Vier eenvoudige stempels - Postzegelblog

Vier eenvoudige stempels

3

kopjeVerzamelaars van afdrukken van poststempels vergeten wel eens dat tussen de zogenoemde kleinrondstempels en grootrondstempels een geheel ander stempeltype werd gebruikt. Als proef om de dubbele stempeling die tot dan toe gold in de vorm van een puntstempel in combinatie met een kleinrondstempel te vereenvoudigen.

brief met stempels

De opdracht aan ’sRijks Munt te Utrecht was om een groter stempel te ontwerpen maar zodanig, dat de datum en uurkarakters van de kleinrondstempels in de nieuwe stempels konden worden gebruikt. Door de graveur van De Munt werd een aantal proefexemplaren vervaardigd. stempel

Twee stempels werden op 12 juli 1893 ter beoordeling toegezonden aan de Directeur-generaal. Het betroffen twee stempels met de kantoornaam ’sHERTOGENBOSCH en de datum 16 JAN 1893. De afmeting van het stempel was 6 millimeter groter dan het in gebruik zijnde kleinrondstempel. Dat de graveur de opdracht niet geheel had begrepen blijkt uit het feit, dat hij nog drie andere proefstempels had meegezonden, in drie verschillende formaten en uitvoeringen. stempel

Daarbij bevond zich een stempel met het nummer 325. Wellicht dat de stempelgraveur hierbij het nummer- of puntstempel in gedachten had.
stempel
stempel

stempel
stempel

Uiteindelijk werd gekozen voor een stempeltype met een dubbele ring, waarin de datum en uurkarakters van het kleinrondstempel pasten. Twee voor de kantoren Amsterdam en ’s-Gravenhage bestemd voor gebruik in de Roelants handstempelmachine en twee als handstempel voor de kleinere kantoren te Gouda en Maassluis.
De vier stempels werden op 23 februari 1894 als proefstempels naar de kantoren gezonden.
Getracht wordt om de vroegste datum en laatste datum van gebruik van deze stempels te vinden. Zoekt u mee?
De vroegste data van de vier kantoren zijn tot nu toe:

 • Amsterdam: 3 maart 1894
 • ’s-Gravenhage: 28 februari 1894
 • Gouda: 2 maart 1894
 • Maassluis: 7 maart 1894

De laatste data van gebruik tot nu toe zijn:

 • Amsterdam: 17 januari 1896
 • ’s-Gravenhage: 10 november 1895
 • Gouda: 4 februari 1897
 • Maassluis: 18 november 1899

Graag zie ik de reacties op deze blog. Het totale overzicht van dit stempeltype komt binnenkort op de website van de Nederlandse Academie voor Filatelie: www.nedacademievoorfilatelie.nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland KleinrondstempelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Ramon Eichstaedt op 29 april 2022 om 07:22

  Goedemorgen Cees,

  als ik me niet vergis ben je (mede)auteur van het handboek poststempels. Ik ben al een tijdje op zoek naar dit handboek.

  Kan je me vertellen waar deze (nog) te koop is?

  ik hoor heel graag van je.

 • Cees op 29 april 2022 om 10:42

  Het handboek poststempels is niet meer verkrijgbaar. Wel zijn deze stempels en nog vele andere typen beschreven op de gratis toegankelijke website van de Nederlandse Academie voor Filatelie (nedacademievoorfilatelie.nl) onder het kopje publicaties. Zelfs de thans in gebruik zijnde tuimelstempels zijn hier opgenomen.

 • Ramon Eichstaedt op 2 mei 2022 om 14:25

  Bedankt voor je reactie Cees,

  ik was al bang dat het niet meer verkrijgbaar zou zijn.

  Ik gebruik de site met regelmaat. Maar ik heb liever een catalogus/handboek op schoot, dat vind ik nog steeds fijner lezen.

  Ik blijf zoeken!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)