Ulysses (1922 - 2022) van James Joyce wordt na 100 jaar opnieuw herdacht - Postzegelblog

Ulysses (1922 – 2022) van James Joyce wordt na 100 jaar opnieuw herdacht

1

Ulysses is een in 1922 uitgegeven roman van James Joyce. Over het algemeen wordt Ulysses, samen met het eveneens in 1922 verschenen gedicht The Waste Land van T.S. Eliot, gezien als de belangrijkste exponent van de modernistische literatuur. James Joyce (1882 – 1941), Iers schrijver wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Waarom wordt Bloomsday elk jaar gevierd op 16 juni in Ierland?

James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver en een van de bekendste schrijvers uit het modernisme. Joyce publiceerde in 1922 de modernistische roman Ulysses, een van de belangrijkste werken van de 20e eeuw. Hoewel hij in Dublin geboren was, woonde hij het grootste gedeelte van zijn leven in het buitenland, waaronder in Parijs, Triëst en Zürich. Tijdens beide wereldoorlogen woonde hij in het neutrale Zwitserland.

 

 

 

 

 

 

 

Ulysses is Joyces bekendste roman, maar wat maakt het werk zo goed? Dat is de vraag die onderzoekers zich al jaren stellen. Ulysses is na de Bijbel en de Odyssee van Homerus het meest bestudeerde werk uit de wereldliteratuur. Wetenschappers verschillen over de vraag of het werk overschat of een absoluut meesterwerk is. Voor Ulysses zijn Griekse mythen gebruikt die in een modern jasje werden gestoken. Het hele boek speelt zich af in één dag. Hoewel het boek chaotisch en verwarrend lijkt, is het juist zorgvuldig samengesteld. De structuur is namelijk onzichtbaar, behalve als men er opzettelijk naar zoekt.

Joyce was niet de enige schrijver van het modernisme. Ook Virginia Woolf, E.M. Forster, Marcel Proust en Thomas Mann behoorden tot deze literaire stroming uit het begin van de 20e eeuw.

 

Ulysses

Door zijn vaak gevoelige en confronterende thematiek was Ulysses lange tijd het onderwerp van controverse, met name het feit dat Joyce herhaaldelijk expliciet aan seks refereert werd hem niet in dank afgenomen. Dit resulteerde dan ook in een langdurig verbod op het boek in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Beweerd wordt dat Ulysses, na de Bijbel en de Odyssee van Homerus, het meest bestudeerde boek is in de literatuurwetenschap. Nog steeds zijn wetenschappers verdeeld over de vraag of Ulysses een overschat stuk egotripperij of een absoluut meesterwerk is. Het is ongetwijfeld voor het grote publiek ook een weinig toegankelijk boek: velen zijn eraan begonnen maar slechts zeer weinigen houden vol tot het eind. In een door het Engelse dagblad The Guardian in 2007 georganiseerde verkiezing van de minst uitgelezen boeken ooit eindigde Ulysses royaal in de top 10 met een derde plaats.

Ulysses is geschreven in de periode tussen 1914 en 1922 en vertelt het verhaal van Leopold Bloom op wat anders een gewone dag zou zijn geweest, 16 juni 1904. Ulysses is gedeeltelijk een vervolg op Joyce’ (semi-)autobiografische roman ‘A Portrait of the Artist as a Young Man’, daar de eerste drie hoofdstukken in het bijzonder gaan over Stephen Dedalus, Joyce’ literaire alter ego en hoofdpersoon van ‘A Portrait of the Artist as a Young Man’. De titel van het boek is een verbasterde vorm van de Latijnse naam van Odysseus, Ulixes, de held van Homerus’ Odyssee, de hoofdstukken van het boek zijn namelijk geschoeid op hoofdstukken uit de Odyssee, hoewel het hoofdstuk Wandering Rocks refereert aan de mythe van Jason en de Argonauten, ook wel bekend als ‘Het Gulden Vlies’.

