Monsterdieren, echt of niet? - Postzegelblog

Monsterdieren, echt of niet?

1

In het Teylersmuseum (Haarlem) was tot en met 10 juni 2018 de expo over ‘Monsterdieren’ te zien. We zijn altijd in de ban geweest van fantastische en monsterlijke wezens, b.v. de Yeti, Bigfoot, het monster van Loch Ness en de eenhoorn. Bestaan deze dieren echt of zijn dit fantasie verhalen die we van onze voorouders horen? Teylers heeft ons aan het denken gezet bij deze mooie expo voor jong en oud.

Cryptozoölogie

Wat verstaan we onder cryptozoölogie ? De cryptozoölogie is een omstreden vorm van theorievorming over en onderzoek naar onbekende dieren, ook wel cryptiden genoemd, die zulke spectaculaire eigenschappen bezitten dat hun bestaan onwaarschijnlijk is. Vaak wordt het gezien als een pseudowetenschap omdat de empirische onderbou-wing pleegt te bestaan uit anekdotisch bewijs, legenden en niet-eenduidige waarnemingen.

Vergelijk de uitspraken van de filosoof Bertrand Russell. Volgens hem cirkelt er een theepot in een baan om de zon en hij daagde ons allemaal uit om te bewijzen dat dat niet waar is. In feite vormt Russell’s theepot de kern van een filosofisch vraagstuk, namelijk de vraag of je het niet-bestaan van iets dat niet bestaat kunt bewijzen. Dat kun je dus niet. Niemand kan overtuigend aantonen dat die theepot daar daadwerkelijk rondzweeft, maar het omgekeerde, namelijk bewijzen dat hij er NIET is, is ook onmogelijk.

Yeti

De yeti of verschrikkelijke sneeuwman, een vermeende reusachtige primaat die in de Himalaya leeft. Wordt door de wetenschap nog steeds als een mythe beschouwd. Maar de lokale bevolking is overtuigd dat hij bestaat.

Bhutan, Yeti in 3D (1970)

Kyrgyzstan heeft om het toerisme te promoten deze twee zegels uitgegeven in mei 2016

Draken

Een draak is een groot mythisch wezen met een slangachtig of reptielachtig lichaam. De draak speelt wereldwijd een rol in mythologieën. Het geloof in deze wezens ontstond mogelijk door de geringe kennis die oude culturen bezaten van de gigantische, prehistorische, ‘draakachtige’ reptielen. Nu zijn draken beroemd in de films van Harry Potter en Game of Thrones.

Boek: Draak uit Liber Floridus (1460)

 

 

 

Jersey, Dragons (2015)

 

Monster van Loch Ness

Het Monster van Loch Ness is een dier, dat volgens de sage zou leven in het Loch Ness, een groot, meer in Schotland. Het dier wordt ook wel Nessie genoemd. Er bestaan vele onduidelijke foto’s van, maar zijn bestaan is nooit aangetoond.

Ook te zien in de expo is een Tasmaanse tijger (uitgestorven) en de coelacanth (leeft nog en heeft een structuur van een 360 miljoen jaar fossiel).

Australië: diverse uitgaven

 

Van de coelacanth zijn er wereldwijd ca 60 zegels uitgegeven

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Apen GezondheidszorgNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Jos van den Bosch op 1 augustus 2018 om 12:28

    Randy,
    Naar ik meen vallen de laatste twee voorbeelden niet onder dit motief. Hun bestaan is wel degelijk aangetoond. Je kunt de restanten bewonderen in verschillende musea. Van de Coelocanth (Longvissen) zijn ook nog steeds levende exemplaren gevonden, levende fossielen worden ze daarom genoemd. En het zal niet lang duren bij de Tasmaanse tijger, of men gaat ze doen herleven middels DNA technieken.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)