De postzegels van Faroer in 1982 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1982

0

Het uitgiftebeleid postzegels van de postdienst van de Faroer eilanden voldeed aan de verwachtingen van vele postzegelverzamelaars en ook in Nederland nam het aantal abonnees op de nieuwe uitgiften toe. Slechts drie series per jaar die ook nog betaalbaar waren. En ook de thematische verzamelaars waardeerden de tot nu toe uitgegeven postzegels met mooie, duidelijke en in hun ogen goed vormgegeven afbeeldingen. Dus voor het jaar 1982 waren de verwachtingen hoopvol gestemd.

 

 

De Europazegels hadden in 1982 het thema: historische gebeurtenissen. Op 15 maart 1982 verschenen twee postzegels maar vele verzamelaars waren wat teleurgesteld over de vormgeving. Sombere kleuren en vrij simpele voorstellingen. Op de postzegel van 1,50 kronen was de route weergegeven die de Vikingen hadden genomen om onder andere de Faroer eilanden te bereiken en vandaar verder de wereld in te trekken. Op de tweede zegel was een reconstructie van een woning van een Viking getekend met daarbij de plattegrond van de fundering. Nee, men was niet zo gelukkig met de ontwerpen van Max Müller.

Dan maar hoopvol uitkijken naar de volgende uitgifte die plaats vond op 7 juni 1982. Drie postzegels met dorpsgezichten, weer tekeningen van de hand van Ingàlvur av Reyni die ook het jaar daarvoor mooie schetsen had afgeleverd voor de serie over Thorshavn. Het eerste dorp was Gjógv. Dit dorp ligt op de noordoostelijke punt van het eiland Eysturoy, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Thorshavn. Gjógv betekent rotskloof. Dit vanwege de met zeewater gevulde kloof die vanaf het dorp naar de zee leidt. De tekening op de postzegel was erg simpel, zelfs de dorpskerk uit 1929 in de kern van het dorp ontbrak.

Het tweede dorp was Hvalvik dat ligt op het eiland Streymoy in een vallei aan de oostelijke kant. Het is een dubbeldorp omdat de twee delen worden gescheiden door de rivier de Stórá. Het noordelijke deel van het dorp wordt Streymnes genoemd. Maar ook deze schets op de postzegel is nauwelijks te waarderen. De uit 1829 daterende houten kerk ontbreekt ook op deze afbeelding. De kerk werd gebouwd van hout dat was gekocht behorende tot de lading van een in 1828 gestrand schip bij Saksun. De gestrande bark ‘Broon’ was geladen met 800 houten balken uit Pommeren. Het hout werd op een veiling verkocht.

De derde postzegel was nog het meest herkenbaar. Hierop is het dorp Kívík weergegeven dat ligt in het westelijke deel van het eiland Streymoy. Het ligt aan beide zijden van een smalle baai. Door het dorp stroomt een riviertje, de Stórá wat Grote Rivier betekent. Bij het dorp zijn restanten van een Viking nederzetting gevonden en is daarmee een van de oudst bewoonde plekken op de Faroer eilanden. In de tekening is het kerkje, wel heel in de verte, te herkennen. Dit kerkje werd in 1903 gebouwd.

 

Een serie van vier postzegels verscheen op 27 september 1981. De serie was gewijd aan lied uit de Middeleeuwen waarbij ook werd gedanst. De naam van het lied is ‘Mr. Peter en Elinborg’ (Harra Pæter Og Elinborg). Deze ballade gaat over Peter, die door toverkunst zodanig was veranderd dat hij niet meer verliefd kon zijn op Elinborg. Hij ging op bedevaart en vroeg Elinborg hoe lang zij zou wachten op zijn terugkeer. Zij wilde acht jaar lang wachten. Op de eerste postzegel is te zien hoe hij afscheid neemt van de jonge Elinborg om de liefde terug te vinden en vertrekt op een schip. Op de tweede postzegel kijkt Elinborg uit over de zee om te zien of Peter terugkeert.

 

Op de derde zegel ontmoeten Peter en Elinborg elkaar opnieuw, terwijl ze jaren ouder zijn geworden. En hij is intussen rijk geworden. Op de laatste postzegel gaat Elinborg met Peter mee op een schip om met hem naar zijn kasteel te varen en bij hem te blijven. Ook deze serie postzegels, ontworpen door Bàrdur Jakupsson kon maar weinig waardering opbrengen. Was de postdienst van de Faroer een andere koers gaan varen voor wat betreft de vormgeving van de postzegels?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Faroer Nederland Europa CEPT KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)