 

Bloomsday

Bloomsday is een voornamelijk in Ierland op 16 juni gevierde feestdag. Op die dag worden zowel het leven van de Ierse schrijver James Joyce als de gebeurtenissen uit zijn boek Ulysses gevierd. Het boek beschrijft 16 juni 1904, de dag waarop hoofdpersoon Leopold Bloom rondwandelt in Dublin. Het is ook de dag waarop Joyce zijn geliefde Nora Barnacle ontmoette.

Ierland (2004): 100 jaar Bloomsday

Bloomsday werd in 1929 voor het eerst gevierd in Parijs, en sinds 1954 in Dublin. Sindsdien zijn er vieringen op tientallen plaatsen ter wereld. Ter gelegenheid van de 100e Bloomsday werden in Dublin tussen 1 april en 31 augustus 2004 allerlei evenementen georganiseerd onder de noemer ReJoyce. Ook elders in de wereld was er aandacht voor in de vorm van lezingen en toneelvoorstellingen.

 

Ulysses 100 jaar (uitgifte 2022)

Twee in Amsterdam gevestigde Ierse ontwerpers, de in Dublin geboren tweeling Garech en Declan Stone, werden gekozen om de herdenkingszegels voor het eeuwfeest te ontwerpen. Ze bevatten foto’s van Dr. JJ Clarke, een Ierse arts die nu bekend staat om zijn openhartige foto’s van het dagelijkse leven in Dublin in de jaren 1897 tot 1904, toen hij geneeskundestudent was in de stad. Joyce’s Ulysses, dat op 4 februari 2022 100 jaar werd, speelt zich af in juni 1904, de tijdsperiode dat Clarke de foto’s vastlegden.

De afbeeldingen op de postzegels tonen niet de auteur of het boek of een belangrijke locatie uit het boek. In plaats daarvan verwijzen ze alleen naar de tijdsperiode waarin het boek zich afspeelt in 1904 in plaats van de tijd waarin het werd gepubliceerd in 1922.

De tweede zegel lijkt op de poster van de film ‘Six Ways to Sunday (1997)’ gebaseerd op Charles Perry’s roman Portrait of a Young Man Drowning (1962). Zoals de titel van Perry’s roman misschien aangeeft, zijn delen van de roman geïnspireerd door Joyce’s A Portrait of the Artist as a Young Man (1916).

Of hebben de twee ontwerpers de LP ‘The Gift’ van The Jam in huis? The Gift is het zesde en laatste studioalbum van de Engelse new wave / mod revivalband The Jam. Het werd oorspronkelijk uitgebracht op 12 maart 1982 door Polydor als vervolg op het kritisch en commercieel succesvolle album ‘Sound Affects’ uit 1980 van The Jam. De nummers werden grotendeels opgenomen tussen 1981 en 1982, bijgestaan ​​door Peter Wilson, en worden algemeen beschouwd als het hoogtepunt van het gladdere geluid van het latere werk van de band. Het was een van de meest succesvolle studioalbums van de band en bereikte nummer 1 in de UK Albums Chart.

Wat is de verklaring van de blauwe kleur van de eerste zegel ‘N’ voor binnenlands gebruik? De eerste editie van Ulysses (1922) had de kleur ‘blauw’ zou de verklaring kunnen zijn.

 

Gebruikte bron: Casey Lawrence

 

Ierland – Tien Pond biljet

Op de voorkant van het biljet staat James Joyce; de achtergrond kenmerkt Dublin en Wicklow, in het bijzonder Dublin Bay. Op de achterkant van het biljet staat een van de hoofden van The Custom House, Dublin van Edward Smyth. Het hoofd is een van de veertien en wordt verondersteld de rivier de Liffey te vertegenwoordigen. Een 19-eeuwse kaart en een deel van ‘Finnegans Wake’ komen ook voor.

Ierland £10 biljet uitgegeven vanaf 1993.

 

Meer info:

Ontwerpers Ulysses zegels 2022: http://www.thestonetwins.com/

James Joyce Centre: https://jamesjoyce.ie/

James Joyce Centre, Ulysses zegels 2022:

https://jamesjoyce.ie/ulysses-100-stamps/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)