch gescoord ? En staat Oegstgeest op de kaart door Jan Wolkers ? Jan Wolkers was behalve schrijver ook beeldhouwer en schilder.

Belangrijkste jaren

Jan Wolkers was afkomstig uit een gereformeerd milieu en kwam uit een gezin van elf kinderen. Vader Wolkers bezat voor de Tweede Wereldoorlog een slecht lopende kruidenierswinkel in Oegstgeest.
Jan Wolkers was driemaal getrouwd. In 1947 met Maria de Roo (1923-1993). Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren. Zijn tweede kind Eva overleed in 1951. Deze gebeurtenis zou Wolkers verwerken in de roman ‘Een roos van vlees’ (1963).
In 1965 schreef Wolkers de roman ‘Terug naar Oegstgeest’. In deze roman vertelt Wolkers uitvoerig over zijn jeugd in Oegstgeest. Hij beschrijft met veel gevoel voor macabere en wansmakelijke details de vaak griezelige dingen. Ook zijn familieleden en buurtbewoners worden rauw en ongecensureerd beschreven. Daarnaast gaat de roman over het afstoten van het gereformeerde geloof. In 1987 werd ‘Terug naar Oegstgeest’ verfilmd door Theo van Gogh.

In 1958 trouwde Wolkers met Annemarie Nauta. Het huwelijk zou niet lang duren. Deze periode vormde later de inspiratie voor de roman ‘Turks Fruit’. Olga, de hoofdpersoon uit dit boek, was gebaseerd op Nauta. Met Olga’s kanker en haar overlijden in zijn roman  ‘Turks Fruit’ symboliseerde Wolkers het rouwproces dat hij doormaakte na het verbreken van de relatie met haar. Wie heeft ‘Turks Fruit’ op de schoolboekenlijst in het laatste examenjaar erop gezet ? Ik denk duizenden scholieren. In 1972 werd het boek verfilmd door Paul Verhoeven met Monique van der Ven en Rutger Hauer als hoofdrolspelers.

Jaar van het Boek (2016)

 

Jaar van de Film (1995)

In 1963 ontmoette Wolkers de 17-jarige Karina Gnirrep Karina trok kort daarna bij hem in in het woonatelier in Amsterdam. In 1980 verhuisde het paar van Amsterdam naar Westermient op het eiland Texel. In 1981 trouwde Wolkers met Karina. In hetzelfde jaar werden hun kinderen (de tweeling Bob en Tom) geboren.

Weken van de Kaart (2007), gedicht speciaal geschreven voor deze postzegel.

Zie eerdere artikelen:
https://www.postzegelblog.nl/2007/12/01/centraal-stelling-van-leven-en-werk-van-jan-wolkers/
https://www.postzegelblog.nl/2007/09/03/inspiratiebronnen-van-postzegelontwerpers-deel-1/

Op de tiende sterfdag van Jan Wolkers verschijnt de lijvige biografie ‘Het Litteken van de Dood’ van Onno Blom. Het boek beschrijft het rebelse leven van de kunstenaar. Onno heeft meer dan 10 jaar aan gewerkt en heeft inzage gehad in alle Wolkers archieven.

Tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers in de Deutzstraat in Oegstgeest komt een meer dan levensgrote herinnering aan deze beroemde Oegstgeester schrijver, beeldhouwer en schilder.
Het Cultuurfonds Oegstgeest heeft het initiatief genomen voor de muurschildering van zijn gedicht ‘De Herinnering’.

Het is zo lang geleden
Dat het vergeten had moeten zijn,
Het is zo vers
Als een voetstap in het gras,
Als rook die wegtrekt uit een open raam,
Dauw die druppelt langs gewas
Door aarde en stof,
Een gedachte die niet meer was.

Het muurgedicht wordt op donderdag 26 oktober, de geboortedag van de schrijver, onthuld in aanwezigheid van zijn weduwe Karina Wolkers en zijn biograaf Onno Blom.

Meer info over de Wolkers weken (expo’s, lezingen, wandelingen etc) van 18 t/m 26 oktober 2017:
https://dorpsmarketingoegstgeest.nl/wolkersweken

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)