De postzegels van Faroer in 1997 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1997

1

De uitgifte van de twee zogenoemde permanente postzegels met een afbeelding van de Faroer archipel in 1996 had menig verzamelaar de wenkbrauwen doen fronsen. Twee postzegels voor totaal 26 kronen, de losse postzegels voor totaal 68,50 kronen, een blokje voor 13,50 kronen en twee boekjes voor totaal 90 kronen werd wel veel. Voor 1996 was men 138 kronen kwijt. In hedendaagse euro’s was dat bijna € 18,50. Hoe zou 1997 worden?

 

Het nieuwe jaar werd begonnen met de uitgifte van een blokje met één postzegel ter gelegenheid van het 25ste regeringsjubileum van Koningin Margaretha II. Zij werd op 16 april 1940 geboren in Kopenhagen en is sinds 16 januari 1972 koningin van Denemarken. Denemarken vormt samen met Groenland en de Faroer eilanden het Koninkrijk Denemarken. Op het blokje een afbeelding van het Koninklijke jacht ‘Danneborg’. Het blokje kwam uit op 14 januari 1997.

 

De tweede uitgifte van 1997 was een serie van vier postzegels met afbeeldingen van paddenstoelen. Weer gericht op de thematische verzamelaar, want paddenstoelen is ook een veel verzameld thema. De serie kwam uit op 17 februari 1997 en was ontworpen door Astrid Andreasen, nu weer met één letter s. Op de eerste zegel een afbeelding van het ‘broos vuurzwammetje’. Men kan dit zwammetje vinden van september tot en met november. Op de tweede zegel de ‘gele of oranje wasplaat’. Deze zwam wordt steeds zeldzamer en is zelfs bedreigd met uitsterven.

 

Op de derde zegel een sneeuwzwammetje. Dit zwammetje komt alleen in de noordelijke gebieden van Europa, Azië en Amerika voor. Meest in graslanden. Op de laatste zegel het papegaaizwammetje. In het begin is de kleur van de zwam felgroen maar verkleurt daarna naar olijfbruin tot citroengeel. Het is een vrij zeldzame paddenstoel.

 

Weer een postzegelboekje met daarin tien postzegels met invasievogels. Ontworpen door Astrid Andreasen en uitgegeven samen met de serie paddenstoelen op 17 februari 1997. Op de eerste zegel een koppeltje goudvinken. De vogel komt voor in het noordelijke en oostelijke deel van Europa tot centraal Azië. Op de tweede zegel het barmsijsje. Komt voor in Noord Scandinavië, Noord Rusland en de Britse eilanden.

Op het omslag is prominent het beeldmerk weergegeven van de postdienst van de Faroer eilanden: Postverk Føroya.

Zoals gebruikelijk zijn de twee postzegels, twee maal vijf stuks, om-en-om in het boekje opgenomen.

De twee Europazegels, uitgegeven op 20 mei 1997, hadden als thema: mythen en legenden. Een kolfje naar de hand van de postdienst van de Faroer. Op de archipel kent men vele legenden. Voor de afbeeldingen op de twee postzegels koos men schilderijen van de Faroese kunstenaar William Heinesen die leefde van 1900 tot 1991. Op de eerste zegel ‘De verleiding van heilige Antonius’. Antonius bevond zich als kluizenaar in de woestijn nadat hij zijn bezit onder de armen had verdeeld. Daar werd hij aangevallen door het boze, de verleiding, met de duivel in de gedaante van een mooie vrouw, maar ook als monster en als demon.

De tweede zegel toont ‘De kleine zeemeerman’. De meerman komt veel  minder voor dan de zeemeermin. De meerman zou grote stormen kunnen oproepen om op deze wijze schepen te laten zinken. Maar op het schilderij is hij wat vriendelijker afgebeeld, omringd door vissen en zonder de bekende vissenstaart.

Ook op 20 mei 1997 verscheen een postzegel ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van de Unie van Kalmar. Deze Unie verenigde in 1397 de drie Scandinavische koninkrijken Denemarken, Noorwegen en Zweden, onder één monarch. Daaronder ook Groenland, IJsland, de Faroer eilanden, een deel van Finland, de Orkney eilanden, de Shetland eilanden, Sleeswijk en Holstein. Door conflicten met Zweden viel de unie in 1523 uiteen en werden andere samenwerkingsverbanden van kracht.

 

In de serie permanente postzegels verschenen eveneens op 20 mei 1997 twee zegels met de afbeelding van de Faroer archipel, zoals in het jaar 1996. Nu met de waarden van 11 kronen en 18 kronen.

 

Een serie van vier postzegels werd uitgegeven op 15 september 1997 met scènes uit de film ‘Barbara’. De Deense film kwam uit op 28 september 1997 in Thorshavn. Het is de verfilming van de roman ‘Barbara’ van Jørgen-Franz Jacobsen en werd geregisseerd door Nils Malmros. De rol van Barbara werd gespeeld door de Noorse actrice Anneke von der Lippe en van de jonge dominee Poul Aggersoee door de Deense acteur Lars Simonen.

 

De jonge dominee Poul Aggersoee komt aan op de Faroes eilanden om kerkdiensten te gaan verzorgen in Vágar. Daar ontmoet hij de mooie Barbara, die met twee dominees getrouwd is geweest, maar die vrij snel na elkaar waren overleden. Ondanks waarschuwingen uit zijn omgeving bezwijkt hij voor haar zedeloze charmes. Als een andere man, Andreas Heyde, gespeeld door Peter Reichhardt, op het eiland aankomt ontstaan er grote spanningen in hun liefdesleven. Op de laatste postzegel is te zien hoe zij in een roeiboot een vergeefse poging doet om het schip de ‘Fortuna’ in te halen waarop de dominee is vertrokken naar Kopenhagen. De film kent geen ‘happy end’.

 

Ook op 15 september 1997 kwamen twee postzegels uit gewijd aan de kerk van Hvalvík. Het dorp ligt op het oostelijke deel van het eiland Streymoy. De betekenis van het woord Hvalvík is walvisbaai. Het kleine houten kerkje heeft een met grasplaggen bedekt dak.

Het kerkje werd gebouwd in 1829 nadat de oude kerk uit 1700 was verwoest door een storm. Het is het oudste zwarthouten kerkje op de Faroer eilanden. Het kerkje werd opgetrokken met hout dat afkomstig was van een in 1829 bij Saksun gestrand schip. De preekstoel in de kerk, te zien op de achtergrond van de tweede postzegel, is veel ouder en dateert uit 1609. Deze is afkomstig uit een afgebroken kerk in Thorshavn. En de totaalprijs voor de postzegels, blokje en de postzegelboekjes voor het jaar 1997? 210 Kronen!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Faroer Noorwegen Rusland Zweden Europa CEPT Kerken Schilderkunst VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)