Centraal stelling van leven en werk van Jan Wolkers - Postzegelblog

Centraal stelling van leven en werk van Jan Wolkers

3

postzegel-jan-wolkers-400p.jpg
Het gelegenheidsgedicht ‘De zee schuimt’ is speciaal voor de postzegelemissie ‘Weken van de Kaart’ door Jan Wolkers geschreven. Wolkers geeft een dichterlijke ontboezeming over het eerste geschilderde vrouwelijke naakt in de Europese schilderkunst ”De geboorte van Venus’ van de Italiaanse schilder Botticelli (1445 – 1510). Wolkers laat zich in dit gedicht, evenals Botticelli inspireren door de zee, de lucht en het licht.

Botticelli verbeeldt in ‘De geboorte van Venus’ op een realistische manier het mythologische geboorteverhaal van Venus uit zeeschuim. De naakte godin, staande op een schelp, wordt door windgoden naar het eiland Cythera geblazen. Jaargetijdengododinnen wachten haar op om haar met een bloemenmantel te kleden. Een windvlaag verspreidt de eerste bloemen al in de lucht en laat het haar van Venus wapperen.

wolkersminiatelier6.jpg

Vier verschillende abstracte schilderijfragmenten ‘Sneeuwstormen van kleur’ van schrijver en beeldend kunstenaar Wolkers’ zijn onder de drie postzegels van het velletje ‘Weken van de kaart 2007’ geplaatst. Het hoogte- en dieptereliëf is duidelijk door de belichting vanaf de zijkant in de details te zien.

wolkersminiatelier7.jpg

De pasteuze, dik opgebrachte verf in de grillig gevormde verfstippen zijn uit verwante tinten opgebouwd. Op afstand vloeit het tot een egaal geheel samen. Het ritme van de grotere en kleinere verfstippen is met een ongelooflijke discipline consequent doorgevoerd. De kleurindrukken van deze doeken zijn of ingetogen, of knallend. Volgens Wolkers zitten deze schilderijen vol met gedachten en herinneringen. Welke laat hij zich niet over uit.

Jan Wolkers zelf was zeer tevreden over de uitwerking door grafisch ontwerper Lex Reitsma van zijn beeldend en literair werk op het postzegelvelletje. Toen hij zijn postzegels in ontvangst nam in zijn atelier in Den Burg op Texel zei Wolkers tegen Reitsma: “Dit is werkelijk wonderschoon. Wat heb je die kleuren mooi bij elkaar gezocht, Lex. En wat mooi dat het allemaal zo doorloopt als een horizon.”
maximumkaart-jan-wolkers-200p.jpg

Bij de uitgave van iedere nieuwe postzegel is het voor verzamelaars van maximumkaarten weer een uitdaging er een beeldondersteunende prentbriefkaart bij te vinden. Bij deze Wolkerspostzegel zijn twee geheel verschillende invalshoeken te onderscheiden:

[1] het gelegenheidsgedicht met getekend portret van Wolkers

maximumkaart jan wolkers

[2] de weergave van een Vlielandse landschap (met duin, strand, branding, zee, wolken en lucht) in kleurverscheidenheid. Bijzonder jammer is het dat TNT post geen stempel van Den Burg (Texel) heeft aangemaakt, de woonplaats van Wolkers. Voor zo ver ik weet, heeft Wolkers geen speciale band met Den Haag gehad, die deze stempelplaats rechtvaardigde.

Onderstaand beeld van het schilderij ‘De geboorte van Venus’ van Bocelli is ingevoegd, naar aanleiding van reactie Bate onder het artikel: 

boticelli

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

  Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Bate Hylkema op 1 december 2007 om 13:58

   In het pas verschenen informatieve en aantrekkelijk ogende ‘Jaarboek Nederlandse postzegels 2007’ staat aanvullende informatie van Jan Wolkers over het beroemde schilderij van Botticelli:
   “De Venus van Botticelli heeft me mijn hele leven begeleid. Vanaf ik dertien, veertien was, ken ik haar al.” Venus staat op een grote, drijvende schelp. In de klassieke oudheid was een schelp een metafoor (vergelijking in overdrachtelijke zin) voor een vagina. Ze is naakt en houdt haar lange haar voor de schaamstreek. Wolkers is vooral gefascineerd door haar ogen. “Je dénkt niet eens aan kuis of onkuis, je wordt vanzelf naar haar blik gezogen: heb jij ooit zulke ogen gezien?”

  • Bate Hylkema op 2 december 2007 om 17:00

   Ter aanvulling en completering van bovenstaande reactie (bij de zojuist aangebrachte deelreproductie van de Venus van Botticelli) nog het volgende in de tijdbalk van Jan Wolkers:

   De ‘kennismaking’ met Botticelli’s naakt door Jan Wolkers (1925 – 2007) in zijn pré-puberteit vond in 1938/1939 plaats (“Vanaf ik dertien, veertien was”). Erotisch getinte afbeeldingen van vrouwelijk naakt waren toen voor een puber nog zeldzaam en sporadisch te vinden, behalve in de klassieke kunst. . . !

  • Rein op 2 december 2007 om 17:29

   @Bate

   “pré-puberteit”

   ik wist dat vroeger de puberteit veel later inzette, maar zo erg :) dat JW op z’n 14e nog nergens last van had??

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)