(Eigen)aardigheden van westerse filosofen (5) - Postzegelblog

(Eigen)aardigheden van westerse filosofen (5)

1

De filosofen Averroës en Maimonides werden beiden geboren te Córdoba in Spanje. Averroës was waarschijnlijk van Berberse afkomst, Maimonides werd geboren uit Joodse ouders. Destijds behoorden Córdoba en Zuid Spanje (Andalusië) tot het Kalifaat van de Almohaden, een Berberse moslimdynastie die in de 12e en 13e eeuw over de Maghreb (Noord Afrika) en Spanje regeerde. Behalve Córdoba veroverden zij de steden Sevilla, Jaén, Málaga, Granada en Almería.

Córdoba was destijds een der grootste steden van de wereld. Het huidige Andalusië ademt nog steeds de invloed van de Moorse overheersing, voornamelijk in de architectuur en de kunst, de ‘mudéjar’ kunst, een mengeling van moorse en christelijke elementen. Door de vijandige houding van de moren jegens joden en christenen, vluchtten velen naar bijvoorbeeld Toledo in het christelijke noorden van Spanje en weer anderen naar Marokko, waar veiligheid ook ver te zoeken was. Onder: Typisch Andalusische patio aan de calle Enmedio, 29 te Córdoba.

Averroës (Ibn Rushd) – (1126-1198)

Averroës vertaalde een groot aantal werken van Aristoteles en voegde daaraan zijn eigen interpretatie toe. Hij kreeg derhalve de bijnaam ‘de commentator’. Hij leverde uitvoerig kritiek op de interpretaties van zijn voorgangers, met name in zijn ‘Wartaal der Verwarden’, waarin hij de werken van Al-Ghazali weerlegde. Hij verdedigde debat en discussie aangaande de Koran. Hij vond dat de Koran zelf intellectuele speculaties aanwakkerde. Volgens hem was de rede wel degelijk verenigbaar met de openbaring. Hij stierf in Marrakech, Marokko, gevlucht voor bedreiging wegens vermeende onorthodoxie.

De Mezquita, de beroemde moskee in Córdoba, vormde eeuwenlang het culturele islamitische centrum in Andalusië. Hier doceerden beroemde filosofen en wetenschappers. Afbeelding: Arabische geleerde laat een postduif los Op de achtergrond de gevel van de immense moskee. Onder: gedeelte van de zuilengalerij in de Mezquita.

Maimonides (Rabbi Moshe ben Maimon) (1135-1204

Mozes Maimonides (ook bekend als de Rambam) probeerde de aristotelische filosofie te verzoenen met zijn joodse Godsbegrip. Aristoteles’ invloed is heel erg tastbaar in zijn beroemdste boek ‘Gids voor Zwervers’, waarin hij religie en rede met elkaar probeert te verzoenen.

Een van zijn grootste prestaties was de organisatie en systematisering van de ‘Mishnah’, dat wil zeggen de rabbinale reflecties over de Hebreeuwse Schrift, die gedurende vele eeuwen tot stand waren gekomen. Hij beweerde dat mensen wel degelijk een vrije wil hebben. Hij stelde veel belang in ethiek en was in ethische zaken onbuigzaam. Een eeuw later zou Thomas van Aquino veel van Maimonides’ inzichten met de christelijke leer verenigbaar achten en overnemen.

Onder: Standbeeld van Maimonides voor de synagoge in de kleine straatjes van Córdoba.

Gedurende zijn leven verhuisde Maimonides meerdere malen. Zijn familie verliet in 1148 wegens vervolging Spanje en vestigde zich in Fez in Marokko, waar zij als moslims vermomd leefde. Maimonides zwierf door Zuid-Spanje en zocht af en toe zijn toevlucht in Fez.
Op latere leeftijd vestigde hij zich in Egypte waar hij asiel kreeg en waar hij als rabbijn fungeerde. Hij besloot arts te worden, waarna hij werd aangesteld als de lijfarts van Salah ad-Din, de toenmalige heerser van Egypte. Jarenlang was hij zowel zijn lijfarts als opperrabbijn van de joodse gemeenschap in Caïro. Hij overleed in Fustat (Caïro).
Zegel en stempel uitgegeven ter gelegenheid van een internationaal wetenschappelijk congres in Jeruzalem in 1953.

Iedereen kent de uitdrukking ‘Krijg de rambam!’ maar geen mens weet precies waar die vandaan komt. Na intensief speurwerk ben ik niet veel wijzer geworden. De link met Maimonides staat onomstotelijk vast. Waarom het vaak als een ziekte-verwensing wordt gehanteerd blijft onduidelijk.
Maimonides wordt ook wel ‘ha Nesher ha Gadol’ genoemd: ‘de Grote Adelaar’, als erkenning voor zijn kennis van de Thora. Maimonides ligt begraven in Tiberias, Israël.

 

====

Beste lezers. Ik moet mijn serie over filosoofjes voor enige tijd onderbreken in verband met oogproblemen.
Men verwacht dat ik over ongeveer een jaar weer de oude ben. Wat mij betreft, graag tot dan.
Groetjes, Yvonne Kruse.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Spanje Architectuur ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Postzegelblog op 8 april 2019 om 10:52

    Yvonne, namens alle lezers van Postzegelblog wensen we jou heel veel sterkte. We hopen gauw weer van je te horen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)